Recensies·Recensies van Caro

De Cock en de schaduw van de dood – Baantjer

De 87ste Baantjer een dun boekje met heel veel verhaal

Als groot fan van de serie Baantjer over inspecteur De Cock, kreeg ik ook dit keer het 87ste deel De Cock en de schaduw van de dood, door uitgeverij De Fontein toe gestuurd. Dit keer een emotioneel verhaal, waarin zelfs De Cock het emotioneel zwaar krijgt.

Wanneer er een feestje op het bureau gaande is, omdat stagiaire Lotty vertrekt, komt er een melding binnen van een vrouw die onder verdachte omstandigheden uit het raam is gevallen. Op het drukste punt van het centrum van Amsterdam, moeten De Cock en Vledder proberen uit te zoeken wat er is gebeurd met de jonge vrouw die dood op de stoep ligt. Ondertussen probeert het team van De Cock, de nieuwsgierigen op afstand te houden en de weg vrij te maken voor de ambulance. Terwijl De Cock en Vledder op onderzoek gaan komt het bericht dat Lotty, die toch nog mee wilde naar dit delict, is neergestoken. Alle aandacht gaat nu naar Lotty, die moet vechten voor haar leven. Inspecteur Buitendam heeft weer een mooi excuus om in de schijnwerpers te staan en dit geweld tegen de hulpverleners te gebruiken om op tv te komen. Lotty staat hoog bij de Cock in het vaandel en de Cock is het dan ook totaal niet eens met de rol van Lotty die Buitendam gebruikt voor zijn tv optreden.

“Wat is hier aan de hand?” “De heren zijn van het journaal,” zei Buitendam niet zonder trots. “Het achtuurjournaal, toch? ”Hij sprak op een samenzweerderige toon die De Cock allerminst beviel.

De Cock heeft deze keer twee misdaden op te lossen. Hoe is de jonge vrouw uit het raam gevallen, was het een ongeluk, zelfdoding of zit er meer achter. Hoe verder De Cock komt in zijn verhoren hoe ingewikkelder de puzzel wordt en het waarom Lotty is neer gestoken blijft heel lang een raadsel.

Iedere keer ben ik verbaasd dat er in zo’n redelijk kortverhaal zoveel kan gebeuren. Het verhaal de ontwikkelingen en het op het verkeerde been zetten van de lezer is een echt Baantjer kenmerk. De plot is meestal anders dan je denkt en inspecteur de Cock doet altijd aan het einde van het verhaal onder het genot van een drankje en een hapje bij hem thuis met zijn vrouw en collega’s de plot uit de doeken. Ik heb weer genoten van deze 87ste Baantjer De Cock en de schaduw van de dood.

Lieve leesgroet Caroline Kuiper