Blogtour·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Stilte in de storm – Jen Minkman #blogtour “ ‘Stilte in de storm’ leest net zo lekker gemakkelijk weg als het eerste deel!”

Stilte in de storm – Jen Minkman

“Het hoeft niet altijd enorm ingewikkeld te zijn, gewoon lekker lezen is soms meer dan genoeg.”

  • Auteur: Jen Minkman
  • Uitgever: Dutch Venture Publishing
  • Nederlandstalig
  • Paperback
  • 9789492585448
  • december 2019
  • 320 pagina’s

Achterflap

9200000119900006Tijdens een vakantie in Arizona bezoekt Ivy het reservaat van de Hopi-indianen. Samen met haar beste vriendin Grace werkt ze twee weken lang aan een maatschappelijk project in het eeuwenoude dorp Walpi. Daar ontmoet ze Tyler, een jonge Hopi die met een taakstraf is opgezadeld. Zijn vader is zes jaar geleden na een ruzie verdwenen en sindsdien neemt Tyler het niet meer zo nauw met de regels. Erg toeschietelijk is hij ook niet.

Al snel leert Ivy hem echter beter kennen en beseft ze dat Tyler een geheim met zich meedraagt dat te maken heeft met een griezelige katsina: een natuurgeest. Ivy valt bovendien ten prooi aan verontrustende dromen, net zoals haar buurmeisje Hannah die tijdens de vorige vakantie geplaagd werd door nachtmerries. Waarom heeft ze steeds visioenen waarin Tyler voorkomt? Kan haar vriend Josh, de jonge medicijnman uit Navajo Nation, Ivy en Tyler helpen met de bovennatuurlijke gebeurtenissen die zich opstapelen?

Soms hebben de geesten een boodschap voor je, zelfs als je liever niet luistert.

Mijn leeservaring

Nog niet zo heel lang geleden las ik ‘Schaduw van de tijd’ en toen wist ik al dat dit vervolg er aankwam. Aangezien ik van het eerste deel echt genoten heb keek ik er naar uit en was ik blij dat het tweede boek aanboden werd in de Dutch Venture Publishing blogtour.

‘Stilte in de storm’ leest net zo lekker gemakkelijk weg als het eerste deel en voelt aan als een heerlijk, wellicht ietwat zoetsappig, feelgood liefdesverhaal gemixt met een respectvolle Indiase spirituele ontdekkingstocht. Door die fijne mix voelde het lezen van beide delen voor mij aan als pure ontspanning.

“Dit is hoe het ging, dus luister goed.”

Jen weet zoals altijd met respect voor een andere cultuur en diens gedachtegoed te schrijven wat voor mij het leesplezier verhoogd. De cultuur van de Indianen die in dit verhaal voorkomen wordt in waarde gelaten en naar mijn idee niet volledig uit zijn verband getrokken, waardoor het realisme van wat er over verteld wordt in stand blijft. De rituelen komen geloofwaardig over ook al kan het misschien te spiritueel aanvoelen voor sommige nuchtere lezers. Maar in zijn geheel complimenteert het wel het verhaal en past het perfect.

“Als een Hopi over het verleden praat, gebaren we vooruit en als we over de toekomst praten, wijzen we over onze schouder. Want het verleden kun je zien en ligt voor je. De toekomst is onzichtbaar en nog helemaal maakbaar, als je de tijd neemt om alles te laten stromen.”

De hoofdkarakters zijn net als in het eerste deel jonge studenten die het nodige meemaken tijdens hun zomervakantie. Wie zij zijn, hoe zij zijn, hoe zij handelen enzovoort is denk ik herkenbaar voor elke lezer, zeker voor YA-lezer. Het zijn leuke, sympathieke personages met wie je meeleeft tijdens het lezen en steeds nieuwsgieriger raakt naar mate het verhaal vordert.

Voor mij was het geen verrassing hoe het verhaal zou verlopen. Wel heeft het vaart in zijn geheel en heb ik zeker weer genoten van het boek. Het hoeft namelijk niet altijd enorm ingewikkeld te zijn en gewoon lekker lezen is soms meer dan genoeg.

“De manier om het leven te begrijpen is door het delen van verhalen.”

Beide delen zijn wat mij betreft dan ook echte aanraders voor lezers die wel de nodige ontspanning kunnen gebruiken in deze chaotische decembermaand of in de alle daarop volgende maanden.

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te lezen met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com