Recensies·Recensies van Moon·YA Mustreads or Not?

Er is geen vorm waarin ik pas -Erna Sassen.”De worsteling in het Puberbrein”

Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen

“Erna Sassen heeft de kracht om op de juiste toon de worsteling van een puber te beschrijven”

download-1

De Achterflap

Tot en met de vierde ging alles eigenlijk vanzelf maar sinds ik in de vijfde zit is er een hoop veranderd.

Volgens mijn mentor heb ik TE lange tijd TE hard gewerkt en volgens mijn moeder ben ik TE perfectionistisch.

Dat is een van de grootste nadelen van volwassenen: ze denken altijd beter te weten dan jijzelf wat er met jou aan de hand is. Daarbij vergeten ze voor het gemak maar even dat tachtig procent van ons leven zich afspeelt buiten hen om. En dat ze dus meestal geen flauw idee hebben.
Dat laatste ligt ook een beetje aan ons. Want wij vertellen niks.

Maar dan nog.

Er zijn dingen die je niet kan vertellen. Aan niemand.

Over liefde bijvoorbeeld.

En hoe stom je bent geweest.

Mening

“Tussen het ruzie zoeken met mijn moeder en het huiswerk maken door stuurde ik en passant nog even een boze brief naar mijn vader”

Tessel is een opgroeiende puber welke worstelt met haar puberteit, haar perfectionistische kant, ze worstelt met alles, met het zijn, haar eindexamen, haar ouders, met de liefde. Dit boek wordt beschreven in een dagboek vorm, je leest het vanuit Tessel haar gedachtegang. Door de tastbare schrijfstijl kun je je inleven in haar gevoel.

Maar het is ook herkenbaar, hoe het brein van een puber werkt. Veel gehakketak, onzekerheid en zorgen maken om de domste dingen, dit is echt heel goed ingeleefd en beschreven van Erna Sassen. Inmiddels als ouder herken je er veel van, maar je gaat automatisch ook bedenken hoe het voor jouw was toe je zo oud was. Tussen alles door, proef je de naïviteit van de perfectionistische puber, hier heeft Erna Sassen, de juiste toon weten te raken.

Voor de doelgroep, is dit een heerlijk herkenbaar boek, waarbij ze zich kunnen vereenzelvigen en zien dat ze niet alleen staan met hun gevoelens, en hun onzekerheden. Soms had ik een beetje moeite met het geharrewar in het hoofd van Tessel, maar nee al gauw bedacht ik me dat het hier ging om een brein van een 17 jarige en daar zit geen structuur in daar is geen lijn recht!

Erna Sassen heeft met “Er is geen vorm waarin ik pas” een heel duidelijk puber beeld geschept, de onmacht de onzekerheid de worstelingen zijn voelbaar beschreven. Het raakte me dat Tessel zo`n goede band opbouwt met Evelien, dit is herkenbaar en ik merk dat ik terug ga naar mijn puberjaren. Hieraan merk je de diepgang waarmee Sassen het boek heeft beschreven en de herkenbaarheid voor de pubers die het gaan lezen.

“ IK KAN IETS NIET Ik, Tessel, die van plan was om perfect te worden. Ik ben maar gewoon een mens”

Er is geen vorm waarin ik pas is opgebouwd in 5 delen welke elk een aantal hoofdstukken hebben, in die delen worden lijstjes afgewerkt, To do lijstjes van Tessel. Het originele zijn de songteksten/ gedichten die tussendoor voorbij komen. Ook hier is de puber aan het woord.

Mijn complimenten aan de schrijfster dat ze dit zo tastbaar beschrijft.

“Mocht je je verdrietig voelen

Nu, of over vijftig jaar

En er is niemand om je vast te houden

Bel me maar

Dan kom ik naast je zitten

Desnoods midden in de nacht

Om over je haren te strelen

Heel erg zacht.”

 

Voor deze reis door het puber brein, kan ik niet anders geven dan 4 sterren. Vier voor de diepgang en op de juiste toon beschreven gevoelens waar je als kind in de puberteit tegen aan kan lopen. Het raakte me op bepaalde vlakken, Erna Sassen weet de juiste toon te zetten, waardoor een puber zich kan vereenzelvigen en zich niet alleen hoeft te voelen.

Mijn complimenten

 download-1

Lieve Leesgroet Moon

 Koop bij bol.com

photovisi-download

 

 

3 gedachten over “Er is geen vorm waarin ik pas -Erna Sassen.”De worsteling in het Puberbrein”

  1. Wat een goede vraag zal ik deze even doorschuiven naar de uitgeverij, Laura dan kan ik je het juiste antwoord geven.

   Like

  2. Laura ik heb de vraag voor gelegd aan iemand van Leopold uitgeverij en kreeg als antwoord dat dit helaas niet zo is..
   “Nee helaas, vooralsnog niet.” Dus laten we hopen dat het gauw wel van toepassing is .. Veel succes lieve groet Moon

   Like

Reacties zijn gesloten.