Recensies·Recensies van Moon

De laatste Tour- Inge Duine .Het boek voor deze Tourmaand

De Laatste Tour – Inge Duine

Het verhaal

Er staat meer op het spel dan een gele trui.


9200000051781060Rouen is in de ban van de start van de Tour de France. Wanneer topfavoriet John Ryder vlak voor de start dood wordt aangetroffen in zijn hotelkamer, staat de Tour op zijn kop. Autopsie wijst uit dat Ryder overleed aan een hartstilstand en dat hij sporen van doping had in zijn bloed.

Vanwege de impact die de dood van Ryder heeft, komt er een uitgebreid onderzoek en de nukkige rechercheur Pierre Thilliez ziet zich, zeer tegen zijn zin, genoodzaakt met het peloton mee te reizen om de zaak op te lossen.

De ambitieuze Amerikaanse journaliste Patricia Wale ziet Ryders dood als hét verhaal van de Tour en samen met haar Britse collega Stephen Dunham gaat ze op onderzoek uit.

Ondertussen probeert Maarten Bergerink, Ryders meesterknecht, gewoon mee te koersen in het peloton. De Tour wacht immers op niemand.

Maar dan stort de geletruidrager tijdens een bergrit in een ravijn. Een toevallig ongeluk… of is er meer aan de hand?

Mijn Mening

“Doping en wielrennen horen bij elkaar zoals voor ons rode wijn bij de lunch hoort.”

Wanneer De laatste Tour op de deurmat valt heb ik een knalgeel boek in handen. Vind ik hem mooi; Nee, vind ik hem opvallend; jazeker. Ben ik nieuwsgierig; Ja zeker. Het verhaal van de achterflap staat me wel aan, maakt dat ik allerlei dingen in mijn hoofd haal, over wat er gebeurt kan zijn.

Dat er in de wielerwereld enorm veel strijd is kan ik me voorstellen maar moord en doodslag, ik ben benieuwd.

Het boek begint met de dood van de favoriet John Ryder, rechercheur Pierre Thilliez is belast met het onderzoek. Het verhaal leest enorm fijn en vlot, zelfs als je een leek bent op het gebied van de Tour, zoals bij mij het geval is. Inge Duine geeft de lezer genoeg informatie om het verhaal te begrijpen en het geeft je de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de Wielerwereld. Je krijgt informatie over de proloog, de etappes en de eerdere winnaars. Erg leuk moet ik bekennen. De hoofdstukken zijn per etappe beschreven vanuit drie perspectieven, het onderzoek van de Politie, de journalist Patricia Wale die haar eigen onderzoek voert en hoopt op een stuk op de voorpagina van de krant waar ze werkt, maar ook Maarten Bergerink speelt een grote rol.

Naast de informatie zit er wel degelijk een portie spanning en een boodschap in het goed opgebouwde verhaal, de mogelijke moord op John Ryder, en die Maarten Bergerink daar is ook iets mee, wellicht had dat laatste nog dieper uitgewerkt kunnen worden. Maar het boek leest vlot en je wilt gewoon meer en meer weten wat de werkelijke toedracht van de dood van John Ryder is, wanneer er nog meer vage ongelukken gebeuren loopt de spanning alleen maar op, en ik merk dat wegleggen bijna niet mogelijk is.

Inge Duine heeft met De laatste Tour een heerlijk leesbaar maar vooral goed opgebouwd verhaal meer gezet, met de juiste spanning die hierbij behoort. Tot het einde toe word je geduld op de proef gesteld.

Door de indrukwekkende entourage van de Tour, en alle informatie heeft het boek iets unieks. En als liefhebber van de Tour maar zelfs als leek (zoals mijzelf) is het een fijn boek wat ik een ieder kan aanraden, heerlijk om mee te nemen op vakantie of te lezen wanneer de tour op tv aanstaat. Het verhaal bezit spanning, romantiek, en bedrog alles wat een goede spannende roman nodig heeft. Het heeft mij zeer aangenaam verrast, ik kon vooraf niet bedenken dat ik er zoveel leesplezier van zou hebben.

  • Plot 3 ***
  • Spanning 4****
  • Schrijfstijl 4****
  • Leesplezier 4****
  • Psychologie 4****

4 **** sterren voor De Laatste Tour.

Lieve Leesgroet Moon

 

 

Een gedachte over “De laatste Tour- Inge Duine .Het boek voor deze Tourmaand

Reacties zijn gesloten.