Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met..; Angelique van der Bijl

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons  voorstellen….? Wie is Angelique van der Bijl?

Een enthousiaste creatieveling die in haar vrije tijd het liefst achter de laptop kruipt om te schrijven. Ik ben opgegroeid in het Brabantse dorpje Made waar ik met veel plezier heb gewoond tot ik een aantal jaar geleden verhuisde naar de aangrenzende gemeente Geertruidenberg.photovisi-download (44)

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als projectmanager en naast schrijven onderneem ik in mijn vrije tijd ook andere dingen zoals schoonspringen, wandelen en motorrijden. Ook het bezoeken van muziekfestivals met familie en vrienden vind ik erg gezellig.

photovisi-download (45)

Ik ben wel het type dat altijd tijd tekort komt om alles te kunnen doen wat ik graag zou willen.

 • Nachtschade is je debuut welke je in 2015 schreef, hoe ben je op het idee gekomen om een boek te schrijven? Was dit altijd al een droom van je? Schrijf je naast je werk? Hoe kun je dit combineren?

Levens die door samenloop van omstandigheden met elkaar verweven raken, intrigeren mij. In boeken en series kan ik helemaal opgaan in de psychologische strijd tussen de personages. Zo ontstond langzaam in mijn hoofd het verhaal over twee zussen die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Ik droomde al jaren van het schrijven van een boek, maar omdat ik me vroeger veel meer op mijn studies richtte, was het er niet eerder van gekomen. Mijn hersenspinsels over de zussen Carmen en Irene, die ik ondertussen ook al een naam had gegeven, bleven in mijn hoofd rondzweven. Ik begon te brainstormen en zette mijn eerste gedachten op papier. Ik liet stukken lezen aan familie en vrienden die mij aanspoorden er meer mee te gaan doen.

photovisi-download (46)Op een mooie voorjaarsdag las ik in de tuin het boek Carte Blanche van Esther Kreukniet. Haar schrijfstijl sprak me zo aan dat ik nieuwsgierig een kijkje op haar website nam. Esther gaf workshops creatief schrijven en ik voelde gewoon dat ik dat bij haar moest gaan volgen. Iedere dinsdagavond reed ik naar Oostvoorne om haar cursus te volgen. Op de terugweg voerde ik in mijn hoofd gesprekken met de personages van mijn boek en reed ik vol inspiratie weer richting huis om de volgende hoofdstukken uit te werken. Omdat Esther steeds enthousiaster werd over het boek besloot zij door te gaan met de cursus tot mijn manuscript zou zijn afgerond. Het schrijven geeft me zoveel voldoening dat ik het goed met mijn fulltime werk kan combineren. Ik vergeet dan even alles om me heen en dat zorgt ervoor dat het voor mij ook echt ontspannend werkt.

 

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je  nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft? 

Rondom het schrijven van een boek hangt iets van mystiek. Veel mensen geven vaak aan dat ze er zelf ook aan denken of er weleens over nagedacht hebben. Het lange traject weerhoudt veel mensen ervan om het daadwerkelijk te gaan doen. Maar het lange traject zorgt er juist voor dat je je steeds verder ontwikkelt, dat je je personages steeds beter leert kennen en dat je nieuwe mensen ontmoet tijdens het research gedeelte.

Het volgen van een workshop is wel heel raadzaam wanneer je vastloopt in het schrijfproces. Schrijftechnieken helpen je tekst beter te maken en met name het show don’t tell gedeelte was voor mij heel leerzaam. Dit blijft voor mij een belangrijk leerpunt. Ik ben snel geneigd teveel uitleg te geven en dat wil de lezer helemaal niet. Ik heb veel aan de cursus gehad en heb er een mooie vriendschap aan overgehouden.

photovisi-download (47)

