Recensies·Recensies van Caro

De Nieuwe Erfgenaam – Sophie Hannah “Voor de liefhebbers van Agatha Christie een aanrader…”

 • Auteur: Sophie Hannah
 • Titel: De nieuwe erfgenaam
 • Auteur: Agatha Christie
 • Uitgever: The House of Books
 • Nederlandstalig
 • 320 pagina’s
 • 9789044350746
 • september 20169200000059399439

Samenvatting:

Clonakilty (Ierland), 1929. Athelinda Playford heeft verschillende mensen uitgenodigd om samen met haar en haar familie een week door te brengen op haar landgoed Lillieoak, op het platteland in het zuiden van Ierland. De genodigden – onder wie oude bekenden Poirot, Catchpool, Gathercole en Rolfe – weten niet waarom ze zijn uitgenodigd, terwijl de familieleden van mevrouw Playford zich verbazen over de samenstelling van het gezelschap. Daar komen ze gauw genoeg achter…

Mijn mening:

Een Agatha Christie verhaal, ja een serie op tv vind ik boeiend, maar wat zal ik van dit boek vinden. Nog nooit had ik iets van Sophie Hannah gelezen en via de uitgeverij kregen we het e-book, dus mee genomen op vakantie.

In de vakantie ben ik begonnen en eind oktober kwam ik thuis, dat wil zeggen dat ik een dikke 3 weken met dit boek aan het worstelen ben geweest.

Zal ik het aan de kant leggen of toch niet. Een boek echt weg leggen is niet mijn stijl, dus met af en toe een ontspannen boek tussen door, heb ik zondagochtend 12 november om 1.00uur  mijn e reader dicht geklapt.

Je begrijpt, geen aanrader van mijn kant. Wat een langdradig verhaal, als tv film zie ik het helemaal voor me, maar als boek ppfffff ……Ten eerste ben ik er achter dat ik niet houd  van boeken die in het verre verleden spelen, 1929. Het afstandelijke wat die mensen hebben, ook al zijn het de beste vrienden het blijft U. Niet dat ik verhalen uit die tijd niet mooi vind, maar gewoon hoe het geschreven is in dit boek, nee.

Natuurlijk weet je dat er een moord opgelost moet worden, want dat is nu eenmaal bij een Agatha Christi boek, maar hoe langdradig deze oplossing was. Poirot had al lang in de gaten, wie de moord had gepleegd, maar er werd zo lang om heen gedraaid, voordat dit echt werd gezegd.

Schrijfster Athelinda Playford heeft op haar landgoed Lillieoak enkele bekenden van haar uitgenodigd, omdat ze een mededeling gaat doen, die zal in slaan als een bom.

‘De meesten van u zullen geschokt reageren op wat ik ga vertellen.’ De woorden van lady Playford klonken geoefend. ‘Ik wil jullie allen vragen me te vertrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat het allemaal goed zal komen.’

Vrienden van lady Playford en gezinsleden, hebben geen idee waarom ze zijn uitgenodigd, maar horen dat ’s-avonds bij het diner. De Belgische detective Hercule Poirot en de Britse rechercheur Edward Catchpool die werkzaam is bij Scotland Yard, hij vertelt ook het verhaal, zijn ook genodigden. Wanneer lady Playford tijdens het diner aankondigt dat ze haar testament heeft gewijzigd, is het gezelschap in shock. Deze mededeling heeft een moord tot gevolg en Poirot en Catchpool helpen de plaatselijke politie om de moord op te lossen.

Al met al een mooi verhaal, was het niet dat de oplossing zo langdradig was.

De personen die in het boek mee spelen zijn allemaal goed neer gezet en worden goed omschreven, zodat je zelf kunt mee puzzelen met het oplossen van de moord. Ben je een liefhebber van Agatha Christie dan is deze thriller zeker de moeite waard.

Ik had al heel gauw in de gaten wie de moord gepleegd had, alleen het hoe, was nog een raadsel. De ontknoping had wel een schokkende wending, die ik niet zag aankomen!! Sophie gebruikt  mooie zinnen en woorden alleen mij kon het in dit verhaal niet boeien.

 • Schrijfstijl        3  ***
 • Leesplezier       2 **
 • Plot                     2 **
 • Spanning           2 **
 • Psychologie      4 ****

Eindoordeel 2,5 ster voor De nieuwe Erfgenaam

download-5

Lieve Leesgroet Caroline