Recensies

Shirley las Attractopia – Erik Persoons & 41 jongeren

Attractopia – Erik Persoons & 41 jongeren

“Vol groeiende bewondering las ik Attractopia”

9200000077308771

Ik zie wat jij niet ziet ….

De Achterflap 

Een spannend verhaal geschreven door 10-14 jarigen voor jeugd tot 88 jaar. 

Durf jij de uitdaging aan? 

Luna wint één van de tien duotickets voor Attractopia , een gloednieuw pretpark. 
Maar voor ze naar het pretpark gaat, heeft ze al verschillende, enge nachtmerries. Is dit een waarschuwing? 
Tijdens de openingsceremonie biedt er zich een elfde kandidaat aan. 
Wat is er gebeurd? Een vergissing? Heeft iemand vals gespeeld? 
De directie besluit hem ook toe te laten. Maar dan spelen er zich rare voorvallen af in het pretpark, ongevallen en verdwijningen . 
Luna verdenkt Adam, de knappe elfde kandidaat op wie ze heimelijk verliefd is. 

Aan haar, en enkele vrienden die ze in het pretpark leert kennen, om achter de waarheid te komen…

Shirley haar mening: 

Met  verbazing en steeds groter groeiende verwondering las ik de jeugdthriller Attractopia .

Een verhaal  geschreven door 41 jongeren , maar sluit naadloos op elkaar aan. Hoe kunnen 41 totaal verschillende jongeren uit alle lagen van de bevolking , nog experimenterend op het gebied van schrijven,  toch een eenduidig verhaal schrijven en dit alles gegoten in éénzelfde schrijfstijl  ?

Erik Persoons (1965) regisseur en schrijver  van theaterstukken, stelde dit boek als schrijfexperiment samen.

Luna, de hoofdpersoon in het verhaal , wint een VIP dag in een nieuw te openen attractiepark. Een attractiepark noemt ook wel pretpark . En Luna kijkt er dan ook ontzettend naar uit om een dagje pret te gaan maken daar.  Samen met 9 anderen  , die allen ook de prijsvraag wonnen, en hun vrienden  staan ze vol verwachting aan de poort van het attractiepark . Maar reeds bij de openingstoespraak van de directeur gebeuren er vreemde dingen.  Een elfde winnaar ,verklede personen , donkere ruimtes, mysterieuze verdwijningen …..

Luna is een meisje dat de pret daardoor al gauw verruilt voor de nodige spanning en er zelf het mijne van denkt , want wat niemand weet is dat Luna deze opeenstapeling van onverwachte gebeurtenissen  al eerder lijkt te hebben mee gemaakt. Maar wie gelooft haar ? Heeft ze niet teveel fantasie ?

Attractopia is een goed lopend verhaal, in YA stijl geschreven. De spanning is vanaf het begin goed op gebouwd. Korte hoofdstukken houden de vaart er in en iedere nieuwe wending van het verhaal  vormt dan ook een nieuwe uitdaging voor de lezer. Een boek geschreven door jongeren voor jongeren maar ook als volwassene goed te lezen.

Ook komende de kinderen in het verhaal (net als de 41 jongeren die dit boek gezamenlijk schreven) uit alle lagen van de bevolking , daardoor geeft Erik Persoons tegelijkertijd een onderliggende boodschap aan de huidige samenleving.

Lieve Leesgroet Shirley Pellikaan

12038240_854252228004131_6897186155702415029_n

Koop bij bol.com

photovisi-download (18)