Een tip bij het zoeken naar een uitgever is in ieder geval het exact zo aanleveren zoals ze in de richtlijnen omschrijven. Als ze vragen om vijftig pagina’s moet je er ook niet meer sturen. En een pakkende synopsis is belangrijk. Besteedt hier veel aandacht aan, maar maak het ook zeker niet te lang. Ik heb hier ook heel veel over geleerd tijdens de cursus Literair debuteren bij het literair agentschap Sebes & Bisseling. Ik had een fragment opgestuurd en ik werd geselecteerd om deze cursus in Amsterdam te volgen. Zij leren je heel veel schrijftechnieken en gaven me ook de tip om af en toe even afstand te nemen van je werk zodat je daarna weer alles helder ziet. Voor mij was dat een belangrijk leermoment, omdat ik mezelf weleens gek maakte door het steeds maar weer achter elkaar te lezen en telkens weer wat te vinden, terwijl wanneer je even afstand neemt de fouten er daarna sneller uithaalt.

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven? 

Als kind las ik heel veel boeken. Mijn opa zei altijd: ‘Lezen is jezelf ontwikkelen. Het maakt niet uit wat je leest.’ Daardoor las ik allerlei soorten boeken.

photovisi-download (48)

Ik las heel graag de boeken van Paul van Loon en mijn favoriete boek was De nachtclown van Diet Verschoor. Ik las dit boek in groep 6 op de basisschool en ik herinner me nog goed dat ik bijna op het eind was en het verhaal van het boek aan mijn juffrouw vertelde en daarbij speculeerde hoe het zou gaan aflopen.

photovisi-download (49)

Ik had tegenstrijdige gevoelens, want het liefst rende ik naar huis om het uit te lezen, maar tegelijkertijd wilde ik de laatste hoofdstukken nog niet lezen, omdat ik het zo’n mooi en spannend boek vond en het jammer vond wanneer het uit zou zijn. De juffrouw adviseerde mij dat ik maar het beste na schooltijd het boek kon gaan uitlezen haha.

 • Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?

Mijn interesses lopen wel enorm uiteen in genres wat betreft het lezen van literatuur. Het liefst lees ik literaire thrillers en daarbij zijn toch wel de boeken van Nicci French favoriet. De manier waarop zij de personages weten weg te zetten vind ik echt geweldig. Toen ik op vakantie aan het strand het boek Bezeten van mij las, was ik meteen verkocht aan dit genre. Zij zijn voor mij een groot voorbeeld als het gaat om het neerzetten van de psychologische ontwikkelingen van de personages.

photovisi-download (51)

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je  onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

De meeste boeken heb ik van Nicci French. Ik koop altijd meteen een exemplaar zodra er een nieuwe uit is gekomen. Het boek dat je echt gelezen moet hebben is voor mij toch wel Een hart van steen van Renate Dorrestein. Dat boek las ik in HAVO 4 en het greep me zo aan dat ik het daarna nog minstens drie keer heb gelezen. Het vertelt het verhaal van Ellen die vijfentwintig jaar later terugkeert naar haar ouderlijk huis waar het gezin van Bemmel is omgekomen. Ellen is als enige levende overgebleven.

photovisi-download (52)

Iedere keer vergeet ik weer even alles om mij heen als ik dat boek lees. Vanaf de eerste bladzijde leef je met Ellen mee en kun je niet meer stoppen met lezen. Dorrestein weet alles zo goed te omschrijven dat je het hartverscheurende verdriet van Ellen bijna zelf kunt voelen.

 • Je bent gedebuteerd met een thriller, wil je verder in dit genre of heb je ook ideeën naar een ander genre? En zo ja, van welk genre zou je graag een keer boek willen schrijven?

Ik wil zeker verder in het genre thrillers. Ik wil graag sterke psychologische thrillers schrijven waarin de personages door gebeurtenissen met elkaar verweven raken. In mijn debuut Nachtschade heb ik ook geprobeerd dit zo goed mogelijk neer te zetten.

