Recensies·Recensies van Caro

De stem van Lena – Ria Smit “Het leven en de druk van de kerk in de 19de eeuw maakten diepe indruk”

De stem van Lena – Ria Smit

“Het leven en de druk van de kerk in de 19de eeuw maakten diepe indruk”

Auteur: Ria Smit

Uitgever: Godijn Publishing

  • Nederlands
  • Druk: 1
  • 9789492115911
  • mei 2019
  • Paperback
  • 240 pagina’s

De stemMijn leeservaring:

Deze keer lanceerde bij Godijn Publishing, Boek10 – 2019, Ria Smit  haar debuut “De stem van Lena”. Deze roman speelt zich af in de 19de eeuw. Ria heeft het boek gesigneerd en er bij geschreven, “Verplaats je eens in een andere tijd”, nou dat is wel gelukt hoor. Wat ben ik blij niet in die tijd te hebben geleefd, ben je in die tijd dan wel met hele kleine dingetjes gelukkig, die in deze tijd zo normaal zijn, het verdere leven is hard en zwaar.

De cover van het boek trok mij meteen aan. Een vrouw uitkijkende over het riet, wat denkt zij, wat gaat er door haar heen?

Het verhaal begint in 1899, meisjes werkten bij rijke gezinnen om zo wat geld voor thuis te verdienen. Lena heeft een dienstje bij een strenge mevrouw, die haar ouders beloofd heeft goed op haar te passen. Op zondagavond is ze vrij en eens in de veertien dagen mag ze haar ouders bezoeken in het weekend. Totdat Lena haar leven een drastische wending neemt, ze besluit in een weekend niet naar huis te gaan, maar naar de plaatselijke kermis. ‘s-Avonds kan ze niet naar mevrouw terug, want dan weet die dat ze niet naar huis is gegaan en lopen naar haar ouders is veel te ver ‘s-avonds laat.

“Kun je niet naar je betrekking?”

Ze schudt haar hoofd. “Mijn mevrouw denkt dat ik naar huis ben, anders mag ik op zaterdag niet weg. En wat zegt ze tegen pa en moe als ze die een keer spreekt.” Het wordt steeds stiller op straat.

Lena trouwt met Theo, die ze op de kermis heeft ontmoet en bouwt een onzeker bestaan op. Theo pacht land en begint een tuinderij, hij verbouwt al het mogelijke wat hij dan naar de veiling brengt. Maar de landbouw heeft zijn ups en downs en dat drukt zwaar op het gezin. Het Katholieke gezin heeft de taak kinderen voort te brengen. Wanneer Lena met haar man praat over het drukke gezin, de kleine woning en de geld zorgen, staat de pastoor alweer op de stoep omdat het volgens hem te lang duurt voordat Lena weer zwanger is. Hoe komt het toch dat haar vriendin niet ieder jaar zwanger is. Zelf ben ik ook Katholiek en we hebben 6 kinderen, gelukkig hebben wij het in deze tijd veel makkelijker en mogen we zelf de keuze maken om veel kinderen krijgen. Al zou ik in die tijd er niet aan moeten denken, 6 kinderen.

Een roman over de levensomstandigheden in de 19de en 20ste eeuw en welk stempel de Katholieke kerk op de gezinnen drukte.

“U vervult de huwelijksplichten?” snel kijkt ze naar Theo en knikt.

Voorzichtig neemt de pastoor een slokje koffie en kijkt Theo aan. “Waarom is uw vrouw niet in verwachting?”

“Dat weten we niet , meneer pastoor.”

Lena doet haar best het gezin draaiende te houden, maar of er verandering gaat komen in hoe zij groot is gebracht en hoe zij haar kinderen groot brengt, dat valt te bezien. Het hebben van andere ideeën is zo makkelijk nog niet om die uit te voeren. En wat zullen de mensen ervan zeggen.

Het harde leven van een gezin vroeger, maar ook de mooie momenten worden in deze roman goed beschreven. Vond ik de schrijfstijl wel wat kinderlijk, toch kon ik me goed inleven in het verhaal. Het einde van het boek was wat mij betreft niet af. Lena gaat gewoon door met haar gezin en alweer een zwangerschap, ik had gedacht dat ze vooruitstrevender zou zijn en zou proberen in ieder geval niet meer zwanger te worden om zo een beter bestaan voor haar kinderen te kunnen bieden. Ik hoop dat Ria verder gaat schrijven en dat er een vervolg komt op deze roman, misschien gaat de dochter van Lena wel veel vooruitstrevender worden. Want wat is een leven als je 12 jaar bent en al moet gaan werken omdat ze thuis niet rond komen.

Lieve leesgroet CarolineKoop bij bol.com

2 gedachten over “De stem van Lena – Ria Smit “Het leven en de druk van de kerk in de 19de eeuw maakten diepe indruk”

  1. Ik heb dit boek gesigneerd in de kast staan. Door deze recensie krijg ik spontaan zin om dit boek als volgende te gaan lezen.

    Like

Reacties zijn gesloten.