Recensies·Recensies van Caro

Justine Anne Laure van Neer 4**** sterren

Justine -Anne-Laure Van Neerdownload (18)

  • Nederlands
  • 310 pagina’s
  • Ronde Tafel, SU De
  • oktober 2015

In 2015 op de Antwerpse boekenbeurs heb ik Anne-Laure ontmoet , omdat ze daar was i.v.m. met de nominatie van de Hercule Poirot prijs.

Natuurlijk ging dat boek op mijn NTL stapel, maar die stapel blijft maar groeien en het boek zakte naar beneden. Iedere keer dacht ik nu ga ik beginnen en kwam er weer een boek tussendoor dat ik moest lezen voor een recensie.

Omdat we voor ons blog een interview met Anne-Laure hadden, moest ik natuurlijk wel weten waar het boek over ging, dus naar boven gehaald en gaan lezen.

Waarom heb ik nu weer zo lang gewacht !!!!!

De cover is door zijn eenvoud erg mooi. Wit met het silhouet van Justine erop, afgemaakt met een vingerafdruk door het silhouet . Na het lezen begrijp je de vingerafdruk.

 “De deuren van het tehuis schoven automatisch en uitnodigend uit elkaar. Dat gaf een vals gevoel van verwelkoming. Ik wist wel beter. De enige manier om te ontsnappen een de deur je opslokte, was netjes in een lijkzak geritst. Kent u iemand die zo’n oord levend heeft verlaten?”download (17)

 Het verhaal:

Op een dag komt er een oud vrouwtje genaamd Justine de Jager naar het politie bureau en zegt: “Ik kom een moord bekennen.”

Inspecteur Verbeke wordt door zijn  nieuwe baas commissaris Declercq met het verhoor  van het vrouwtje belast, maar niet voordat hij tegen Verbeke zegt dat hij de theorie in praktijk moet brengen en wel met Tact, Empathie en Geduld.

Verbeke gaat met Justine naar de verhoorkamer en schakelt de opname apparatuur aan.

Dit is het begin van een ellenlang verhoor. Justine vertelt precies wat er is gebeurd. Verbeke wacht op de bekentenis van de moord, maar omdat hij zich aan de drie regels moet houden, laat hij het vrouwtje rustig vertellen. Hij valt wel van de ene in de andere verbazing, wat is er allemaal rond die moord gebeurd?

Mijn Mening:

Wat een heerlijk boek. Al in het begin van het boek zat ik te lachen om de anekdotes, die Justine vertelde. Inspecteur Verbeke moest zich echt inhouden om de bekentenis niet uit het vrouwtje te persen. Dit lieve oude dametje, was zo gek als een deur volgens Verbeke. Af en toe werd er een pauze ingelast en ging hij bij Tanja de secretaresse zijn nood klagen.

Doordat er niet heel veel personages in het boek voorkomen, was het heerlijk lezen. Het verhaal gaat over de gezinnen die samen met Justine in een drie verdieping hoge flat wonen. Justine’s  schoondochter  Katja probeert haar naar een verzorgingshuis te krijgen. Om daar niet in te komen bekent ze een moord.

Het is aan Verbeke om er achter te komen of dit vrouwtje de moord nu echt geplaagd heeft of dat ze hem gewoon van het werk zit t houden.

Alle acties die Justine deed kwamen voort uit citaten die in het het schriftje van haar overleden man Ray stonden.  Ze bladerde door zijn schriftje en wanneer ze haar vinger op een citaat zette, was dat de oplossing voor het probleem. Ze interpreteerde het natuurlijk op haar eigen wijze. Haar vriendin Amsah riep ze vaak om een partijtje domino te spelen en vroeg haar dan om raad. De vrouw praatte niet zo goed Nederlands en ook haar antwoord interpreteerde Justine op haar eigen wijze.

Inspecteur Verbeke komt er langzaam aan achter dat Justine zelfs met het stranden van zijn huwelijk te maken heeft. Hij doet alles om achter de waarheid te komen, is dit vrouwtje de politie echt te slim af of komt Verbeke achter de waarheid.

Een boek dat je blijft lezen. Geweldige anekdotes, die je steeds dichter of juist verder van de waarheid brengen. Super goed geschreven, je ziet het gewoon voor je, ik had echt  medelijden met inspecteur Verbeke. Na de lange weg om een bekentenis af te leggen, was het einde wat afgeraffeld.

Een thriller met een hoog psychologisch karakter, maar zeker niet saai. Ik heb erg veel moeten lachen om dit debuut van Anne-Laure.

Morgen komt ons interview op het blog met Anne Laure van Neer over haar fijne debuut Justine

  • Leesplezier        5
  • Plot                      4                                                          4  ****sterren
  • Spanning            3
  • Originaliteit       4
  • Schrijfstijl           4

Caro

 

2 gedachten over “Justine Anne Laure van Neer 4**** sterren

Reacties zijn gesloten.