Recensies

Het weeskind – Pam Jenoff “Aangrijpende roman, over de zoektocht naar veiligheid en geborgenheid” #Moon

Het weeskind – Pam Jenoff

“Met een traan over mijn wangen sloot ik dit boek, Pam Jenoff heeft mij geraakt.”

9200000101843812Samenvatting

Het is de tweede wereldoorlog. Twee vrouwen, De Nederlandse Noa en de Joodse Astrid, zijn beide hun huis en haard ontvlucht, beide vinden zij onderdak bij circus Neuhoff. Is hun gezamenlijke zoektocht naar veiligheid en geborgenheid een sterke bodem voor een vriendschap of overheersen de geheimen en rivaliteit hun leven?

Mijn leeservaring

Dat de Amerikaanse Pam Jenoff verhalen schrijft over de tweede wereldoorlog is geen toeval, haar werkzaamheden bij het Ministerie van Buitenlandse zaken aangaande het behoud van Auschwitz en haar banden met de Joodse gemeenschap zorgen waarschijnlijk voor genoeg inspiratie voor haar boeken.

Jenoff neemt je mee naar 1944 waar je getuige bent van twee jonge vrouwen welke beide hun veilige basis moeten ontvluchten. Intrigerend, de manier waarop Jenoff je meeneemt naar de tweede wereldoorlog, er hangt een lichte idyllische en toch dreigende sfeer rondom circus Neuhoff, als lezer zal je de sfeer van het circus wel herkennen van vroeger, maar Jenoff laat je het van de andere kant beleven. Het rauwe leven in die tijd wordt door Jenoff goed uitgewerkt. Het weeskind wordt vanuit het perspectief van beide vrouwen geschreven, zowel Astrid als Noa vertellen hun verhaal, hun eigen kijk op de gebeurtenissen en hun eigen geheimen en gevoelens geven het verhaal die diepgang die je hoopt te vinden in een sterk verhaal.

“We waren allebei in de steek gelaten, ieder op onze eigen manier verbannen uit het leven dat we hadden geleid.”

De proloog, heeft een trekkend karakter maar naarmate het verhaal vordert heb je geen idee wat dit met elkaar te maken heeft, de epiloog biedt duidelijkheid en juist bij die epiloog liepen bij mij de tranen over mijn wangen. Het weeskind is een verhaal wat onder je huid gaat zitten, de twee karakters zijn zo verschillend en toch hebben ze ook zoveel overeenkomsten dat je een diep gevoel van empathie ontwikkelt voor hen. Hun zoektocht naar geborgenheid, veiligheid is sterk neergezet door de auteur, en zal de lezer raken.

Voor de liefhebbers van een roman met spanning is dit het ideale leesvoer, wees wel gewaarschuwd eenmaal in het boek begonnen is er geen terugweg, je bent pas tevreden wanneer je de laatste bladzijde omslaat. Een heerlijke Mustread welke je niet onberoerd zal laten

Lieve Leesgroet Moon Kager

Koop bij bol.com