Recensies·Recensies van Moon

Zomermeisjes Jobien Berkouwer, een debuut waar je niet omheen kunt…

Zomermeisjes Jobien Berkouwer4

Auteur: Jobien Berkouwer

Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers

  • Nederlands
  • 288 pagina’s
  • A.W. Bruna Uitgevers

De Achterflap

De jonge Amsterdamse rechercheur Lot van Dijk moet tot haar grote teleurstelling aan de slag bij het korps Twente – ver weg van waar het volgens haar allemaal gebeurt. Ze wordt gek van verveling, totdat tijdens een slepende nachtdienst ineens het lijk van een tienermeisje wordt gevonden in een afgelegen hutje in het bos. Voor Lot is het al snel duidelijk dat het meisje onderdeel is van de fantasie van een gevaarlijke seriemoordenaar. Ze weet zeker dat er meer slachtoffers zullen volgen en staat te trappelen om aan haar eerste echte zaak als profiler te beginnen. Door de mannelijke collega’s binnen het korps, die haar specialisme met grote scepsis bekijken, wordt ze echter behoorlijk tegengewerkt. Dan wordt er een tweede slachtoffer gevonden. En moeten haar collega’s wel naar haar luisteren. Zomermeisjes is een zenuwslopende psychologische thriller over het werk van een jonge profiler die de psyche van een seriemoordenaar tot de kern probeert te ontrafelen. Hoe dieper ze graaft, hoe dichterbij ze komt. En hoe groter het gevaar wordt.

Mijn mening

“Er zullen meer slachtoffers vallen, onderbreekt Lot hem weer. Als we niet snel genoeg zijn. Misschien zijn er al meer slachtoffers”

“In het bos hoort niemand je schreeuwen” deze tekst prijkt op de cover van het debuut van Jobien Berkouwer. De omslag heeft een trieste uitstraling, het meisje in het zwart staat eenzaam en verloren in een mistig bos. Het maakt me nieuwsgierig en de uitstraling raakt me. Dit boek zou ik in de winkel zeker op pakken om even de achterflap te lezen.

Een debuut van een schrijfster welke in real live profiler is. Ohh, daar alleen al om wil ik het boek lezen. Het intrigeert me en maakt me nieuwsgierig of ze de details van haar werk in het verhaal mee neemt. Juist die extra details maken voor mij een boek af, ik houd er van.

Wanneer je Zomermeisjes begint moet je even zoeken waar, wanneer en wie er allemaal mee spelen, het is even wennen maar dit duurt niet lang, want wanneer het boek je in zijn macht heeft laat het je niet meer los. De spanning en de gehoopte details zijn duidelijk en vooraanstaand aanwezig, het is echt heerlijk leesvoer.

De krachtige Lot heeft het zwaar te verduren binnen de mannencultuur in het Twentse korps, Jobien heeft dit goed beschreven en je voelt haar onmacht, haar wil om gezien te worden en de kracht die ze toont om haar plek te veroveren. Het irriteert me zelfs dat ze Lotje wordt genoemd. De andere karakters maken het plaatje compleet, collega Jaap, Teamleider Leo, en lieve huisbaas Hieke, geven het verhaal diepgang en iets extra`s. De knusse kneuterige sfeer in het Twentse land is ook goed omschreven door Jobien, al lezende waande ik me op de boerderij en zwerf  ik mee door het bos.

Het verhaal wordt beschreven vanuit twee visies, het onderzoek, maar ook vanuit de dader zijn standpunt. De spanning is lang tastbaar aanwezig, meerdere malen word je door Jobien op het verkeerde been gezet. Tot het einde aan toe was wegleggen bijna geen optie, het boek moet uit en je wilt de waarheid weten, door de fijne schrijfstijl leest het boek enorm vlot en prettig. De spanning zit hem in de lugubere extra`s van de dader, waardoor je geboeid blijft tot de laatste pagina.

Wat dit boek de extra`s geeft  zijn de details van het werk van Lot als Profiler, dit maakt dat je als lezer meer en meer informatie krijgt en geeft het verhaal net dat beetje meer. Juist dit en het hoge psychologische gehalte maken Zomermeisjes uniek en zeker een Mustread. Dat Jobien Berkouwer zich met haar debuut gelijk op de kaart heeft gezet is dan ook  niet teveel gezegd. Wat een fijne schrijfstijl, veel spanning, details en heerlijke personages. Ik hoop dat ze met Lot van Dijk, Leo en Jaap verder gaat en wellicht meer seriemoordenaars in het Twentse land kan ontmaskeren.

“Dit is de plek waar zijn verhaal ligt, het verhaal van de dader”

  • Plot     4***** Sterren
  • Spanning   5***** Sterren
  • Schrijfstijl  4 ***** Sterren
  • Leesplezier 5***** Sterren
  • Psychologie 5 ***** Sterren

4 ½ STER Voor zomermeisjes van Jobien Berkouwer

Een gedachte over “Zomermeisjes Jobien Berkouwer, een debuut waar je niet omheen kunt…

Reacties zijn gesloten.