Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Illustrator Emmy Ruijven

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Emmy van Ruijven?

photovisi-download (56)

Emmy van Ruijven is een 27-jarige boekennerd met een voorliefde voor Young adult en Fantasy. Ze heeft altijd een boek in haar tas, een potlood bij de hand en een hoofd vol mooie plaatjes. Ik hou van bloggen, lezen, tekenen en spelletjes spelen.

photovisi-download (53)

 • Hoe ben je illustrator geworden, heb je dit altijd al gedaan fulltime of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Ik ben na de middelbare school naar de kunstacademie gegaan, waar ik tijdens mijn eindexamenjaar toe was gelaten. Na deze opleiding was ik officieel illustrator en gedurende die vijf jaar ben ik ook mijn eigen bedrijfje gestart. Ik heb hierna nog een studie gedaan, voor docent beeldende vorming. Ik heb dus nooit als fulltime illustrator gewerkt; ik vind te veel dingen leuk. Ik combineer graag allerlei werkzaamheden om zo rond te kunnen komen. Druk, zwaar, maar wel heel erg leuk.

Ik wilde voor ik naar de academie ging nog niet heel lang illustrator worden. Ik hield wel enorm van tekenen, maar ik wist nooit dat je het ook echt kon worden. Op het vwo werd er immers nogal gehint op de universiteit. Maar uiteindelijk heb ik dus voor mijn droom gekozen en toelating gedaan.

 • Je hebt ook een eigen blog, Zon en Maan, hoe kom je aan die naam, wat betekent het en wat wil je bereiken met je blog?

 De naam Zon en Maan lijkt natuurlijk niks met boeken te maken te hebben en dit komt eigenlijk omdat ik met mijn blog ben begonnen omdat het moest van school; we moesten onze vorderingen binnen ons beeldende proces bijhouden. Na twee weken deed niemand het meer en keek er ook geen docent meer na. Maar ik hield vol en schreef over alles wat mij bezighield. Zo ook boeken.

1.png

Toen ik besloot om echt over boeken te gaan bloggen had ik twee keuzes; of een nieuwe blog maken met een nieuwe (boekige) naam, of mijn blog en naam zo houden. Ik koos voor het laatste vanwege de herkenbaarheid, maar ook omdat het een naam is die heel goed bij mij past. Het symboliseert allerlei aspecten uit mijn leven, waaronder mijn voorkeur voor mythologie. Het is voor mij een naam die het complete plaatje symboliseert.

Wat ik met mijn blog hoop te bereiken is om mensen (YA lezers) hun nieuwe favoriete boek te laten vinden, maar ook kennis en passie over te brengen. En ik hoop natuurlijk dat potentiële opdrachtgevers mij ook weten te vinden. Ik wil immers ook mijn vaste lasten kunnen betalen.

1A

 

 • Van welke illustrator ben jezelf groot fan?

Van een hele hoop! Ik hou van allerlei verschillend werk om allerlei verschillende redenen. Ik kan nu niet per se één naam noemen waarvan ik denk; oh van jou ben ik zo’n fan dat ik alles van je wil hebben.

 

 • Wie zijn jouw voorbeelden en kun je dat ook terugzien in jouw illustraties? Je hebt wel een bepaalde stijl vinden wij, is dat langzaamaan zo ontwikkeld of heb je altijd al een beetje dezelfde richting gehad?

 Als tiener ben ik heel veel geïnspireerd door manga/anime en de strips van W.i.t.c.h.. Ik denk dat je dit zeker terug kunt zien. Misschien zou je Alessandro Barbucci (hij illustreerde o.a. De W.i.t.c.h.) dan wel als een van mijn grote inspiratiebronnen kunnen zien (en ik ben ook echt wel fan van hem!).

photovisi-download (54)

Verder moest ik dit allemaal een soort van afleren op de kunstacademie.

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die jaren dat je tekent?

Ik vond het heel bijzonder om finalist te zijn bij de Blossom Books ontwerpwedstrijd van Ik geef je de zon. Helaas verloor ik met een verschil van mijn vier stemmen van de oorspronkelijke cover. Ik was zo teleurgesteld! Gelukkig heeft het wel weer nieuwe kansen opgeleverd. Zoals Lobsters en Piper Perish!

photovisi-download (55).jpg

 • Hoelang doe je over een het illustreren van een boek.

Dat verschilt enorm; hoeveel illustraties zijn er nodig? Hoeveel werk gaat een illustratie kosten? Welke techniek is nodig? Zijn we het snel eens over de soort illustraties die het boek nodig heeft? De ene keer gaat het vlotter dan anders. Het helpt ook wel als je meteen een idee hebt. Sommige illustraties in Wonderland gingen heel vlot, over anderen heb ik een tijdje moeten broeden.

4

 • Zelf zijn wij met jou in aanraking gekomen door Wonderland, ben je daarvoor gevraagd of moest je daarvoor solliciteren?

 Ik ben hiervoor gevraagd. Ik kende Jen al een tijdje en ze was al bekend met mijn werk door onder andere Piper Perish, mijn blog en de producten die ik voor Celebrate books heb ontworpen.

th

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuisfront ervan vindt, hangen er door het hele huis tekeningen van jou?

Die zijn hopelijk heel erg trots haha. Het is niet zo dat er overal tekeningen hangen, maar ze hadden er wel. Ingelijst, of op de muur geschilderd (ons toilet heeft een grote Harry Potter muurschildering) en natuurlijk op allerlei producten. Wij hebben zelf een beetje een nerdhuis, dus dan kan het wel. Bij papa en mama is het niet zo erg aanwezig.

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw illustraties?

 Ik hoop dat ze er vrolijk van worden. En dat het hun leesbeleving verreikt. Ik hou van mooie dingen maken en zien en ik hoop dat iedereen dat van mijn illustraties ook vind! Een beetje speels, niet te strak en vooral met heel veel passie.

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om te illustreren aan te kloppen bij uitgeverijen of hoe werkt dat eigenlijk, dat je een boek mag illustreren?

Er zijn heel erg veel illustratoren, maar proberen kan natuurlijk altijd. Je kunt je portfolio bijvoorbeeld opsturen. Zelf probeer ik vooral online veel te netwerken, in de hoop dat ik op deze manier zichtbaar ben en blijf voor mijn favoriete doelgroep: Young adult.

th (1)

In mijn gevallen ben ik tot nu toe voor alle opdrachten gevraagd.

 • Je maakt ook ‘boekige kaarsen’ kun je ons vertellen wat dat precies is en hoe je dat doet?

Mijn boekige kaarsen zijn natuurlijke sojawas kaarsen met een bepaald thema. Dit thema wordt zichtbaar in de kleur, de geur en het label. Zodra ik een thema heb, probeer ik daar de juiste geur en kleur bij te zoeken. Hierbij kijk ik naar bijvoorbeeld symboliek of andere verbanden die ik kan leggen. Het label ontwerp ik – uiteraard – zelf en door de illustraties vallen ze enorm op.

5

Vervolgens maken we alle kaarsen zelf. Veel werk, maar het ruikt wel altijd heel lekker in huis.

 • Wat heb je nog voor ons in petto de komende jaren, heb je al leuke ideeën of opdrachten binnen?

Dat is voor mijzelf ook nog een grote verrassing. Het is nu weer wat stiller.

 • Wij zijn een blog, denk je dat Social media en met name de blogs iets kunnen betekenen voor illustrators?

Jazeker. Zeker Social media is ideaal om een illustrator onder de aandacht te brengen, omdat zij beeldend werk maken.

6

photovisi-download (52)