Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met..; Esther van der Ham

 Mustreads or Not in gesprek met..; Esther van der Ham

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Esther van der Ham?

Esther, geboren in Teteringen (bij Breda, Brabant dus). Getrouwd, moeder van twee jongens (2005 en 2006), techneut (HTS Civiele Techniek en TU Technische Bedrijfskunde), daarnaast opgeleid tot creatief (kinder)coach bij de Kleine Tiki en een aantal andere opleidingen.

photovisi-download (74)

 

Ik houd van lezen, schrijven, tekenen en schilderen, foto’s maken en de natuur.

photovisi-download (73)

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan fulltime of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Het is gekomen door mijn opleiding bij de Kleine Tiki. Ik gaf een workshop voor ouders en kinderen, waar mensen graag naartoe wilden komen, maar het was te ver. Toen zei mijn zus: waarom maak je er geen boek van? Zo is het begonnen! Ik vertelde wel altijd al veel verhalen.  

photovisi-download (75)

 • Je bent enorm gegroeid in je schrijven, eerst schreef je voornamelijk kinderboeken en illustreerde je veel. Nu heb je al je tweede Roman uit en ben je al vergevorderd met het derde. Wat vind je leuker? Kinderboeken of toch de Romans?

Dat is lastig kiezen want ze zijn zo anders. Ik vind de romans wel leuk omdat het meer een puzzel is om alle verhaallijnen en tussen plotjes in elkaar te laten vallen. Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat ik het geduld zou hebben om een roman te schrijven dus ik heb mezelf verbaasd 😉

photovisi-download (76)

 • Wat kunnen we nog van je verwachten, heb je ideeën voor een YA? Zodat ook de wat oudere jeugd weer lol krijgt in het lezen?

Persoonlijk heb ik nog geen plannen om een YA te schrijven, maar als uitgever vind ik het wel leuk om ook YA uit te geven … wie weet!

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik heb in ieder geval altijd een zwak gehad voor lezen, ik las de hele dag! Tenminste, zo veel als maar kon. Ik was dol op de geheimen van het wilde woud.

th (12)

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan en is hij of zij grote voorbeeld?

Tonke Dragt vond ik een erg goede schrijver toen ik jong was. Nu vind ik Charles Lewinsky een erg goede schrijver. In één zin die hij schrijft zit vaak al een heel verhaal, erg knap. Zijn boek “Het lot van de familie Meijer” maakte grote indruk op me.

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die jaren dat je al schrijft/ uitgeeft?

Elke keer als ik mijn mailbox open en daarin een nieuw manuscript vind, ervaar ik als een verrassing en een cadeau. Een van de mooiste ervaringen was dat een meisje van een jaar of vijf naar me toe kwam en een hand kleingeld voor me neerlegde. Het was haar zakgeld, zei ze, en daarvoor wilde ze mijn prentenboek Vogel Vera in het wonderbos kopen. Dat ontroerde me zeer.

th (14)

 • Wat wil je mensen mee geven met jouw boek.

 In Contact! Zit de hoofdpersoon in de gevangenis. Vaak kijken we op iemand neer omdat hij of zij andere denkwijzen heeft of iets heeft gedaan wat je niet aanstaat. Ik wil laten zien dat het allemaal mensen zijn, net als jij en ik.

th (15)

 • Je hebt een eigen uitgeverij “De Droomvallei” is dit een bewuste keuze? Je hoeft nu niet te leuren met je boeken bij andere uitgevers of ze het willen uitgeven. Of is dit juist praktisch en makkelijk? En hoe kom je op dit idee?

Ik ben begonnen met het uitgeven van mijn eigen boeken, omdat ik het via een traditionele uitgever veel te lang vond duren. Later heb ik mijn kennis en ervaring ingezet om ook boeken voor andere auteurs uit te geven. Inmiddels zijn er al zo’n 120 boeken bij mijn uitgeverij verschenen …!

th (17)

 • Wat zijn jouw richtlijnen om een boek van iemand anders/ beginnende schrijver uit te geven?

Kwalitatief goed en het liefst ook met een extra laag erin. Ik houd van positieve boeken, waarbij de hoofdpersoon uit de slachtofferrol weet te komen.

 • Je boeken vertellen een ontroerend, aangrijpend verhaal. Welke bij meerdere lezers al snel emoties losweekt. Hoe vind je die toon? Hoe kun je dit zo diep bij ons binnen laten komen? Gebruik je hiervoor eigen ervaring? Luister je veel naar verhalen van andere? Hoe doe jij je research?

 Phoe, lastige vraag! Ik probeer me altijd zo goed mogelijk in te leven in de hoofdpersoon. Vaak maakt die dingen mee waar ik geen ervaring mee heb dus dat kan best lastig zijn. Ik vraag dan aan anderen die het mee hebben gemaakt hoe het is of was. En voor mijn tweede roman, die in de gevangenis speelt, heb ik een rondleiding gehad in de gevangenis. Ook las er iemand mee die daar werkt om te zorgen dat alle feiten kloppen.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers/ hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik hecht daar heel veel waarde aan. Ik ben heel blij dat jullie mijn boeken graag lezen en van feedback voorzien, waardoor ik kan blijven groeien als schrijver. Natuurlijk kan je het nooit iedereen naar de zin maken, maar ik vind het wel belangrijk om kritisch te blijven, ook naar mezelf.

 • Wij mogen een leesclub organiseren voor je nieuwe boek Contact, daar zijn we super trots op. Wat verwacht je van de leesclub?

Ik ben altijd heel benieuwd naar de lezersreacties. Ik vind het ook spannend, het is ook best kwetsbaar. Ik gebruik de opmerkingen om de volgende boeken NOG beter te maken. Ik vind het superleuk dat jullie de leesclub doen en wil jullie daar ook erg voor bedanken!

download (5)

photovisi-download (70)

 

Een gedachte over “Mustreads or Not in gesprek met..; Esther van der Ham

Reacties zijn gesloten.