Recensies·Recensies van Caro

Nirwana- Terrence Lauerhohn “Een thriller met een lugubere kant “

Nirwana- Terrence Lauerhohn

“Een thriller met een lugubere kant

 

Samenvatting:

Een nieuwe tijd
Een nieuw getto
Een nieuwe drug
Een verslaafde
Een vermiste dochter
Een vader op zoek

Terrence Lauerhohn heeft zichzelf voor een derde maal op een rij overtroffen met een thriller. Was zijn eerste boek De negen cirkels volgens zijn woorden Dark Fantasy met een knipoog, Wegversperring paste volgens trouwe lezers prima tussen de Stephen King boeken. Met Nirwana raakt hij vlijmscherp wat verslaving met iemand kan doen.

Mijn mening:

Heel benieuwd was ik naar het boek Nirwana. De cover vond ik prachtig, maar had geen idee wat deze met het boek te maken zou kunnen hebben. Een vrouw in een stad met een blote schouder en het lijkt of ze haar hand ophoud, bedelt ze of houd ze iets in haar hand!

“Die on organic poison gas

Serpent’s egg’s already hatched

You will croak, you little clown.”

Fragment uit: Dead Kennedys – California Über Alles

Het verhaal draait om een capsule wel genaamd N.R.One, (Nirwana) een drug waar je heel snel aan verslaafd raakt. De pillen kosten geld en om dat te verdienen bieden jonge kinderen hun lichaam aan. Jonge jongens en meisjes komen zo in de prostitutie terecht. Maar om te werken gebruiken ze pillen, die dan weer helpen hun gevoelens uit te schakelen tijdens het misbruik.

Dit alles gebeurd in een gedeelte van Nederland dat is afgezet, het Laatste Arrondisement, want daar is de lucht zo slecht en het leven zo verschrikkelijk dat het van het goede gedeelte, Stad Holland is afgesloten.

Via poorten met zware bewaking kun je van het ene naar het ander gedeelte lopen, maar wanneer je in het slechte gedeelte bent kun je alleen terug wanneer je in het bezit bent van een pas.

De jongelui Ronnie, Dara en Uwen proberen op een armoedig flatje met vieze matrassen, die stinken naar urine en uitwerpselen te overleven. Ronnie is eigenlijk ten dode opgegeven, want de Nirwana heeft zijn hersens weg gevreten.

Wanneer Dara op een dag verdwijnt, gaat Uwen haar zoeken want hij weet waar hij haar als laatste heeft gezien. Dara wordt misbruikt en vastgehouden en zij niet alleen.

Wanneer de ouders van Dara, die in Stad Holland wonen, ook geen contact meer krijgen met hun dochter in het Laatste Arrondissement, gaat Dara’s vader ook op onderzoek. Een onderzoek met lugubere en bloedstollende acties om Dara te redden.

Nirwana is een boek wat je na afloop even moet laten bezinken. Op het moment dat ik het dicht sloeg, had ik zo iets van, dit is wel heel heftig wat daar gebeurd. De jonge lui die dingen mee maken die je belevingswereld te boven gaan. In eerste instantie vond ik het TE erg, maar naar mate het zakte en ik er meer over na dacht kreeg het boek toch een andere wending in mijn gedachte, maar geen boek voor mij persoonlijk.

Het is geen Science-fictie, ook niet echt een thriller of literaire thriller, ook geen YA ondanks dat er veel kinderen in voor komen. Ik weet niet waar ik dit boek onder moet zetten, maar volgens mij is dat ook de bedoeling van Terence.

‘Fuck, fuck, fuck.’Drie capsules N.R.One. Hij keek naar Dara’s natte gezicht.Haar tranen trokken strepen in het vuil dat het bedekt. ‘Kutwijf. Waarom liggen ze daar en zitten ze niet in je zak?’

Je moet wel een sterke maag hebben, van luguber- en van onwerkelijkheid houden en tegen grof taal gebruik kunnen, dan is dit zeker een boek wat je moet lezen.

  • Leesplezier         3 ****
  • Plot                       3 *****
  • Schrijfstijl            3 ****
  • Originaliteit        2 ***
  • Psychologie         2 **

Eindoordeel   2 ,5 sterren

download-5

Een lieve leesgroet van Caro