Jeugdboek·kinderboek·Recensies·Recensies van Caro

Juf Zebrahoed – Lieve Van Den Berg “Magie en avontuur voor de jeugd”

Juf Zebrahoed – Lieve Van Den Berg

“Magie en avontuur voor de jeugd”

  • Auteur: Lieve van den Berg
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789493157262 
  • Druk: 1 
  • januari 2020 
  • 214 pagina’s

Dit derde jeugdboek van Lieve van den Berg werd gelanceerd tijdens het Boek10 event van Godijn Publishing. Van de eerste twee boeken heb ik enorm genoten. In 2017 was dit het boek “Reizende Poefjes” en in 2018 “De Lamp, De Sneeuwbol en Het Kompas”.

9200000126198877De cover van Juf Zebrahoed is aantrekkelijk voor kinderen en ook zijn er binnen in het boek veel tekeningetjes te zien, zodat het verhaal voor kinderen ook meer een gezicht krijgt. Lieve van den berg is de auteur maar ook de illustrator. De hoofdstukken zijn kort, ik merk op school dat kinderen lange hoofdstukken niet fijn vinden, dus dit boek is fijn voor de basisschool leerlingen om te lezen. Een mooi duidelijk lettertype maakt dit boek, voor de iets gevorderde lezertjes, een makkelijk te lezen verhaal. Het enige wat mij opviel waren de vele verschillende personages, die een kleine rol hadden in het verhaal en het verhaal soms wat ingewikkeld maakte.

Het boek is naast een leuk verhaal ook nog leerzaam. De namen van de planeten worden genoemd, enkele personages hebben de naam van een planeet gekregen en je leert hoe je ze kunt onthouden. Je leert ook hoe je de volgorde van de kleuren van de regenboog kunt onthouden. Zo komen er nog enkele woorden voor, waarvan de betekenis wordt uitgelegd.

Juf Zebrahoed, de hoofdpersonage van het boek, was een zebra totdat ze werd uitverkoren om de familie Regenboog te gaan helpen. Ze werd een mens en alleen haar hoed herinnert nog aan de tijd dat ze een zebra was. Ze leert de kinderen op de regenboog onder andere hoe het is op de aarde. Ze krijgt ook een bliksemschicht tot haar beschikkling, waarmee ze kan toveren.

Op de regenboog moet je zachtjes lopen omdat anders de regenboog gaat wiebelen en iedereen eraf kan vallen. De vader van Mars en Venus is van de regenboog gevallen toen de regenboog verplaatst werd en niemand weet waar hij is. Mars en Venus willen graag dat hun vader weer thuis komt, ook omdat hun moeder erg verdrietig is.

Wanneer Mars op een dag zichzelf superman voelt door de kracht die hij van Juf Zebrahoed heeft gekregen en hij te wild doet op de regenboog, valt hij van de regenboog en beland hij op aarde. Mars wordt meegenomen door Woeste en in een grot bij een draak gestopt en Woeste zegt dat Mars voer is voor de draak die in de grot woont. Gelukkig is de draak lief en eet de draak geen vlees.

“Ik ben Vegetariër.” Mars zijn mond valt open van verbazing. “Vegetariër?” “Ja, dat betekent dat je geen vlees eet.”

Vanaf dat moment begint het grote avontuur van Mars om weer terug te komen op de regenboog bij zijn familie en Juf Zebrahoed. Een spannend verhaal met een  hoop magie en een verrassend plot.

Lieve heeft weer een heerlijk kinderboek geschreven, weer heel anders dan de andere twee, maar wel vol met magie en spanning. Dit boek gaat een vervolg krijgen, ik kijk er weer naar uit.

Lieve leesgroet Caroline

88146790_2559909250799228_3903237631172935680_n