 • Hoelang heb je gedaan over Nachtschade? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Nachtschade heb ik in drie jaar tijd naast mijn werk geschreven. Af en toe nam ik even een pauze, omdat ik heb geleerd dat afstand nemen van je verhaal je weer fris maakt en nieuwe inzichten geeft. In die periode lees ik veel literatuur om van te leren en besteed ik veel tijd aan research. Ik vind het verrichten van research erg leuk om te doen. Boeken met een verhaal uit het verleden die de achtergrond van de personages verklaren, intrigeren mij. In Nachtschade heb ik ook een verhaal uit het verleden verweven over een vrouw die met haar tienjarig zoontje vanuit Joegoslavië naar Nederland vlucht nadat haar man, een beruchte politicus, werd vermoord. Ik heb veel boeken gelezen over Joegoslavië, documentaires gezien en veel op internet gelezen.

photovisi-download (53)

De hoofdpersoon Irene werkt als bedrijfsleidster in een Nachtclub in Amsterdam en ze raakt verstrikt in het criminele netwerk van vrouwenhandel. Ik heb een bezoek gebracht aan het YabYum museum waar ik met oud medewerkers heb gesproken. Ook heb ik een bezoek gebracht aan een organisatie die zich inzet voor een beter leven voor slachtoffers van mensenhandel. Zij waren bereid om een interview te geven voor mijn research.

In veel boeken wordt dit onderwerp belicht vanuit het slachtoffer. In Nachtschade is Irene juist onderdeel van het criminele netwerk. Haar verleden heeft haar ertoe gebracht dat ze verstrikt is geraakt in deze duistere onderwereld. Uiteindelijk breekt haar masker als ze valt voor de zakenman Ivan die een relatie met haar zus krijgt. Zonder het research gedeelte had ik de personages nooit zo vorm kunnen geven.

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vindt, maar wat vindt je man ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

(Misschien combineren met vraag Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer? Thuisfront is voor mij op dit moment familie en vrienden 😉 Mag ook vermeld worden uiteraard.
Esther Kreukniet heeft het manuscript tijdens de cursus gelezen en mijn broer en een goede vriendin hebben het gelezen voordat ik het opstuurde naar de uitgever. Zij zijn kritisch en hun opbouwende kritiek heb ik dan ook toegepast in de finale versie. Je hebt echt andere mensen nodig om dingen aan te geven waar jezelf overheen kijkt of die je onduidelijk uitlegt zonder je daarvan bewust te zijn.

Het blijft toch altijd weer spannend als iemand het aan het lezen is. Zeker nu het echt zover is dat het uitgegeven wordt is het enorm spannend hoe het ontvangen wordt. Ik zie de reacties dan ook als een enorm leerproces voor hopelijk nog vele boeken!

download (49)

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

De lezers even laten ontsnappen aan hun eigen wereldje is wat ik wil bereiken met mijn boek. Je even kunnen wagen in een wereld die niet van jou is, maar waar je wel nieuwsgierig naar bent. Ook wil ik de boodschap meegeven dat niet alles is wat het lijkt. In Nachtschade probeer ik ook de achtergrond van de personages te verklaren dat ertoe geleid heeft dat zij de verkeerde wegen zijn gaan bewandelen. Ook zij hadden liever gezien dat hun leven er anders uit had gezien, maar je hebt het niet altijd zelf in de hand.

photovisi-download (55)

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk? Ben je je daar van bewust? En hoe denk je dat Social media je kan helpen met de PR van Nachtschade?

In deze tijd is Social media enorm belangrijk en het is ook een handige tool om je boek te promoten. Door Facebook bijvoorbeeld ben ik in contact gekomen met schrijfster Marlen Beek-Visser en Ellen Lina die mij tips hebben gegeven en Ellen heeft zelfs geholpen bij het promoten van mijn boek onder de recensenten.

photovisi-download (54)

Daar ben ik ook echt heel erg blij mee. Het is ook super leuk om mensen te leren kennen. Uiteindelijk blijft mond-tot-mond de beste reclame en Social media helpt je daarbij om met mensen in contact te komen. Ik hoop dan ook echt dat het mij ook zal gaan lukken om Nachtschade positief in de markt te zetten!download (45)

photovisi-download (43)

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Mustreads or Not in gesprek met..; Angelique van der Bijl

 1. Ik ga je boek zeker lezen Angelique je ma was al zo enthousiast erover.
  Heel veel suc6 met je volgende boek (en)
  Liefs AnjaWintermans- Pullens

  Like

Reacties zijn gesloten.