Recensies·Recensies van Caro·Waargebeurd verhaal

Geen weg meer terug – Roos Hanemaaijer ****

Geen weg meer terug – Roos Hanemaaijer

Een verhaal dat binnen komt en dat je niet snel zal vergeten.

  • Auteur: Roos Hanemaaijer
  • Uitgeverij:Droomvallei
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789492844675 
  • Druk: 1 
  • maart 2020 
  • 250 pagina’s

Deze roman Geen weg meer terug is gebaseerd op waargebeurde verhalen van vrouwen, die net als de auteur aanlopen tegen de hoge verwachtingen, die de maatschappij van ze heeft

De cover is vrolijk, een meisje met een mand in haar hand waarin een beer zit, zij loopt over een grasveld. Het geeft niets weer van het heftige onderwerp van het verhaal, maar juist van het onbezonnen door het leven gaan, wat iedereen zou moeten kunnen doen. Een cover die me nieuwsgierig maakt en welke ik zeker zou oppakken in de boekhandel. Kinderen op een cover trekken mij nu eenmaal aan.

Geen weg meer terug heb ik twee keer heb gelezen, om duidelijk te krijgen waar Anne, de hoofdpersonage uit het boek, tegen aan loopt. Zelf heb ik een groot gezin en weet dat de verwachtingen altijd hoog zijn. Je huishouden, werk en kinderen vergen veel en wanneer je het gevoel krijgt er alleen voor te staan en men niet ziet dat je vast loopt, ik kan me heel goed indenken wat er dan zou kunnen gebeuren. Lees hier wat ik van dit boek vond.

Waar gaat het verhaal over

Het verhaal gaat over Anne, die echt alles heeft wat haar hartje begeert, een hele goede vriendin, een liefhebbende echtgenoot, een dochter en ze is zwanger van nummer twee, waarom en waar gaat het dan fout in haar hoofd? Wanneer je tussen de regels leest, dat gebeurde toen ik het de tweede keer las, merk je al gauw dat Anne al vroeg last heeft van faalangst en dat ze te perfect wil zijn voor haar omgeving. Tijdens haar tweede zwangerschap gaat het echt mis, kan ze haar woede binnen houden voor haar dochtertje en kan ze de goede moeder zijn die ze zo graag wil zijn!

Gedachten van duisternis flitsten door haar hoofd. Als een donkere, koude mist, die haar hele hoofd in beslag nam. Een diep zwart gat dat zich vanaf haar hart steeds verder uitbreidde, totdat ze bijna niet meer bestond.

Wanneer Anne steeds verder weg zakt in een depressie en er hulp geboden word accepteert ze die eerst niet, want dat is natuurlijk ook falen. Maar als het echt niet anders kan en Anne opgenomen wordt komt ze nog verder in de neerwaartse spiraal terecht en die trekt haar steeds verder de donkere diepte in. Is de hulp niet te laat om het tij te keren?

Mijn mening

Wetende dat dit echt heel veel vrouwen overkomt, dat ze het perfecte plaatje vormen voor de buitenwereld, maar dat de depressie waarin ze verkeren steeds meer bezit van ze neemt, maakt het verhaal realistisch en indrukwekkend. Met de wetenschap dat de hulpverlening stagneert en dat er lange wachttijden zijn voor hulp, sloeg ik het boek Geen weg meer terug dicht. Roos heeft een fijne schrijfstijl, waardoor je blijft lezen. Niet teveel moeilijke termen en de problematiek verteld door middel van een mooi verhaal. Hopelijk wordt door dit boek de weg geopend om te praten over depressie en faalangst.

Dit boek is uitgegeven bij Droomvallei uitgeverij dat al weer 10 jaar bestaat en een platform biedt aan auteurs die schrijven over ingewikkelde onderwerpen en zo proberen die bespreekbaar te maken. Geen weg meer terug heeft indruk op mij gemaakt, een aangrijpend onderwerp welke nog te vaak in de taboesfeer wordt weggestopt, in deze overprikkelende tijd zou dit meer bespreekbaar moeten zijn, hopelijk kan Roos Hanemaaijer met haar verhaal hier een rol in spelen!

Lieve leesgroet Caroline****