Leesclub·Recensies

Louise – Anne-Laure Van Neer #Leesclub “Net even anders dan de doorsnee misdaadroman.” #Silvia van Elzelingen

Louise – Anne-Laure Van Neer 

Louise Anne-Laure Van NeerAnne-Laure Van Neer (1975) debuteerde in 2015 met ‘Justine’, gevolgd door ‘Maurice’ in 2017. Beide boeken werden genomineerd voor de Hercule Poirotprijs.
‘Louise’ (2019) is haar derde humoristische misdaadroman. Het bijzondere aan deze roman is dat ze zichzelf een hoofdrol heeft gegeven.

Anne-Laure is hoogzwanger wanneer ze haar vriend halsoverkop verlaat nadat ze hem betrapte met haar beste vriendin. Ze gaat bij Louise en haar man Roger inwonen. Van Anne-Laure wordt verwacht dat ze af en toe op de dementerende Roger past wanneer Louise voor een boodschap moet. Wanneer Anne-Laure een verborgen manuscript in een lade van de keuken vindt, neemt ze het stiekem mee naar haar kamer om te lezen. Als beginnend auteur is ze heel geïnteresseerd in het werk van Louise. Steeds meer gaat ze zich afvragen wat er wel en niet waar is van het manuscript, met als gevolg dat ze zelf op onderzoek uitgaat. Wie is het lijk waar Louise over schrijft en wat maar niet verdwijnen wil?

‘Mijn naam is Anne-Laure Van Neer, auteur en hoofdpersonage van dit boek. Om redenen die later duidelijk zullen worden, zijn alle namen gewijzigd. Behalve de mijne. Dat mag, want ik ben de schrijfster, dus ik beslis.’

Met deze woorden begint de misdaadroman ‘Louise’ van Anne-Laure Van Neer. Origineel dat ze zelf een hoofdrol in haar boek speelt.
Anne-Laure Van Neer heeft een luchtige humoristische schrijfstijl. Er is spanning in haar verhaal aanwezig maar niet genoeg om het boek onder het kopje thriller te scharen. De spanning bouwt zich heel geleidelijk op naarmate het boek vordert. Anne-Laure Van Neer weet je weer gevangen te houden, je aandacht verslapt nergens. Er zijn twee verhaallijnen, namelijk die van het heden en die van het manuscript. Hiervoor gebruikt de auteur twee lettertypes zodat er geen verwarring ontstaat, en we precies weten vanuit welk personage er verteld wordt.
Louise’ is een boek dat je met een glimlach leest, grappig hoe ze sommige situaties beschrijft die eigenlijk heel serieus moeten zijn.

De plot is verrassend met een verrassend eind. Anne-Laure Van Neer heeft met ‘Louise’ een mooi afgerond verhaal neergezet waar menig mens van zal smullen. Net even anders dan de doorsnee misdaadroman.

Lieve Leesgroet Silvia van Elzelingen