Recensie van Carla·Recensies

In de bosjes – Merel Westrik & Martin Melchers: een prachtige bundel over de “wilde” natuur in Amsterdam!

In de bosjes – Merel Westrik & Martin Melchers

“Dit is werkelijk zo’n leuk boek! Met een flinke dosis humor geschreven en met liefde voor de natuur. Een heerlijk boek om op tafel te leggen en iedereen uit te nodigen om af en toe een heerlijk verhaal te lezen ”

• Auteur: Merel Westrik & Martin Melchers
• Uitgever: Iskander uitgevers
• Nederlands
• 1e druk augustus 2019
• 9789082764970
• Paperback
• 240 pagina’s

Recensie:

download (3)In de Bosjes, een prachtig gebonden boekje met leuke verhaaltjes en anekdotes over de “wilde” natuur in en om Amsterdam. Nu denk je misschien: hoe wild kan die natuur zijn? Dat zou je zomaar kunnen verbazen! En: kan je daar een heel boekje mee vullen? Ja zeker, dat kan! En hoe!

Ik was in mei in de kerk van Oudendijk, waar jaarlijks een gezellige boekenmarkt wordt gehouden. Marjan van den Berg had hierover iets gepost op Facebook. Niet zover bij ons vandaan, dus vonden mijn wederhelft en ik het wel leuk om daar eens te gaan kijken. Ik had Marjan natuurlijk allang gespot, maar ze kende mij niet natuurlijk.
Ik had een leuke stapel boeken bij elkaar gezocht en mijn echtgenoot had een stapeltje met boeken uit de “medische hoek” gescoord. Wij naar “de kassa” om onze stapel af te rekenen, waar Marjan opmerkte dat manlief een boek uit haar persoonlijke bieb te pakken had. Bleken ze beiden de arts, die het boek geschreven had, persoonlijk te kennen! Tja, en van het een kwam het ander, voor ik het wist stonden we met zijn drieën in een gezellig gesprek over, hoe kan het anders, boeken en haar Uitgeverij! Toen ze over het boek “In de Bosjes” begon te vertellen werd ik enthousiast en Marjan vroeg me of ik het boek zou willen lezen en recenseren en omdat Marjan zelf de uitgever was in dit geval, was de afspraak snel gemaakt. Van die afspraak heb ik geen spijt gekregen: Wat een leuk boek is dat! Je kan de bundel natuurlijk in één adem uitlezen, geen enkel probleem, de verhaaltjes zijn leuk en boeiend genoeg om door te lezen. Maar het is ook erg leuk om af en toe een verhaaltje tussen door te lezen. Leg het boekje vooral in het zicht, op tafel bijvoorbeeld. Alsof het een koffietafelboekje is, om elke keer weer even op te pakken en een verhaaltje te lezen!

De korte verhaaltjes worden door zowel Martin, als Merel opgetekend met heel veel humor.
Het gaat onder andere over het broeden in een cross-spoor, over een majestueus bouwwerk van hoornaars, over de IJsvogel, de Mol (of over Wie is de Mol), echt te veel om op te noemen!
Het ene verhaaltje is nog leuker dan het andere, zo zal iedereen wel zijn favoriete verhaaltjes hebben denk ik. Hier en daar worden er zwart-wit foto’s of prenttekeningen geplaatst, niet overdadig, wel heel leuk.

“Typisch Martin. Vers gestoken door de allergrootste hoornaar die ik in mijn leven heb gezien en dan niet zeuren, maar de kwaliteiten van z’n aanval prijzen.”

Tijdens het lezen voel je de vriendschap tussen Merel en Martin, de gezamenlijke liefde voor de natuur en nemen ze je mee op pad en laten ze je door hun ogen mee kijken.
Jullie weten intussen vast al dat ik een echte thriller-veelvraat ben, maar echt dit boek is een echte Mustread en Musthave! Show het boek en nodig iedereen uit om minstens één verhaaltje te lezen. Leen het daarna maar niet uit, je krijgt het vast niet terug!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman-van Bakel.