Recensies

Anita Poot Knulst las : Drijfzand – Bibi Boom

            Drijfzand-Bibi Boom  

Auteur: Bibi Boom

  • Nederlandstalig
  • 255 pagina’s
  • 9789492115119
  • september 20169

De Achterflap

Na een werkvakantie in Londen – om maar niet thuis bij zijn moeder te hoeven zijn – verheugt Florian zich op een reisje naar Schotland met zijn vriendin Donna. Als zij echter niet komt opdagen, neemt de gevoelige Florian het impulsieve besluit om mee te reizen met twee jongeren die hij net heeft ontmoet, de verlegen Lasse en de mysterieuze Pepper. Hij raakt verzeild in een wereld die zijn stoutste dromen te boven gaat, maar beseft niet dat hij wegzakt in een moeras van intriges. Is hij nog te redden? 

Drijfzand is een spannende psychologische thriller over verzet en overgave, vertrouwen en misleiding, liefde en manipulatie. Het is de emotionele achtbaan van een jongvolwassene die probeert zijn eigen weg te vinden en leert wat werkelijk belangrijk is. 

 

Mijn mening:

Ik mocht dit boek lezen voor het blog van Mustreads or not, wat ik leuk vond want ik was heel nieuwsgierig naar dit verhaal hoewel de cover mij niet aantrekt. Een beetje viezig groen met daarin een soort van rat, dat dacht ik in eerste instantie, maar dat blijkt later een lederen buideltje te zijn.

Het verhaal speelt zich af in deze tijd en wordt afwisselend verteld, in de ik-vorm, door Florian, zijn vriendin Donna en zijn moeder Amanda. Dit is niet storend, boven de hoofdstukken en zelfs de alinea’s wordt duidelijk aangegeven met wie je als lezer te maken hebt.

Het grootste gedeelte, zo een twee derde, van het verhaal betreft Florian die meegezogen wordt in een wereld die hij voorheen niet kende. Florian neemt wel heel snel het besluit om met 2 volslagen vreemden mee te gaan en vervolgens wordt dan de weg die hij in het kamp bewandelt ontzettend lang gerekt. Als lezer krijg je, keer op keer, te maken met heel veel meditaties en uitleg over de cirkels. Dat haalt behoorlijk de vaart uit het verhaal. Het einde wordt dan ineens weer afgeraffeld, net als in het begin gaat het tè makkelijk. Voordat het de kans krijgt om spannend te worden is het al klaar.

Het verhaal raakte me niet, ik kon me niet inleven in de personages en had geen sympathie voor hen behalve misschien een beetje voor Donna. Spanning heb ik nergens gevoeld, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik niet meeleefde met de gebeurtenissen en de personages.

De auteur heeft een toegankelijke schrijfstijl, ze maakt geen gebruik van onnodig moeilijke woorden of ingewikkelde zinsopbouw.

Het verhaal is goed bedacht maar de personages en de spanning hadden beter uitgewerkt moeten worden. Die uitwerking en verdieping zat wel in het spirituele deel, zelfs een beetje te veel. Kortom een aardig debuut maar nog geen topper.

  • Plot: 3 ***
  • Spanning: 1*
  • Schrijfstijl: 3***
  • Leesplezier: 2**
  • Psychologie: 3***

download-3

Lieve Leesgroet Anita Poot Knulst