Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Gaby Rasters

Mustreads or Not in gesprek met…; Gaby Rasters

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Gaby Rasters?

 Mama van drie kinderen, overbezorgd en ik verwen ze teveel. Ambtenaar bij de gemeente Eindhoven waar ik werk als strategisch adviseur Innovatie. Nooit geweten dat een ambtenarenbaan zo ontzettend cool en uitdagend zou kunnen zijn. Ik ben gek op dieren (we hebben een hond en drie katten), hou van winkelen en lekker eten (beetje standaard dus). Ik geloof in de kracht van klavertjes vier, droom elke nacht de meest rare dingen, ben een koukleum, ben amuzikaal en kan enorm goed tegen kietelen (tot ergernis van mijn vriend).

photovisi-download (81)

Oh ja, ik zou willen dat het poëziealbum weer terugkwam in de klassen in plaats van die standaard vriendenboekjes. En verder ben ik linkshandig, maar kan ook met twee handen tegelijkertijd schrijven. Haha. Raar he?

w

 

 • Hoe ben je schrijfster geworden? Heb je dit altijd al gedaan fulltime of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Altijd al geschreven, in dagboeken, met penvrienden en later op allerlei blogs en websites. Ik hou van verhaaltjes en versjes maken, waarschijnlijk dit “schrijfgen” van mijn opa geërfd. Hij kon de mooiste gedichtjes maken in mijn poëziealbums. In 2013 begon ik opeens aan een verhaal te schrijven, zomaar uit het niets.

2

Ik had geen zin om als een zombie voor de tv te hangen en elke avond schreef ik een stuk over Mila. Een vrouw worstelend met haar huwelijk en haar eenzaamheid. En opeens dacht ik: oké, laat maar zien wat je in huis hebt, Gaby. Afschrijven dat boek. (in 2011 bevallen van mijn zoontje, na de bevalling ging het enorm mis met me, was bijna dood, was wel een keerpunt in mijn leven; het –grote-besef-dat-je-me-maar-een-keer-leeft en dat was denk ik wel een trigger voor me om ervoor te gaan. Voor alles, voor geluk en een boek). Ik heb mijn verhaal toen op het crowdfund platform Tenpages gegooid, daar kon je een contract met een uitgever winnen, dus dat heb ik toen maar “even” gedaan (10.000 euro opgehaald in 3 maanden tijd!).

photovisi-download (82)

Wat een avontuur was dat! Ik kreeg een contract en in 2014 was daar mijn eerste boek Herkenning. Dat boek is later, toen ik ook nog deel 2 en 3 daarachter aan schreef omgevormd tot Follow, Like en Share. En toen kon ik niet meer terug, mijn droom die ik vroeger had, was waarheid geworden: ik was schrijfster!

th (15)

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Mijn lievelingsboek allertijden is: Het onzichtbare licht van Evert Hartman. Een meisje heeft bepaalde krachten en gaven . Dit meisje, Leny, ziet aura’s en droomt bijzondere dingen die soms uitkomen. Ik vond het boek zo ontzettend spannend en ik heb jarenlang het ritueel uit het boek bij mezelf herhaald. Leny kreeg de tip om elke avond in bed zeven keer met haar hand over haar lichaam te gaan, van kruin tot haar middel (geloof ik), dan zou ze veilig zijn voor boze geesten en dromen. Ik was vroeger ook een enorme fantast en zelfs op latere leeftijd (ahum) checkte ik nog de kasten en keek ik onder mijn bed. Lezen heb ik altijd geweldig gevonden en schrijven ook. Mijn eigen kinderen lees ik te weinig voor, maar dit komt omdat ze altijd willen dat ik zelf een verhaal verzin en vertel.qw

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan? Wie is je grote voorbeeld?

Nicholas sparks! Mijn absolute held qua boeken. Ik moet bij elk boek huilen. Ook al begint het idee achter de boeken een beetje voorspelbaar te worden. Ik moet iets bekennen, ik lees echt te weinig. Gewoon geen tijd voor, naast gezin,  baan en zelf schrijven. Voor mij is schrijven als het kijken naar een spannende serie, alleen schrijf ik de serie zelf. Ik wil en moet schrijven omdat ik anders niet weet hoe het verhaal afloopt.

photovisi-download (88)

Een boek wat mij ook erg geraakt heeft is Tuesdays with Morrie. Erg aangrijpend. En dit boek was inspiratiebron voor mijn boek Follow.

