Recensies·Recensies van Caro

Vermist- Gerard van Gemert “Een YA vol spanning en geheimen. Een Mustread!”

Vermist- Gerard van Gemert

Een zeer spannende YA, over ontvoeringen, vermissingen en geheimen, die zich afspelen op het eiland Terschelling

C5_K4vCWQAE8jC5

Samenvatting:

Tobias wordt wakker in het ziekenhuis. Hij heeft het auto- ongeluk overleefd waarbij zijn ouders om het leven zijn gekomen. Langzaam keren de beelden terug: Tobias herinnert zich dat ze onderweg waren naar AquaZoo en dat zijn kleine zusje Julia naast hem in haar kinderstoeltje zat. Maar tot zijn verbijstering zegt opa: ‘Tobias, je hebt geen zusje.’ Dit is pas het begin van een hele reeks raadsels waarvoor Tobias zich geplaatst ziet. Is hij eigenlijk wel wie hij denkt dat hij is? Of is hij gek aan het worden? Wie kan hij nog vertrouwen? Gelukkig is er Valerie, die hij kent van de basisschool en die zijn steun en toeverlaat wordt in deze zeer verwarrende tijden. Niets is wat het lijkt in het zenuwslopende tweede boek van de jeugdthrillerserie ‘Eilandgeheimen’. Een spannend verhaal vol verrassende wendingen voor onderzoekers vanaf 12 jaar.

Mijn mening:

 Van uitgeverij Clavis mocht ik de YA; Vermist lezen van auteur Gerard van Gemert.

Met Gerard hadden wij eerst en interview voor het blog en kwam ik er achter dat hij al vele jeugd boeken had geschreven. Vooral over voetbal en hockey. Vermist is deel 2 in de serie Eiland geheimen, de opvolger van Verlamd.

Ik was heel benieuwd of deel 2 ook zonder deel 1 gelezen te hebben begrijpelijk is. Het verhaal wordt af en toe met een brief onderbroken. Een moeder die aan haar kind, genaamd Juul een brief schrijft. Het kind is kwijt en de moeder hoop het ooit terug te vinden.

IK VOEL DAT JE NOG ERGENS BENT. JE BENT NIET DOOD EN NIET VOOR EEUWIG UIT MIJN LEVEN.

De hoofdstukken bestaan uit zo’n 7 à 8 bladzijden, met dus soms een blz.. met een brief.

Het boek pakt meteen met Tobias die net uit een coma ontwaakt in het ziekenhuis. Opa en oma nemen de zorg van Tobias op hen. Opa gaat met Tobias zijn ouderlijk huis bezoeken en het graf van zijn ouders. Tobias probeert in fotoalbums en in het huis iets te vinden wat duid dat hij een zusje heeft. Een haarspeldje is het enige wat hij vind.

HIJ LEEK DE CONTROLE KWIJT TE ZIJN OVER ZIJN EIGEN LEVEN. ALLE HOUVAST WAS VERDWENEN.

Het verhaal bestaat uit verschillende verhaallijnen die aan het einde tot een verrassend plot komen. Tobias zoekt via allerlei wegen naar de waarheid omtrent zijn zusje en krijgt antwoorden die hij niet kan geloven.

Het boek is echt heel spannend en aan het einde liepen de tranen over mijn wangen. Dat zelfs een YA mij zo kan ontroeren. Het einde heeft twee kanten. Het loopt wel en niet goed af.

‘WELKOM IN JULLIE NIEUWE LEVEN,’ ZEI ZE ZACHT EN ZE GAF HUN ALLEBEI EEN KUS.

Voor mij persoonlijk was het stukje over het Beatrixziekenhuis in Gorinchem erg leuk, omdat ik daar vroeger gewerkt heb. Altijd leuk om iets te lezen wat je herkent. Gerard heeft me zeker verrast met deze YA en ik ben van plan deel 1 ook te lezen, om te kijken wat eraan vooraf ging. Dus alles voor het ongeluk, ik neem aan dat deel 1 daar overgaat.

Deel 2 is heel eenvoudig los te lezen, ik heb geen verwijzingen naar deel 1 gelezen.

Het enige minpuntje vond ik dat Tobias totaal niet tegen zijn ouders in ging wat betreft het niet mogen gebruiken van mobiel of social media. Geen verdere familie, buiten opa en oma kwamen er thuis en geen verjaardagen werden er gevierd. Er werd gezegd dat dit bij Jehova’s ook niet werd gedaan, dit voelde voor mij toch een beetje raar aan.

Verder een hele goede YA, een Mustread.

  • Leesplezier         5
  • Plot                      5
  • Schrijfstijl            5
  • Originaliteit        5
  • Psychologie        5

bnbbeheerder-5-sterren-reviews-op-airbnb

Lieve leesgroet Caroline

Koop bij bol.com

photovisi-download (40)