Recensies

Het Isolement – Chantal van Mierlo

Het Isolement Chantal van Mierlo

Auteur: Chantal van Mierlo9200000057111522

Uitgever: Ambo|Anthos

  • Nederlands
  • 288 pagina’s
  • Ambo|Anthos

Het Verhaal

“Je moet mee doen met sociale netwerken, internetbankieren en al dat soort dingen, maar je wordt er zo kwetsbaar van, het internet kan je maken of breken.”

Razvan raakt na een avond uit in Amsterdam geobsedeerd door Coco. Hij heeft na een moeilijke jeugd zijn weg gevonden in de internetcriminaliteit en gebruikt zijn kennis van cybercrime om haar te isoleren. Hij plundert Coco’s bankrekening, hackt haar webcam en haar social media en zet haar hele leven op zijn kop.

Door toedoen van deze catfish raakt ze steeds verder in de problemen, en ze wordt opgevangen door een vriend. Samen proberen ze de identiteit van haar online stalker te onthullen. Maar kan ze haar vriend vertrouwen?

Mijn Mening

“Ze reageerde anders dan de rest en daarom had ze zijn interesse gewekt”

Dit boek ontving ik van de uitgeverij omdat het een actueel onderwerp was en het meer aandacht verdiende. Wanneer ik de brief lees krijg ik al een beetje de kriebels, de gedachten dat iemand je helemaal kapot kan maken via internet/ social media. De angst is wel een beetje van deze tijd want kennen we de risico`s van het vernieuwde tijdperk wel? Was een briefje om een rekening te betalen niet veiliger i.p.v het internetbankieren?

En hoe zit het met je privacy? Of weet iedereen alles van je en kan iemand met een aantal klikken alles van je weten? Een boek anno 2016, een goede zet van Chantal van Mierlo ik hoop alleen dat ik na het lezen me nog veilig voel op het Net ….

De omslag is pakkend een mooie vrouw welke geen idee heeft dat we haar kunnen bekijken, dat is wat er bij me boven komt wanneer ik het boek zie. Het heeft wel iets mysterieus en maakt dat ik gauw wil beginnen met lezen.

Het boek begint goed, Floris de man met de twee namen en waarschijnlijk ook twee gezichten laat zijn oog vallen op Coco. Dat ik gelijk al geïrriteerd raak bij hem is fijn, het maakt dat het boek goed beschreven is de personages komen bijna tot leven in je gedachten. En het is zeker geen fijne kerel die Floris. Coco is een feestbeest houdt van dansen en uitgaan met haar vriendinnen. Onenightstands schuwt ze niet maar of dit nou zo`n goede zet is. Twee hoofdpersonages welke me wel wat doen, de één wekt irritatie op de anders wekt mijn moeder gevoelens op van meisje, meisje pas op! De angst en de wanhoop van Coco is zo beschreven dat ik met het meisje te doen heb, ze heeft al genoeg mee gemaakt en dan komt er nog zoveel ellende bij, het begroot me. De schrijfstijl van Chantal is vlot en fijn leesbaar, het boek laat me moeilijk los. Door de personages en de schrijfstijl lees ik heerlijk door en heb ik het boek in twee dagen uit.

Het boek is zo up-to-date, zo`n actueel onderwerp dat een ieder hier wel de kriebels van krijgt, de angst dat dit jou kan overkomen is best groot. Het naïeve van dat doen mensen niet, is bij mij sinds begin dit jaar al aardig op de proef gesteld, en ik merk dat ik zelf al voorzichtiger wordt op Het Net. Dat Chantal dit onderwerp heeft gebruikt is goed, het is onderwijzend en ook heel goed onderbouwd. Wanneer je het boek leest leer de gevaarlijke kanten van internet, de kanten die we allemaal misschien liever niet willen weten. Maar het zet je aan het denken en wellicht worden we allemaal wat voorzichtiger. Het heeft mij aan het denken gezet.

Het plot was niet verrassend, maar hier totaal niet vervelend, ook al wist ik in het begin van het boek al wie of de dader was, toch bleef ik gefascineerd tot het einde, en kreeg ik op een gegeven moment toch even iets van het zal toch niet … ?? Op het laatst werd het toch nog onzeker hoe het zou aflopen,  dit maakt dat je tot het einde toe geboeid blijft en pas bij het Epiloog je boek met een zucht dicht kan slaan.

“Als je iemand verliest, verandert je leven. Er blijft een schaduw achter van degene die je hebt verloren. Niemand kan die leegte voelen”

  • Plot 4
  • Spanning 4
  • Psychologie 5
  • Schrijfstijl 4
  • Actualiteit 5
  • Leesplezier 4

Het Isolement krijgt van mij dikke 4 sterren voor de actualiteit, en het gevoel van angst wat het bij me teweeg bracht en de goede beschrijving van de personages. Een boek anno 2016 waarbij het internet meer macht heeft dan wij wellicht kunnen voorstellen.

Moon