Recensies·Recensies van Moon·Thriller

In vrije val – Corine Hartman “Psychologisch hoogstandje, Mustread serie!”

In vrije val – Corine Hartman

“Hartman zet je op het puntje van je stoel in weer een super verhaal, een psychologisch schouwspel waar je als lezer ingezogen wordt.”

  • ISBN: 9789403190006
  • Uitgever: Cargo
  • Verschenen: 2020
  • Pagina’s: 400

“Trouwens gewone mensen? Bestaan die? Heeft niet iedereen iets afwijkends? Een strafblad, een rugzakje, een lui oog, een vooringenomen mening, een slecht gebit, een gebrek aan empathie, of wat dan ook?

Faye van Laar spreidt haar vleugels uit, ze gaat op zichzelf wonen en laat de psychiatrische inrichting, waar haar vader directeur is, achter zich en stort zich vol mooie ideeën op haar nieuwe project. Haar vader vindt Faye ondanks haar borderline persoonlijkheidsstoornis en de stem van Christa in haar hoofd, sterk genoeg om deze stap te nemen en geeft haar de sleutels van Boszicht een huisje op het landgoed Groot Loenen.

Wanneer Faye en medebewoner, vriendin/”zus”, Lisa van Bergen stuiten op een bericht op internet over een dubbele moord in de regio, gaan de radartjes in het hoofd van de impulsieve Faye aan het werk. Zeker wanneer er daarna niets meer over te vinden is. Het lijkt wel in de doofpot te zijn gestopt, waarom? Faye zal Faye niet zijn, als zij zich vast bijt om dit te onderzoeken, zij vraagt de hulp van Lisa en rechercheur Simon te Bresser en samen gaan zijn op onderzoek uit.

Corine Hartman gaat verder met de Faye van Laar serie, haar eerste boek in deze serie ‘Een duister pad” was een zeer aangename kennismaking met Faye en rechercheur Simon te Bresser, welke in dit deel ook weer een prominente rol speelt. Hartman is met deze serie een psychologische weg in geslagen welke ze uitermate goed naar voren weet te brengen. De karakters zijn stuk voor stuk enorm interessant en het psychologische gedeelte in het verhaal is zeer sterk uitgewerkt. Dit verdient zeker een compliment naar de auteur toe, want er blijkt een gedegen onderzoek te zijn gedaan naar geestesziektes en persoonlijkheidsproblematieken, welke Hartman duidelijk en met respect uitgewerkt heeft tot zeer intrigerende karakters met elk hun eigenaardigheden.

Sterke karakters

De karakter Faye zal je niet zomaar loslaten, zij bezit een bepaalde aantrekkingskracht waarbij er goed wordt in gespeeld op het empathisch vermogen van de lezer, je hebt aan de ene kant medelijden met haar, maar aan de andere kant komen haar borderline trekken sterk naar voren waardoor ze ook iets ongrijpbaars en onbetrouwbaars heeft. Naarmate de zoektocht naar de waarheid volgt, komt er bij mij van alles los, ik was bang dat deze serie het maar twee boeken zou volhouden maar gelukkig geeft Hartman een draai aan het verhaal en weet ik zeker dat we nog niet van Faye af zijn, gelukkig! Om het verhaal te snappen raad ik je wel aan de boeken op volgorde te lezen, de karakters zijn zo veelzijdig qua persoonlijkheid dat je iets mist wanneer je de boeken niet op volgorde leest, er gebeurt veel en er gebeurt ook tussen de regels veel, waardoor je dit boek niet zomaar even uit leest, je moet ervoor gaan zitten.

Psychologische bestseller serie

Het is niet alleen het verhaal dat je het boek intrekt de rand gebeurtenissen en de interessante karakters spelen een spel met je.  Hartman trekt je naar het puntje van je stoel om tenslotte een psychologisch schouwspel aan je tentoon te spreiden welke je niet zomaar los zal laten.

Corine Hartman laat met de Faye van Laar serie zien dat zij behoort tot de toppers van de psychologische thriller auteurs in Nederland, een kans buiten de grenzen zou zeker niet misstaan… Vergelijk Hartman met het echtpaar Nicci French en je weet dat je een bestseller in handen hebt.

Lieve leesgroet Moon Kager