Recensies·Recensies van Moon

Met dank aan Bol.com John Hart- Weg zonder genade, Uitmuntend !!!

Auteur: John Hart9200000057002585

Uitgever: Luitingh-Sijthoff

  • Nederlands
  • 432 pagina’s
  • Luitingh-Sijthoff

Het verhaal

“Het was de bedoeling geweest dat we dit morgen gingen doen. Ik heb je morgen pas nodig”

Rechercheur Elizabeth Black wordt geconfronteerd met haar verleden in de nasleep van een bruut schietincident. Een jongen met een pistool staat te wachten op de man die zijn moeder vermoordde. Na dertien jaar in de gevangenis komt een goede politieman vrij. Maar voor hoelang? En op het altaar van een verlaten kerk, ver weg op een heuvel, is het onvoorstelbare net gebeurd. Dit is een stad aan de rand van de afgrond. Dit is een weg zonder genade.

 

“Hij wist dat de angst aan het woord was. Zijn moeder was dood en haar moordenaar moest daarvoor boeten”

Mijn mening  over Weg Zonder Genade

John Hart pakt je in met een spetterend proloog, je maakt kennis met een mysterieus karakter, waar je geen idee van hebt wie of wat hij is. Maar één ding is duidelijk zijn bedoelingen zijn niet goed. Maar Hart doet er nog een schepje op, hij laat je proeven van de karakters; Gideon welke met zijn veertien jaar van plan is de moordenaar van zijn moeder neer te schieten, en rechercheur Elizabeth Black welke na een schiet incident erg met zichzelf in de knoop zit.

Er reizen in de eerste hoofdstukken al allerlei vragen op. Wie is die mysterieuze man, die een vrouw mee neemt naar een kerk? Wat is er echt gebeurt tijdens de schietpartij waarbij Elizabeth, het achttienjarige meisje Channing heeft gered uit de klauwen van twee mannen, waarom had ze achttien kogels nodig om er zeker van te zijn dat ze echt dood waren?  En gaat het Gideon lukken de taak van zijn gebroken vader op zich te nemen en de moordenaar van zijn moeder dood te schieten? Wanneer Adrian Wall na een gevangenis straf van dertien jaar vroegtijdig vrijkomt, staat Gideon hem op te wachten, Adrian zegt onschuldig te zijn. Wat is de link tussen Gideon, Elizabeth en Adrian? En wat is de intentie van de man in het bos?

De Spanning zit er meteen in, bij bladzijde 50 wil ik het boek eigenlijk al niet meer wegleggen. De schrijfstijl van Hart is beeldend en sterk, met de mooie zinsopbouw en woordkeuze is het niet moeilijk om je een voorstelling te maken van het verhaal en de karakters komen bijna tot leven. Het verhaal leest enorm vlot weg, door de onderhuidse spanning wil je blijven lezen en blijft de vraag waarom, wat en wie constant aanwezig. Wanneer je een idee hebt waar het verhaal heen gaat neemt John Hart je mee een heel andere kant op alle vastigheid wordt onder je voeten weggeveegd, en je bent weer terug bij het begin.

Het verhaal berust op macht, wraak, en hiërarchie maar toch ook liefde. Er moeten geheimen worden ontrafeld, en om achter de  waarheid te komen wordt niets geschuwd. De karakters zijn erg goed beschreven, laagje voor laagje worden door John Hart, de schilden van de karakters afgepeld tot je bij de waarheid komt. Deze manier is uniek te noemen, hij beschrijft de personages op uiterst respectvolle manier, zo echt dat ze onder je huid gaan zitten.

Gaande weg het verhaal krijg ik bij meerdere personages een naar gevoel, maar omdat John Hart me al meerdere malen heeft verrast. Laat ik het plot voor het einde en merk ik dat het puur genieten is van de wendingen, de personages en de heerlijke schrijfstijl.

Tot het einde aan toe houdt Hart je gevangen in spanning, de kracht van sommige personages ontroeren mij, maar van andere walg ik weer, de mooie opbouw en de fijne woordkeuze maken het lezen tot een feestje, al is het verhaal zo levensecht beschreven dat er van een feestje weinig te proeven is.

Kortom Ja, Weg zonder genade is uitmuntend geschreven en zeker een Mustread. Ik kan dit boek niet anders beoordelen dan met dik verdiende 5 sterren John Hart heeft er een groot fan bij.

IMG_8450 (2)