#aanrader·A.W. Bruna uitgeverij·Mustread·Psychologische thriller·Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Het boek van de galg – Thomas Enger “Prachtig uitgewerkte Scandi-thriller met ijzersterke personages! Heerlijk, ik houd er van!”

Thomas Enger – Het boek van de galg

  • Auteur: Thomas Enger
  • Uitgever: A.W. Bruna
  • Nederlands 
  • januari 2023
  • 9789400515369
  • 352 pagina’s

Het boek van de galg begint in 1984; een korte blik in het leven van een vrouw die recent bevallen is van haar derde kindje, een jongen. De start van het boek, het begin van het verhaal, onbelangrijker lijkend dan het is.

Een aanslag in de huiskamer van Eva, op haar en een haar onbekende man. Zij overleeft het, de man niet. Getuige is een achtjarig meisje, die getraumatiseerd achterblijft. Eva vermoedt dat deze aanslag te maken heeft met de verdwijning van haar vader,  twee jaar eerder, maar ze heeft geen idee waarom haar vader verdween!

Hier neemt het verhaal al bezit van mij. Vanaf hier wil ik doorlezen! Heen en weer in de tijd en tussen de verhaallijnen springend zie je de verbanden steeds beter en wordt er langzaamaan steeds meer duidelijk.  

Thomas Enger heeft met Het boek van de galg een verhaal met sterke personages  en drie intrigerende verhaallijnen neergezet.  Waarbij de verhaallijn van de moordenaar zeer interessant te noemen is. Wat de opvoeding niet teweeg kan brengen bij een kind die volledig aan zijn lot wordt overgelaten en louter verkeerde voorbeelden krijgt voorgeschoteld. Je begrijpt tot op zekere hoogte waarom de moordenaar geworden is tot wat hij is! Wat ook begrijpelijk is: hoe een slachtoffer, verblind door geld, in de val kan trappen. Zelfs het slachtoffer, in een kleine en korte rol, blijft me bij!

Ik schreef hierboven dat het verhaal bezit van mij nam en dat is ook zo! Dat kwam niet omdat het ijzingwekkend spannend was, maar de onderhuidse wel aanwezige spanning, was er niet minder om! Ik las het met al mijn zintuigen op scherp! Ik kan dan ook zeggen dat de ontknoping vooral een bevestiging van mijn vermoedens was! Ik vind het leuk, als mijn ‘speurderszin’ geprikkeld wordt. Geweldig als ik op het verkeerde been wordt gezet, maar ook als ik zelf alle aanwijzingen kan verbinden en tot de juiste ontknoping kom!  

Voor mij een heerlijke Scandinavische thriller, prachtig uitgewerkt met ijzersterke personages en daarom een heuse #Aanrader!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman