Recensies

Elsa deelt haar mening met ons over: ‘De Wangs v.s. de wereld’ – Jade Chang.

‘De Wangs v.s. de wereld’ – Jade Chang.

Absoluut een boek om te lezen als je even een andere kijk op de wereld nodig hebt en wat zonneschijn.

 

  • Auteur: Jade Chang
  • Uitgever: Signatuur
  • Nederlandstalig
  • 480 pagina’s
  • 9789056725624
  • mei 2017

De Achterflap 

Charles Wang is kwaad op Amerika. Als immigrant en stronteigenwijze zakenman met een klein hartje heeft hij een zeer succesvol cosmetica-imperium opgebouwd. Maar door de crisis is hij opeens alles kwijt. Wat volgt is een hectische road trip met zijn zoon Andrew die graag stand-upcomedian wil worden, zijn jongste dochter Grace die geobsedeerd een styleblog bijhoudt en zijn tweede vrouw Barbra. Ze rijden van Bel Air naar upstate New York waar zijn oudste dochter Saina, de kunstwereld ontvluchte it-girl, woont.

Charles moet kiezen tussen de oude en de nieuwe wereld, tussen alles achterlaten en zijn droom om in China opnieuw te beginnen. Als hij daar het land van zijn voorouders terug kan claimen komt alles goed, denkt hij.

De Wangs vs. de wereld biedt een verfrissende, grappige en doortastende blik op liefde, identiteit en de Amerikaanse droom.

Elsa haar mening

Voor de leesclub van bol.com Lees Magazine heb ik deze fijne roman met super leuke kleurrijke cover mogen lezen. Het betreft de debuutroman van Jade Chang. Ik heb enorm genoten van dit gekke en boeiende verhaal over de familie Wang.

Charles Wang, getrouwd met Barbra en vader van drie kinderen Saina, Andrew en Grace, verliest door de crisis zijn gehele cosmetica bedrijf en eigenlijk al zijn materiële bezit. Boos als hij is besluit hij zijn gezin te “verzamelen” en op roadtrip door Amerika te gaan. Uiteraard gebeurd er onderweg van alles en leer je de familie steeds beter kennen.

De schrijfstijl lijkt zich voor mijn gevoel steeds per personage een klein beetje aan te passen. De hoofdstukken zijn telkens vanuit een van de familieleden beschreven. Zo is Charles ontzettend boos, daardoor nogal ironisch en zeurderig in zijn gedachtegang. Grace, de tiener in het gezin, beleefd de wereld op haar eigen manier met een licht naïeve kijk op alles. Haar zachtaardige broer Andrew, die opzoek is naar de liefde en een groot komediant wil worden, zit er vooral over in hoe hij overkomt. Stiefmoeder Barbra is een binnenvetter en grote zus Saina, de kunstenares, gaat het meest haar eigen weg. Elk van hen heeft zijn of haar eigen zorgen, wensen en dromen en gaande weg ontdek je wat het voor ieder van hen betekend dat hun leven zo drastisch veranderd.

Voor mij las het boek heerlijk weg. Juist door de licht chaotische en volle zinnen. Door de wisseling in personages beleef je steeds een ander stukje mee en de liefde blijkt uiteindelijk de overkoepelende factor te zijn. Absoluut een boek om te lezen als je even een andere kijk op de wereld nodig hebt en wat zonneschijn.

Ik geef dit boek 5 sterren.   

Lieve Leesgroet Elsa Bakker   

 

 

Koop bij bol.com