Recensies·Recensies van Caro

Huid tegen Huid – Anja Feliers “Een boek dat ik dicht sloeg met een brok in mij keel”

Huid tegen Huid – Anja Feliers

“Wanneer de toekomst belangrijker is dan het heden en je een besluit neemt met verstrekkende gevolgen”

  • Auteur Anja Feliers
  • Uitgever Van Halewyck
  • Taal Nederlands
  • ISBN 9789463831635
  • Verschijningsdatum 2/26/2020

Het tweede deel uit de Caro Westerhof serie Huid tegen Huid, mocht ik van uitgeverij Van Halewyck lezen. Anja Feliers ook één van mijn favoriete Vlaamse schrijfsters is met deze serie een nieuwe weg in geslagen. Caro is een beginnend medium die na het overlijden van haar man Cas en zus Sasha, hun stemmen blijft horen. Cas heeft Caro in het vorige deel “Wat hij mij zei”, geholpen met het zoeken naar hun ontvoerde dochter Loïs. De ontvoerder, Rolf is ontsnapt en blijft het leven van Caro na een half jaar nog steeds beheersen. Deze Rolf is naast ontvoerder ook de verkrachter van haar zus en de moordenaar van haar zwager. Door deze man leeft Caro in een goed beveiligd huis, met goede sloten en camera’s en zij is altijd op haar hoede.

Caro gaat iedere zondag met haar hond Max wandelen in het bos om haar hoofd even leeg te maken. Op een ochtend begint Max te grommen en ziet ze twee schimmen en hoort ze een voor haar onbekende stem tegen haar praten. Ze heeft via de media vernomen dat Romi Vanmulder is verdwenen en legt meteen een link met de schimmen in het bos. Wanneer ze met haar dochtertjes Loïs en Nouk naar het kerkhof gaat om het graf van Sascha schoon te maken, omdat het de verjaardag van haar zus zou zijn, doet ze een ontdekking, ze weet zeker dat Rolf weer in de buurt is. Haar leven staat weer op zijn kop en ze belt meteen met Frederic. Frederic de Jong van de politie van Bilzen, heeft haar geholpen bij het vinden van Loïs en ze mag hem altijd bellen als ze iets van Rolf verneemt. Frederic komt bij haar thuis en ze vertelt wat ze heeft ontdekt en ze vertelt ook over de schimmen die ze zag in het bos. Wanneer Fredric haar verhaal heeft aangehoord zegt hij dat hij het zal doorgeven aan zijn collega’s en er meer patrouille zal langs rijden. Hij vraagt of hij affiches mag achter laten zodat Caro deze in haar bloemenwinkeltje kan hangen. Het zijn affiches over de verdwenen Romi en wanneer Caro haar hand op de foto van Romi legt komt er een vloedgolf aan beelden voorbij en spreek Romi tot haar:

Zoek mij. Vind mij. Ik toonde jou de weg. Zet de eerste stap, Caro.

Het boek is verdeeld in drie delen. Het eerste gaat over Caro en haar ontdekking op het graf en in het bos. Het tweede deel gaat over Romi Vanmulder een tiener die met haar moeder Milou vanuit Antwerpen in het dorpje Hoelbeek is komen wonen en over Rob en zijn vrouw Valerie, die in een huwelijks crisis zijn beland, wat hebben deze twee gezinnen met elkaar te maken? Het derde deel gaat weer over Caro en hoe haar hulp aan de politie juist een averechtse wending heeft. Niet iedereen geloofd in Caro en dat zij haar hulp wil aanbieden. Zij weet teveel over de verdwijning van Romi

Tussen de hoofdstukken staan schuingedrukte tekstjes, die Caro hoort van de verdwenen Romi. Voor mij een serie die mijn volle aandacht weer heeft, eens wat anders dan anders. Ik heb niets met een medium, maar toch intrigeert mij dit verhaal. Een los te lezen deel, maar toch ook weer een vervolg op “Wat hij mij zei”. Anja heeft een fijne schrijfstijl die je meeneemt in het verhaal zodat je het boek moeilijk weg kunt leggen. Natuurlijk genoeg Vlaamse woorden, maar deze waren zeker niet storend. Je kunt merken dat Anja uit deze streek komt door de beschrijvingen van de omgeving, die een duidelijk beeld geven van de streek en je meenemen in dit bosrijke gebied . Een minpuntje was de redactie, die had iets beter gekund, maar ik heb wel weer een serie gevonden die ik zeker ga volgen.

Een boek dat ik dicht sloeg met een brok in mij keel. Wanneer je denkt alles gevonden te hebben, maar met dezelfde vaart alles of misschien wel nog meer verliest, een zeer emotioneel plot.

Lieve leesgroet Caroline