Luisterboek·Recensies·Recensies van Caro

Luisterboek Mijn woestijn – Waris Dirie Een aangrijpend verhaal over oa een besnijdenis

Luisterboek Mijn woestijn – Waris Dirie

Diep respect voor de vrouw die dit allemaal heeft mee gemaakt van nomade meisje tot top model.

9 cd luisterboek voorgelezen door Elle van Rijn

1001004008676087

Samenvatting:

Als nomadendochter werd Waris Dirie in de Somalische woestijn op traditionele wijze besneden. Dit is het opmerkelijke verhaal over haar jeugd, haar vlucht naar het Westen en de glamour van de modellenwereld.

Elle van Rijn studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en aan de Weense toneelschool. Ze heeft veel met het Noord Nederlands Toneel op de planken gestaan en werd bekend met haar tv-rol in de successerie Sam Sam. Haar stem is vaak te horen in commercials en tekenfilms.

Mijn mening:

Ik vind het heerlijk, om in plaats van altijd de radio met muziek aan te hebben tijdens lange autoritten, een luisterboek in de auto te hebben.Toen ik in Julianadorp was kwam ik dit luisterboek tegen in de boekhandel en besloot hem mee te nemen. Al menig keer het boek in handen gehad maar nog niet gelezen. 9 cd’s, ik dacht wat heeft ze allemaal te vertellen over haar leven, maar dat bleek heel wat te zijn.

Diep respect voor de vrouw die dit allemaal heeft mee gemaakt van nomade meisje tot top model.

Het verschrikkelijke verhaal van de besnijdenis en dan te weten dat dit nog steeds gebeurd in bepaalde landen.

Ik kan alleen niet begrijpen dat er niet meer vrouwen zoals Waris zijn die zich hier tegen verzetten, in opstand komen. Vrouwen weten hoe pijnlijk het besnijden is, hoe erg het is om ongesteld te moeten zijn en dan nog maar te zwijgen over de huwelijksnacht en het krijgen van kinderen.

Het besnijden midden in de woestijn met iets scherps dat voor handen is, zonder verdoving en zover mogelijk van iedereen vandaan zodat het gillen niet te horen is.

Ze hoeft het niet eens precies te beschrijven, je maakt er zelf wel een beeld bij en dat laat je niet koud. Het harde leven van de Nomaden, maar toch ook wel de liefde voor elkaar. Met zo weinig zien te overleven, maar toch gelukkig zijn met het weinige dat men bezit.

Dit kwam vooral tot uitdrukking op het moment dat Waris bij haar oom in London in de huishouding komt te werken, het verwende gedrag van mensen die eerst arm waren maar nu geld hebben. Hoe zij dan omgaan met hun arme nichtje. Het weinige wat Waris krijgt voor het harde werken dat ze doet. Je denkt eerst die mensen weten wat armoede is, die geven graag hun nichtje geld, maar niets is minder waar. Na al die jaren werken voor haar familie heeft Waris heel weinig geld kunnen sparen.

Heerlijk hoe zij zich afzet tegen haar familie die haar mee terug willen nemen naar Somalië en Waris haar zin door drijft en in London blijft.

Het harde werken in een Mac Donalds, wat moeilijk is omdat de Engelse taal haar nog niet echt machtig is. Het logeren bij vrienden omdat ze zelf geen geld heeft voor onderdak. En dan eindelijk haar ontdekking.

Door het gebrekkige Engels en het niet willen dragen van een horloge en hebben van een agenda, is het moeilijk om het drukke modellen leven de baas te kunnen.

Maar Waris is in alles een vechter.

Echt een boek dat je bij blijft en wat je niet zomaar naast je neer kan leggen. Met tranen over mijn wangen, dit eigenlijk zeer tragische boek gelezen.

Geweldig dat Waris met haar status nu een ambassadeur is geworden om de meisjes en vrouwen te onderwijzen en helpen omtrent alles wat met besnijdenis te maken heeft.

download

  • Luisterplezier     4
  • Plot                      4
  • Schrijfstijl            4
  • Originaliteit        5
  • Psychologie        5

Lieve luistergroet van Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (12)