Recensies·Recensies van Moon

Fatale Oversteek – Lone Theils “Een onderscheidende thriller over vermiste meisjes”

Fatale Oversteek – Lone Theils

“ Lone Theils weet zich te onderscheiden, een sterk debuut wat vraagt om een vervolg”

 • Auteur: Lone Theils
 • Uitgever: Ambo Anthos
 • Nederlandstalig 
 • 336 pagina’s 
 • 9789026334924 
 • augustus 2016

Samenvatting

De thriller Fatale oversteek van Lone Theils vertelt het verhaal van Nora Sand die correspondente in Londen voor het Deense dagblad Globalt is. Wanneer ze met een vriend in een antiekzaakje een koffer koopt treft ze oude foto’s aan van poserende jonge vrouwen. Deze foto’s leiden naar een zaak uit 1985, toen twee Deense meisjes spoorloos verdwenen.

Nora vertrekt naar Denemarken voor verder onderzoek en komt op het spoor van een seriemoordenaar die zijn levenslange straf uitzit in de beruchte Wolf Hall-gevangenis. Er blijkt een belangrijk verband tussen hem en de verdwenen meisjes te bestaan, maar terwijl Nora steeds verder verstrikt raakt in deze gevaarlijke zaak moet ze voor haar eigen leven vrezen. 

Mening

Fatale Oversteek is een debuut thriller van Lone Theils, heel benieuwd naar een debutant, deze kunnen je zo verassen met hun eerste werk. Dat je vanaf die dag weet dit is er eentje die je vanaf nu in de gaten moet houden. Is Fatale Oversteek ook zo`n debuut, dit mag ik van Ambo Anthos gaan ontdekken. De omslag maakt mij nieuwsgierig; “Op een veerboot tussen Engeland en Denemarken verdwijnen twee meisjes”. Dit zijn dankbare onderwerpen om een thriller over te schrijven, en weten de lezer al snel enthousiast en nieuwsgierig te maken. Hopelijk heeft Lone Theils iets wat zich onderscheid van de andere vermissingsthrillers.

Correspondent Nora Sand, wordt door Theils sterk neergezet, een krachtige, ondernemende jonge vrouw, welke de benodigde ervaringen in haar rugzak heeft, stort zich op het verhaal achter een gevonden foto. Een foto met daarop twee meisjes welke jaren geleden verdwenen zijn op een veerboot. Hoe komt die foto in een oude koffer, samen met nog meer foto`s van poserende meisjes, en wat is er gebeurt met deze meisjes. Nora raakt verstrikt in haar onderzoek. Al snel zit je als lezer midden in deze zoektocht en heeft Lone Theils je in haar pengreep.

Naast de zoektocht naar de meisjes op de foto`s, heeft Nora nog een ander probleem, haar liefde voor Andreas, dit geeft het verhaal ook nog een kleine romantische draai, welke heel goed in het verhaal past. De Romance en Spanning maakt er een mooi drama van. Nora heeft er haar handen maar vol aan, met haar hoofdredacteur die haar flink achter de vodden zit, en haar obsessie naar wat er gebeurt is. Kortom, Lone Theils weet dit goed samen te vatten tot een sterkte thriller. Na een kabbelend begin, met spanning en romance krijgt het verhaal een sterk einde. De spanning loopt op en de details worden sterker, de plot maakt het verhaal af, een plot wat je verrast en juist net dat onderscheid brengt waar je als lezer naar op zoek bent.

Theils zet met Fatale Oversteek een sterk debuut neer, wat gelukkig een vervolg krijgt, want dit verhaal is de eerste in een serie over Nora Sand. We wachten vol smart af naar het tweede deel van deze doortastende, en krachtige journaliste.

 • Plot             5 *****
 • Spanning   4 ****
 • Leesplezier 4 ****
 • Schrijfstijl  4 ****
 • Originaliteit 4 ****
 • Psychologie 4****

4 sterren voor het debuut van Lone Theils, laat haar gauw verder schrijven, want het maakt mij nieuwsgierig naar meer van deze hoofdkarakter.

Lieve Leesgroet Moon

Koop bij bol.com