Recensies·Recensies van Caro

Op de vlucht- Pimm van Hest en Aron Dijkstra

Op de vlucht- Pimm van Hest en Aron Dijkstra

9200000071852201

Samenvatting:

Stel je voor toch … er is oorlog. Eigenlijk is het bijna niet voor te stellen. En al zeker niet voor kinderen die niet in zo’n situatie hebben gezeten.
Met poëtische zinnen en indrukwekkende beelden neemt Op de vlucht kinderen en hun ouders mee van het beangstigende uitzichtloze naar een hoopvolle toekomst. Op een manier die raakt, uitnodigt tot een gesprek en tot nadenken stemt. Want, stel je voor toch …
Voor kinderen vanaf 5 jaar.

 

Er is maar één land: de aarde
Er is maar één volk: de mensheid
Er is maar één geloof: de liefde

 

Mijn mening:

Een prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar. Prachtige cover die je meteen aangrijpt.

Een meisje met haar knuffel zit voor een kooi en je ziet kogelgaten in de muur.

AronDijkstra maakte de prachtige illustraties terwijl Pimm van Hest de gedichten maakte.

Door deze samenwerking is dit prachtige boek ‘Op de vlucht’ tot stand gekomen. Wanneer ik de tekeningen goed bestudeer, zet ik wel een vraag teken bij de leeftijd. Die raven geven je een angstig gevoel en als je dit aan kinderen in de kleuter klas zou laten zien, zouden ze dit dan begrijpen en niet angstig worden. Ik denk dat het boek eerder voor een iets hogere klas zou zijn vanaf leeftijd 6/7, daar kun je dan echt mee praten en ik denk dat deze kinderen het beter kunnen begrijpen. Het meisje in het boek gaat een lokaal in en dat is geen kleuter lokaal, maar echt al voor kinderen die leren schrijven.

Het meisje in het boek tekent een duif op een muur, tussen kogelgaten. Haar beer in haar hand. Hoe zou het zijn wanneer je niet meer zomaar naar school kunt, niet zomaar op straat kunt spelen, moet fluisteren en altijd angst hebt. Het meisje wordt gevolgd door de duif (vrede), die van de muur met haar mee vliegt.

Maar om haar heen zitten zwarte raven op muren met prikkeldraad (oorlog).

Het meisje vlucht zonder afscheid te kunnen nemen en dobbert in een bootje naar een ver land. Daar wordt ze hartelijk ontvagen, maar er zijn ook mensen die haar hier niet willen hebben.

Gelukkig is knuffel bij haar.

Langzaamaan ziet ze in dat er niet overal oorlog is, maar ze weer kan genieten en vriendjes kan maken.

Wat een ontroerend boek. De tekeningen zijn zo mooi, je blijft er naar kijken en ontdekt steeds iets nieuws.

Korte stukjes tekst in gedicht vorm.

Een prachtig prentenboek om voor te lezen en in gesprek te komen met kinderen die gevlucht zijn, maar ook met kinderen die hier geboren zijn en niet precies weten wat er is gebeurd. Onze kinderen bewust maken, dat het niet overal zo fijn is om op te groeien en ze heel gelukkig mogen zijn dat ze hier geboren zijn.

Heel goed dat er zulke boekjes gemaakt worden, ik denkt heel erg nodig ook. Je wilt kinderen een veilige haven bieden, maar moet ook weten wat ze mee gemaakt hebben om ze te kunnen helpen.

Hoe haal je de oorlog uit een kind.

Een vraag van de auteur: Het mooie is dat je met kinderen iets kunt betekenen voor de gevluchte kinderen. Tot 2 juni hebben kinderen de kans om iets moois te maken voor deze kinderen.

Op school en in het kinderzwerfboek station voor mijn deur heb ik opgehangen hoe je kunt mee doen. In het stukje uit een interview  met Pimm hieronder lees je hoe kinderen mee kunnen doen en hopelijk helpen jullie mee om kinderen te stimuleren iets te maken. Nu maar hopen dat er veel kinderen hun creativiteit laten zien of gewoon iets maken om andere kinderen een hart onder de riem te steken.

Een gedeelte uit het interview met Pimm van Hest wat je helemaal kunt lezen via de link onderaan.

Kleinheid is eigenlijk heel groot

Je hebt samen met de filmproducers van de documentaire De kinderen van Juf Kiet en onderwijsprojectenmakers Kennisland een scholenactie opgezet. Wat wil je daarmee bereiken?
Wat we willen bereiken is in al zijn kleinheid eigenlijk heel groots en tegelijkertijd in al zijn grootsheid meteen ook heel klein en intiem: kinderen die nooit in een vluchtelingensituatie hebben gezeten iets laten betekenen voor kinderen die uit zo’n situatie komen. Door een tekst, gedachte, verhaal, vraag of tekening op een A4’tje iets willen doen voor vluchtelingenkinderen: ze een hart onder de riem steken. Ze laten weten dat er ook aan hun gedacht wordt. Ze laten voelen dat we aan ze denken.

Grote mensen (en de politiek) zijn altijd bezig om dingen te regelen en voor kinderen is het vaak moeilijk om (ook) iets te doen, terwijl zij vaak met een klein gebaar een groot verschil kunnen maken.
Nu is het de kans aan deze kinderen om iets voor andere kinderen te kunnen betekenen: het ene kind voor het andere kind! Hoe mooi is dat.

Het is natuurlijk prachtig dat Juf Kiet en Kennisland samen met ons voor deze actie willen gaan staan: als we samen met elkaar schouder aan schouder staan, kunnen we hopelijk mooie dingen bereiken. Dat spreekt al uit de samenwerking en hopelijk ook uit het resultaat wat we ermee kunnen behalen, voor alle kinderen.

Hoe kan je meedoen aan het project voor de vluchtelingenkinderen? Je mag je tekening, brief, gedicht of lied opsturen naar:

Clavis Uitgeverij t.a.v. Op de vlucht
Meeuwenlaan 100
1021 JL Amsterdam

Of naar: pers@clavisbooks.com

Meer van Pim

https://lees.bol.com/nl/article/interview-met-pimm-van-hest-over-actie-op-de-vlucht

Lieve leesgroet van Caroline

 

Koop bij bol.com
photovisi-download (3)