Recensies

Elsa las…. ‘De Rode Stoeltjes’ door Edna O’Brien.

‘De Rode Stoeltjes’ door Edna O’Brien.

“Een schrijfster die je laat voelen wat je leest, wat een heerlijke schrijfstijl.”

9200000057137742.jpg

De Achterflap

Vlad, een gezochte oorlogscrimineel uit de Balkan, vestigt zich in een Iers dorpje en doet zich voor als gebedsgenezer. De lokale bevolking raakt direct in de ban van hun nieuwe dorpsgenoot. Een van de bewoners, Fidelma McBride, is zo van hem gecharmeerd dat ze hem smeekt om een kind. De gevolgen van de aantrekkingskracht tussen Vlad en Fidelma zijn desastreus. De rode stoeltjes is een roman over de niet aflatende zoektocht naar liefde, maar ook een boek over de eeuwige fascinatie voor het kwaad en de absolute noodzaak om in onze wereld altijd verantwoording af te leggen voor onze daden.

Elsa haar mening over De rode Stoeltjes

Deze roman heb ik kunnen lezen dankzij de uitgeverij De Bezige Bij. De titel en de cover trokken gelijk mijn aandacht en maakte mij nieuwsgierig naar het onderliggende verhaal. De titel wordt zeker verklaard tijdens het lezen, overigens gebaseerd op een waargebeurd feit uit de geschiedenis. Tevens wist ik van te voren dat de schrijfster een gigantisch indrukwekkend oeuvre op haar naam heeft staan. Dit zorgde voor hoge verwachtingen van mijn kant die zonder meer vervult zijn.

De Rode Stoeltjes vertelt het verhaal van Vlad, een gezochte oorlogsmisdadiger uit de Balkan. Hij zoekt zijn heil in een Iers dorpje. Om vervolgens vol charme de lokale bevolking in te pakken door middel van zich voor te doen als gebedsgenezer. Eén dame in het bijzonder valt specifiek voor hem en smeekt hem om haar te bezwangeren. Wat dit voor desastreuze gevolgen heeft voor alles en iedereen verteld Edna O’Brien op een magnifieke wijze die doordringt tot de kern van “gewoon” mens zijn.

O’Brien heeft een prachtig veelzeggende schrijfstijl. Alle menselijke emoties zijn voelbaar door het gehele verhaal. Heftig, mooi, verwoestend, krachtig en helend menselijk vermogen, alles komt aan bod. Het is absoluut een verhaal wat nog lange tijd bij je blijft in gedachte. Gek genoeg is het ook best actueel als je bedenkt dat er heden ten dagen ook grote terroristen/criminelen op de vlucht zijn en wie weet waar die zich schuilhouden. Ik vraag mij dikwijls af zou ik het door hebben als er eentje mijn nieuwe buurman wordt

  • Spanning: 6
  • Plot: 8
  • Leesplezier: 7
  • Schrijfstijl: 10
  • Originaliteit: 9
  • Psychologie: 10  

Ik geef dit boek de volle vijf sterren waardering.bnbbeheerder-5-sterren-reviews-op-airbnb (1)

Lieve Leesgroet Elsa Bakker

12105937_10208155128422477_2456628242333608992_n

 Koop bij bol.com

photovisi-download (24)