Jeugdboek·Kinder Mustreads·Recensies·Recensies van Caro

Gooi juf in zee! – Corien Oranje “Spannend boek voor in de kinderboekenweek”.

Gooi juf in zee! – Corien Oranje

“Spannend boek voor in de kinderboekenweek”

Auteur: Corien Oranje

Uitgever: Uitgeverij Columbus

  • Nederlands
  • Druk: 1
  • 9789085434078
  • april 2019
  • Hardcover
  • 48 pagina’s

Iets over de auteur:

Corien Oranje (Delft, 1963) wist al vóórdat ze kon lezen dat ze schrijfster zou worden. Haar moeder was journaliste en redacteur. Haar vader schreef wetenschappelijke artikelen. Op vijfjarige leeftijd begon Corien met het overschrijven van boeken. Van de boekdrukkunst had ze nog nooit gehoord. Een jaar later, toen ze eindelijk had leren lezen, haalde ze de bibliotheek leeg, las alle boeken die ze kon vinden, en begon zelf te schrijven. Boeken hadden iets magisch voor haar. Elk boek was een deur naar een andere wereld – een geheimzinnige, avontuurlijke plek, waar ze een totaal ander iemand kon zijn. Wat kon er mooier zijn dan zelf zo’n wereld te creëren?Het duurde lang voor het echt zover was. Corien ging naar school, en schreef om te oefenen alvast verhalen, dagboeken, brieven, gedichten, liedjes en musicals. Na het VWO studeerde ze klassieke talen en bij nader inzien toch maar theologie, wat een goed idee was, want op de theologische universiteit bleek haar toekomstige man rond te lopen, en die had ze niet graag willen missen. Toen ze eindelijk klaar was met studeren verhuisde ze samen met Dick, haar man, naar Papua. Samen gaven ze les op een theologische school met uitzicht over het oerwoud.Pas toen Corien en haar gezin weer terug in Nederland waren en alle babies kleuters waren geworden, kon ze eindelijk doen wat ze al die jaren al had willen doen: schrijven. ‘Het is een heel leuk boek,’ zei redacteur Aukelien Wierenga, een maand nadat ze haar eerste manuscript had opgestuurd. ‘Maar het is veel te lang. Kun je het inkorten?’In 2003 kwam Coriens eerste boek uit, en meteen ook het tweede. Corien verhuisde met haar gezin naar Jakarta, waar haar man les ging geven aan een theologische school. Corien bleef ondertussen als een razende doorschrijven. Ze schreef prentenboeken, voorleesboeken, avi-leesboeken, voetbalboeken, paardenboeken, sinterklaasboeken, chicklit, boeken over de tsunami en de vogelgriep. Ze schreef reportages voor kranten, bijbeloverdenkingen, een musical, gedichten, reclameteksten. Op bol.com vind je alle boeken van Corien Oranje, waaronder het nieuwste boek van Corien Oranje.

kinderboekenweek

Voor de Kinderboekenweek in oktober zijn we op school al bezig boeken te kopen om in onze schoolbieb te zetten. De boeken lezen we eerst zelf of ze wel geschikt zijn voor onze school, maar natuurlijk ook omdat we willen weten waar het boek over gaat.

Het thema dit jaar is “Reis je mee” en ik begin deze keer met het boek van Corien Oranje “Gooi juf in zee!” AVI M3. Wat een geweldige titel alleen al, ik weet zeker dat dat boek meteen door kinderen gepakt wordt. De cover, een zeilboot, met daarin de juf, de eigenaar van de boot en kinderen uit de klas, ziet er heel leuk uit.

gooi de juf in zee

Een dun boekje maar precies goed voor de doelgroep. 5 hoofdstukken, grote letters en korte zinnen maken het lezen aantrekkelijk en de verhalen worden door tekeningen van Marja Meijer verduidelijkt. De zinnen bevatten geen hoofdletters wel leestekens.

Wanneer een kind in de klas van juf Fiep een tand eruit heeft, mag hij uit een doos een cadeautje grabbelen en deze keer is Kas aan de beurt. Hij grabbelt er een brief uit, waarin de klas wordt uitgenodigd een tochtje te maken op zee met de boot van Peer. Op een mooie dag gaan ze naar de haven waar de boot ligt. De kindferen krijgen meteen wat woorden te leren die bij vareb horen. Het is geen moterboot maar een zeilboot. Het varen gaat goed, alleen Eefje uit de klas vind niets leuk, tot dat de wind weg valt en ze stil komen te liggen. Dan komt er een boot op ze af varen met hoge snelheid, met aan boord Piet Snot en zijn zus Riet. Zij willen goud en zo niet gooien ze een kind overboord tot dat juf Fiep daar een stokje voor steekt. Een hilarisch verhaal met een goede afloop natuurlijk. Ik denk een mustread voor de kinderboekenweek. Blij dat wij hem al hebben aangeschaft.

Lieve leesgroet Caroline

Koop bij bol.com