Recensie van Carla·Recensies

Het oneeuwige leven van David R. – Pat Craenbroek  “Realistisch en tegelijkertijd een utopisch verhaal, steeds intrigerend en geraffineerd! #Mustread!”

Pat Craenbroek – Het oneeuwige leven van David R.

  • Auteur: Pat Craenbroek
  • Uitgever: Houtekiet
  • Nederlands 
  • 1e druk: april 2022
  • Hardcover
  • 9789089244932
  • 222 pagina’s

Opgedragen aan de open geest die onbevangen leest, die zonder vragen naar de dingen kijkt die zijn zoals ze zijn, ongrijpbaar , onbegrijpbaar”

Een duidelijke opdracht van Pat en zo start ik ook met het verhaal!

David is een gewone man met het geluk aan zijn kant! Hij is al jaren getrouwd met de vrouw waarvan hij vroeger dacht dat ze hem geen blik waardig zou gunnen en heeft een fijne baan met zicht op promotie! Totdat alles in duigen valt! Niets blijft hem nog bespaart. Wanhopig moet hij op zoek naar een nieuwe baan en die vindt hij uiteindelijk. Maar er is in dit bedrijf meer aan de hand dan hij van tevoren had kunnen bedenken

Ik was erg benieuwd naar Het oneeuwige leven van David R., vooral omdat ik heb genoten van Uitgebroed en Uitgekookt. Ik wist dat het geen thriller was.  Wat het dan wel was bleef vooral vaag! En dat zal het ook nog zijn na deze recensie; vaag! En dat moet vooral ook zo blijven totdat je het verhaal over David gelezen hebt!

Ana die David heeft ingewerkt en die eerst zo opgetogen was dat hij het team kwam versterken lijkt ineens niet meer zo blij. Van de twee heren die hier verder nog werkzaam zijn kan hij geen hoogte krijgen. David ziet dingen gebeuren waar hij het niet mee eens is. Maar als hij hiertegen in opstand komt maakt hij het zichzelf alleen maar extra moeilijk! Toch kiest hij er voor om af en toe de regels van het bedrijf vrij te interpreteren.  David greep zelf in waar dat hij dacht dat het nodig was en had voor zichzelf een oplossing bedacht. Tegenover elke plus, plaatste hij een min. Zonder na te gaan wat dit voor consequenties had. Voor de mensen die hij behulpzaam was en voor zichzelf.

Iedereen wordt in de regel afgerekend op zijn daden. Karma komt dan om de hoek kijken. Maar het leven is niet altijd eerlijk en trouwens de dood ook niet!

Pat geeft een heldere en realistische kijk op de tragiek van het leven. Wat hierna komt weet ze niet maar geeft ze toch gestalte. Doorspekt met waarheden en mogelijke onwaarheden en met boodschappen die we ons ter harte zouden moeten nemen.

Dit is tegelijkertijd een levensecht maar ook utopisch verhaal.

Het leven van alle dag wordt aan de kaak gesteld, zaken worden blootgelegd, binnenste buiten gekeerd en weggestopt. Soms hilarisch en overtrokken, soms met dubbele bodem, maar steeds intrigerend en geraffineerd! Ik heb er van genoten! #Mustread!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman