#thekobolife·@Kobobooks·kobobooks·Luisterboek·Recensie van Carla·Recensies

Sneeuwblind – Ragnar Jónasson “Een ijskoud en tergend verhaal!” #thekobolife

Sneeuwblind –Ragnar Jónasson

“Het verhaal ontvouwt zich rustig, je waant je in een ijskoude maar prachtige omgeving. Geheimzinnig en indringend. Ik ben klaar voor het vervolg!” (ook te lezen en/of luisteren via Kobo-plus, #thekobolife)

• Auteur: Ragnar Jonasson
• Uitgever: A.W. Bruna
• Nederlands
• 1e druk december 2019
• 9789400511576
• Paperback
• 288 pagina’s
• ook te luisteren via Kobo plus

Recensie

afb. SneeuwblindHet verhaal speelt zich af in Siglufjörður, een prachtig vissersplaatsje, in het onherbergzame noorden van IJsland. In de winter is het plaatsje soms volledig geïsoleerd van de buitenwereld als de enige toegang tot dit dorp, de smalle bergtunnel, is afgesloten door de sneeuw. Het lijkt een gemoedelijk dorp waar iedereen elkaar kent en waar buitendeuren niet op slot worden gedaan. Ari Tór start zijn carrière bij de politie in dit vissersdorp, al lijkt dit geen logische keuze. Toch is hij blij dat hij hier direct na zijn opleiding kan beginnen al was het alleen maar om werkervaring op te doen in een tijd waar de banen niet voor het oprapen liggen. Hij vertrekt uit Reykjavik en laat zijn vriendin achter, die niet van plan is mee te verhuizen. Ze is boos dat hij dit niet heeft overlegd met haar, hij is boos dat ze niet gewoon met hem mee gaat! Volledig op zichzelf aangewezen, probeert hij zich op zijn werk te richten. Hij weet dat hij nog veel moet leren in de praktijk, maar soms lijkt het of zijn chef, Tomas, het nooit eens is met hem. Ari krijgt ook snel twijfels of hij wel de goede beslissing heeft genomen. Hij wil het bijltje er echter niet bij neergooien en, mede gedwongen door de omstandigheden, ze zitten namelijk ‘ingesneeuwd’, probeert hij er het beste van te maken.

“Een boek waar ik het vervolg graag van wil gaan lezen!”

Dan gebeurd er toch ineens iets in het dorp: een bekend en gevierd schrijver komt ten val en overlijdt. Waar de chef het al direct afdoet als ongeluk heeft Ari zo zijn twijfels; het zou toch ook kunnen dat hij van de trap af is geduwd? Zijn idee wordt niet serieus genomen en zelf twijfelt hij ook. Misschien wil hij wel te graag dat er eindelijk iets gebeurd in dit dorp. Hij lijkt op zijn wenken bediend te worden als er vervolgens ook nog een halfnaakte vrouw in de sneeuw gevonden wordt die nog maar ternauwernood leeft. Gaat zij het redden of niet? Ari denkt dat er mogelijk een verband is tussen deze twee zaken, maar hij is de enige die er zo over denkt. Zijn chef gelooft er niet in dat zijn dorp, waar normaliter nooit iets gebeurd, ineens het decor is geworden van moord en doodslag.. Ari wil het in elk geval onderzoeken en wat hij intussen zeker weet is dat hier vele geheimen diep verborgen liggen! Iets waar niemand van af weet of zich niet aan stoort, het is hem niet helemaal duidelijk.
Sneeuwblind heb ik met veel plezier gelezen, de sfeer van het verhaal is guur, koud en voelt onbestendig! Het is een echte en heerlijke whodunit! Voor mij zat de vaart in het begin en het einde, het tussen liggende deel zorgde dat het verhaal en de sfeer goed voelbaar werd. Alleen voor mij niet echt een thriller. De cover vond ik erg mooi en heel erg goed passen bij de inhoud. Een inhoud die aan het einde veel maar niet alles prijsgaf! Maar dit gaat vast goed komen in het vervolg: Nachtblind! Ik hoop dat het vervolg snel komt!
Met dank aan A.W. Bruna!

Lieve leesgroet Carla Kooijman-van Bakel