Recensies·Recensies van Caro

Boem Boem 1 – Jan Van der Cruysse “en weer zet Jan een filmwaardig verhaal neer”

Boem Boem1 – Jan Van der Cruysse

“en weer zet Jan een film waardig verhaal neer”

Mijn leeservaring:

boemboem1Na de succesvolle start als auteur met de serie BlingBling is Jan Van Der Cruysse niet stil blijven zitten, maar door gegaan met weer een nieuwe serie boeken. Deze keer geen drie maar een twee luik met de naam BoemBoem.

Heel knap hoe een onbekend auteur zich zo heeft neergezet in boekenland en al zoveel prijzen in de wacht heeft gesleept. Zodoende lag de lat hoog voor Jan en waren de lezers natuurlijk razend benieuwd of hij het succes van de eerste serie kon evenaren.

BoemBoem speelt zich af in Antwerpen en Duitsland, deze twee verhaallijnen lopen door elkaar heen, zodat je naar een plot toe leest, tenminste…

Wat ook meteen opviel was het jaartal, 2020, een toekomst voorspelling? Dat hopen we na het lezen van dit verhaal zeer zeker niet.

Antwerpen wordt tijdens de 100ste marathon opgeschikt door een aanslag en wel op vrijdag de 13de. Niet één maar drie aanslagen achter elkaar en zij lijken gemunt te zijn op de hulpverleners.

Al gauw wordt er een team gevormd met Hannelore Boskamp als Hoofdinspecteur en zij moeten gaan onderzoeken hoe en wat en vooral wie er achter de aanslagen zit en is België in gevaar, kunnen er nog meer aanslagen komen. Zit IS hier achter?

Een spannende zoektocht die verder gaat dan eigenlijk mogelijk is.  In de tussentijd lees je het verhaal van Moon Kroon en haar kompaan Korneel De Backer munitiespecialisten gelegerd in de jaren 80 in Duitsland. Wat een kleine vergissing lijkt, blijkt een enorme impact te hebben op de carrière van Moon en Korneel waarbij lugubere details niet ontbreken, maar zelfs 40 jaar later is deze vergissing nog niet verjaard.

Ik moest wel even opzoeken wat nu het verschil was tussen IS en ISIS, wat veel voorkomt in het verhaal, maar het verschil is zeker relevant. Er kwamen ook vrij veel militaire begrippen voor, gelukkig uitgelegd door Jan, maar ik heb ze wel opgeschreven want soms vergat ik wat het ook al weer betekende die afkortingen, zeker als je het boek even weg legt.  Een boek wat je eigenlijk direct door moet lezen dus, wil je bij de les blijven. Achterin staan gelukkig alle personages met hun rangen vermeld net als bij de BlingBling serie. Jan heeft me zeker niet teleurgesteld en ook deze BoemBoem is een film waardig geschreven verhaal.

Hij pakt zijn smartphone en begint te filmen. De vlag van ISIS in de vensterbank komt goed in beeld. Soms kan je maanden aan iets plannen en dan valt het nog tegen. Niet deze keer.  De belichting is perfect. Hij glimlacht.

Wanneer Hannelore en haar team heel dicht bij de waarheid komen blijkt de beerput die opengetrokken wordt wel heel diep te zijn, maar kan het team verder met het onderzoek ook al is de verjaartermijn van sommige misdaden al verstreken?

Een verhaal met vooral spanning, maar ook humor en een vleugje romantiek en enkele plotwendingen die je vragen naar meer. Zeker geen tussendoortje, maar een boek waar je je hoofd bij moet houden en waarin je mee gezogen wordt in een verhaal wat je kippenvel bezorgt en niet meer loslaat totdat je de waarheid weet, maar dat duurt nog even, want deel 2 verschijnt pas in het najaar van 2019.

Lieve leesgroet Caroline

 Koop bij bol.com