Recensies

Marijo Bakker las “De Koffiedief” -Tom Hillenbrand

De Koffiedief – Tom Hillenbrand

“Helaas, niet wat ik ervan verwachtte! Boeiend maar chaotisch..”

De Achterflap

1683. Heel Europa is in de ban van koffie. Maar het is verschrikkelijk kostbaar: het Ottomaanse Rijk heeft het monopolie op de productie en distributie van koffiebonen. Op het smokkelen van koffie staat de doodstraf, maar een jonge Engelsman, Obediah Chalon, is bereid om zijn leven op het spel te zetten. Obediah was een tijdlang succesvol op de Londense beurs, maar zijn laatste zaak is spectaculair ten onder gegaan.

Nu is hij bijna bankroet en heeft hij niets te verliezen. Hij vlucht naar Amsterdam en wordt gerekruteerd door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie; met een team van internationale geleerden zal hij het geheim van de koffie proberen te veroveren. Even lijkt alles als gepland te gaan, maar dan loopt het mis…

Marijo haar mening over De Koffiedief;

De cover van dit boek vind ik prachtig. Jammer genoeg laat de kwaliteit te wensen over. De binnenkant van de cover bevat een prachtige kaart. Dit geeft zeker een meerwaarde aan het boek.

De schrijfstijl van het boek is goed te lezen.  Het is een mooi historisch avonturenverhaal maar wel hier en daar wat langdradig.

Het verhaal speelt zich af rond 1683 wanneer Europa in de ban van de koffie die ook nog eens heel kostbaar is. Odediah was succesvol op de Londense beurs, maar na enorme mislukking vlucht hij naar Amsterdam. Daar wordt hij benaderd door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie om koffieplanten te gaan smokkelen.

Hij weet dat daar de doodstraf op staat maar hij heeft niets te verliezen. Hij verzamelt een groep van mensen om zich heen van een heel verschillend kaliber.

Niets kan er meer mis gaan. Toch???

Het verhaal op zich is boeiend. Maar de enorme hoeveelheid namen en plaatsen vreemde woorden remt af in het lezen. Menigmaal raakte ik de draad kwijt.

Achter in het boek staat een vreemde woordenlijst maar die is niet afdoende. Dit doet echt afbreuk op het boek. Jammer. Nee, dit was niet wat ik er van verwachtte. Ik had er veel meer van verwacht.

Het boek krijgt van mijn  3 1/2 ster.

Lieve Leesgroet Marijo Bakker

Koop bij bol.com