Recensies·Recensies van Moon

Het geheim van Grace – Mariska Overman “Een spookachtige setting zet de lezer op scherp, Overman laat zich van een heel andere kant zien. “

Het geheim van Grace – Mariska Overman

“Mariska Overman slaat een geheel andere weg in, Romantisch, Spookachtig, Mysterieus en Ongrijpbaar, samen verpakt tot heerlijk leesvoer, een echte Pageturner”

  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789461094483 
  • Druk: 1 
  • april 2020 
  • 300 pagina’s

9200000123866694“Be proud, ginger one, be proud of your Irish roots”

De 34-jarige Maud Mc Carthy, krijgt van haar tante de vraag of ze haar op komt zoeken. Eenmaal eerder heeft Maud tante Josie ontmoet en toen was ze zeven. Haar tante wil haar iets vertellen, iets van levensbelang, maar bij aankomst in Ierland blijkt haar tante te zijn overleden, een onfortuinlijke val van de trap maakt het einde het leven van Josie. Wat was er zo belangrijk, wat wilde haar tante Maud vertellen? Maud besluit te blijven, in Nederland wacht er toch niemand op haar en misschien kan zij de waarheid nog achter halen? Maar niet iedereen wil dat de waarheid boven tafel komt.

“Je gelooft het als je het ziet”

Stoppen is een No Go

 Mariska Overman bekend van haar boeken over hoofdpersonages Isabel Dieudonné, ik heb ze allemaal gelezen en ben fan van de schrijfstijl van de in de Achterhoek geboren Overman. Eerder verscheen Het geheim van Grace al als vier delen bij Kobo plus, nu zijn ze ook gebundeld tot één boek, een hele slimme set, want nu kan iedereen van dit verhaal genieten.

De cover van het boek spreekt mij enorm aan, het heeft iets romantisch. En gedeeltelijk klopt dit ook, Overman heeft er wel degelijk romantiek in verweven, maar het mysterieuze is de trekkende kracht in dit boek. Mysterie all over the place, Het geheim van Grace heeft een mystieke, spookachtige lading waardoor je naar het puntje van je stoel wordt getrokken en merkt dat je aan jezelf gaat twijfelen. Met dit boek is Mariska een andere weg in geslagen, en ik hoop dat dit geen doodlopend weggetje wordt, want het staat me wel aan. De mystieke uitstraling van Ierland komt helemaal tot zijn recht in deze pageturner, want eenmaal gevangen in de mysterieuze wereld van het geheim, blijkt dat weg leggen een No Go is.

Mysterieus en ongrijpbaar met romantiek op de loer

Het boek is in vier delen opgedeeld, vier delen die met elkaar verbonden zijn en je maar moeilijk los zullen laten, het intrigerende karakter Maud overheerst het verhaal, zij vertelt de lezer haar ervaringen, persoonlijk en aan jou gericht, wat een originele inbreng in het verhaal, hierdoor voel je je verbonden met Maud. De andere karakters, en dan met name de mannelijke, daar krijg ik echt de kriebels van en mijn vertrouwen wordt aardig op de proef gesteld. Mijn brein draait overuren want ik heb geen idee welke kant het op gaat, heerlijk die mysterieuze sfeer, en die ongrijpbare karakters. Tot het einde aan toe blijft het mysterie overheersen, tot de laatste bladzijdes blijf je met puzzelstukjes zitten, ze vallen in elkaar maar smaken naar meer, meer van deze heerlijk Ierse sfeer, de romantiek en de spanning, de zoektocht naar de waarheid, Overman heeft mij helemaal in haar macht.

Mariska heeft mij verrast met Het geheim van Grace, ik ben onder de indruk van haar nieuwe schrijfstijl. Het ongrijpbare, mysterieuze karakter van dit boek heeft mij op scherp gezet. De vlotte trekkende leesflow zal de lezers pas loslaten wanneer alle puzzelstukjes in elkaar vallen en alle vraagtekens punten worden. Een heerlijke spannende, romantische pageturner vol mysterie en geheimzinnigheid. Die wil je echt niet missen!

Lieve Leesgroet Moon Kager