Recensies van Moon·Thriller

De zaak Margritte – Toni Coppers “Herkenbaar en toch vernieuwd, Coppers op zijn best”

De zaak Margritte – Toni Coppers

“Naast Liese Meerhout hebben Alex Berger en Sara Cavani nu ook mijn hart gestolen, dit smaakt naar meer”

  • Auteur(s) : Toni Coppers
  • Uitgeverij : Manteau Thriller
  • ISBN: 9789022337677
  • Taal: Nederlands
  • Uitvoering: Paperback
  • Verschijningsdatum: juni 2020
  • Trefwoorden: #Thriller, #Moord, #Misdaad

De Vlaamse Topauteur en respectievelijk Koning van de Vlaamse thrillers, Toni Coppers, is naast de serie met Liese Meerhout in de hoofdrol gestart met een nieuwe serie, ex chef van de Moordbrigade, Alex Berger, en de jonge inspecteur, Sara Cavani, proberen samen Brussel veilig te houden van moordenaars en ander gespuis.

Oud rechercheur Alex Berger worstelt met het verlies van zijn vrouw Camille welke om het leven kwam tijdens de aanslagen in Parijs. Zijn leven bestaat al twee jaar uit overleven, drank en nachtmerries. Tot hij wordt geconfronteerd met de vraag van zijn oud-collega`s, ze hebben hem nodig, bij het onderzoek naar de ontsnapping van een gedetineerde.  De man die Berger vanuit de grond van zijn hart haat is ontsnapt uit de gevangenis Sint Gillis, kort daarop volgen er twee moorden één in Parijs één in Brussel. Is er een overeenkomst tussen de zaken? Kan Berger het team helpen, of dreigt hij zichzelf te verliezen in zijn verdriet en haat?

“Hij snakte naar rust, naar slaap, naar vrede in zijn hoofd, en dat alles was onbereikbaar zolang John Novak leefde”

Coppers geeft thrillers iets liefs, maar ook iets ongrijpbaars en veel spanning

Na het lezen van Val het oorspronkelijk tweede deel in de serie over Berger en Cavani heeft uitgeverij Manteau besloten De Zaak Margritte opnieuw uit te geven. De zaak Margritte verscheen eerder in 2017 en nu dan in navolging van Val, nogmaals met een nieuw jasje. Moest ik in Val even wennen aan de nieuwe karkaters van Coppers zijn hand, nu was ik vooral heel nieuwsgierig naar het verhaal van Alex Berger, in De zaak Margritte, komt het verlies van Berger aan het licht en zal je het karakter beter begrijpen. Ik raad je aan om eerst dit boek te lezen en daarna Val. Deze serie zal herkenbaar zijn door de doortastende, indrukwekkende en ook lieve schrijfstijl van Coppers. Het is de auteur zelf die je tussen de regels door herkent en proeft.

Geen Meerhout, maar net zo intrigerend!

In De zaak Margritte, leer je vooral Alex Berger beter kennen, Sara Cavani heeft in dit boek een bijrol, is zij in Val meer aanwezig, in dit deel heeft zij de rol van underdog ten opzichte van Berger en dat is goed ook, want je moet Berger zijn verlies, verdriet en onmacht kunnen begrijpen wil je deze serie in je hart toe laten. Natuurlijk is het geen Liese Meerhout, maar ook Berger en Cavani heb ik zeker na het lezen van dit deel in mijn hart gesloten. Hopelijk gaat Coppers met beide series verder, want zijn schrijfstijl is iets waar je wel van moet gaan houden. Ook in deze thriller weet hij de lezer in zijn macht te houden, het is hier niet zodanig de spanning van wie de dader is, maar vooral hoe overleeft Alex Berger dit verhaal…

Coppers is één van mijn favorieten, hij blijft voor mij onbetwist de Vlaamse Thriller koning en zal zijn plaatsje nog lang niet hoeven afstaan, als hij maar zijn eigen unieke stempel blijft drukken op de karakters en de verhaallijnen. Vergelijk Coppers met een Baldacci ze zijn uniek en enig in hun soort. Ik kan niet wachten op nog een Cavani en Berger verhaallijn, zeker nu ik meer weet van het verleden. Ik ga ervan uit dat deze twee karakters ook de harten van de echte Coppers fan weet te raken.

Lieve Leesgroet Moon Kager