Recensie van Elsa·Recensies

Opa en oma zijn niet meer samen – Marijke Mol #kortbeeldendverhaal

Opa en oma zijn niet meer samen – Marijke Mol

“Laagdrempelige gespreksstarter voor jou en je kleine omtrent het ingewikkelde onderwerp” 

  • Auteur: Marijke Mol
  • Uitgever: Uitgeverij Boekscout
  • Nederlandstalig
  • Paperback
  • 9789463892056
  • juni 2019
  • 34 pagina’s

Achterflap

9200000113341851Marly en Lina zijn 2 zusjes van 9 en 7 jaar. Ze zijn graag bij opa en oma, maar nu is er iets vreselijks gebeurd. Opa en oma gaan namelijk scheiden. Wat is dat eigenlijk “scheiden” en wat betekent dat voor Marly en Lina? Kunnen ze nog wel bij opa of bij oma komen? Is het dan nog wel net zo gezellig?

Dit boekje helpt kinderen de scheiding van naaste familieleden beter te begrijpen en sleept ze door een tijd die voor alle betrokkenen in de familie heel moeilijk is.

Mijn leeservaring

Via Facebook benaderde Marijke Mol mij met de vraag of ik haar kinderboekje ‘Opa en oma zijn niet meer samen’ aan een kritische blik wilde onderwerpen. Aangezien ik zelf helaas nogal vaak, ook als kind, met scheiding van partners in aanraking ben gekomen en hier dikwijls ook kleine kinderen bij betrokken waren was ik nieuwsgierig naar hoe Marike dit in een begeleidend boekje verwoord en verbeeld heeft. Het duurde enige tijd voordat het fysieke boekje in mijn brievenbus lag maar toen het zover was zag ik gelijk dat het om een boekje gaat wat voor hele jongen kinderen bedoelt is om samen met hun ouders te lezen.

Het betreft een kort beeldend verhaal wat je als ouder (of als tante, oom, vriend van de familie, leraar etc..) kan gebruiken bij de uitleg van scheiding. De tekeningen zijn kleurrijk weergegeven en verbeelden een onderdeel uit de tekst. Persoonlijk vind ik de teksten iets te simplistisch beschreven ten opzichte van de beoogde doelgroep. De twee kinderen in het verhaal zijn zeven en negen, ongeveer dezelfde leeftijd als mijn oudste nichtje en de jongste zit er niet ver vandaan. Wat mij betreft had het daarom uitgebreider gemogen, maar wellicht is dit ook de verantwoording van diegene die voorleest. Om er zo meer omheen aan te vullen waar hij/zij kan, ook om nuances aan te brengen en het toe te passen op diens eigen scheidingssituatie. Bovendien weet ik uit ervaring dat kinderen toch ook pienter genoeg zijn en nog veel meer vragen gaan stellen vanuit zichzelf.

Het boekje is wat dat betreft zeker een goed begin om het gesprek met kinderen omtrent het scheidingsonderwerp op te starten. Het onderwerp dat absoluut ingewikkeld kan zijn voor alle betrokken partijen.

Lieve leesgroet, Elsa.

Koop bij bol.com