zxc

En nu ik echt in het schrijverswereldje zit ben ik vooral fan van de doorzetters, al die vrouwen (gek genoeg ken ik vooral vrouwelijke auteurs) die naast hun baan en vaak ook nog een gezin, hun eigen wereld creëren in mooie boeken. Wat me vooral raakt is de enorme collegialiteit tussen ons schrijfsters, we helpen elkaar, we moedigen elkaar aan. Dat is echt mooi! Ik noem even een paar namen Tamara Geraeds (ik ken haar uit mijn Tenpages periode en ze schrijft gruwelijk eng!), Maria Genova (ja, sorry hoor, maar zij is echt niet normaal in de snelheid waarmee ze schrijft en ook nog even boeken redigeert), Tamara Haagmans (opstormend talent en helemaal maf), Aline van Wijnen (mijn schrijfvriendin en collega bij Zomer & Keuning) en zo zijn er nog wel een paar meer te noemen waarvan ik denk: jullie zijn cool!

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Ja, toch van Nicholas Sparks, zijn boeken zijn voor een groot deel ook verfilmd. Het zijn boeken waarin ik me kan verliezen als romantische ziel en waar ik ontzettend bij moet huilen. Ik hou van huilboeken. En ja, ik zou hem best graag eens willen ontmoeten. En misschien ben ik nu niet diepgaand genoeg in mijn keuze, ik weet het niet. Maar ik voel me thuis bij zijn boeken, geen idee wat dit over mij zegt. Het zijn van die boeken waardoor je verliefd zou kunnen worden op de hoofdpersonages…en daar hou ik van. Boeken met de meest mooie zinnen en quotes waarover ik dan nog lang kan mijmeren.

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die jaren dat je al schrijft?

Mijn boeklancering van Herkenning in Boekhandel van Pierre. De bovenverdieping was helemaal voor mij vrij gemaakt en aangekleed. Er waren acteurs en zangers die de boel nog mooier maakten dan het al was. Er waren zoveel mensen, de burgemeester van Eindhoven hield een speech….wauw…echt echt bijzonder.

photovisi-download (83).jpg

Maar ook heel mooi de berichtjes van onbekende mensen die me vertellen hoe herkenbaar het boek Follow voor ze is. Ze vertellen me dan hun levensverhaal. Krijg er soms kippenvel van!

De hoofdpersonen uit mijn trilogie bestaan op Facebook. Daar hebben ze veel vrienden en veel mensen leven met hun mee nadat het boek uit is. Wanneer Mila jarig is, regent het felicitaties. Ik liep over de gang op werk en daar kwam iemand op me afgelopen. Ze was een beetje in paniek.

‘Gaby, hoe moet het nu verder met Mila want ik las op haar pagina dat ze ziek is….’ Ja, dat was erg bijzonder.

 • 17 september is je boek Muurbloem verschenen, je eerste Spannende Feel-good roman/thriller? Waarom ben je over gegaan naar een ander genre? En kunnen we nog meer veranderingen van je verwachten?

Waarom? Geen idee. Opeens werd het verhaal heel erg spannend en schrok ik er zelf van. Was niet mijn bedoeling. Ik weet nooit waar het boek heen gaat, wanneer ik schrijf, dus het was een verrassing voor mezelf. En het beviel wel, moet ik zeggen. Een tweede spannende (echte) thriller is nu af (Julia & Julia) en daar komt zelfs een bloedige scene met een schroevendraaier in voor. De proeflezers hielden af en toe hun adem in…net als ik zelf, trouwens. Ik weet niet of er nog meer veranderingen aankomen. In maart verschijnt Nooit meer Bang bij Zomer & Keuning, een heel mooi verhaal met een stukje van mezelf. Ik was ten tijden van de aanslag in Brussel vlakbij het metrostation waar de bommen afgingen. Dat heeft me geïnspireerd tot het verhaal wat in maart uitkomt. Het is echt een bijzonder mooi boek geworden met heel veel ruimte voor een diepe vriendschap tussen twee vrouwen. Mijn kinderen blijven vragen wanneer ik nu eindelijk een kinderboek schrijf!

 • Heb je nog ideeën voor een ander genre?

Volgens mij moet ik nu gewoon blijven bij mijn romans en af en toe een uitstapje naar een thriller. Op die manier is er afwisseling. Maar kan ik me ook blijven verbeteren in deze genres. Overigens, Julia & Julia laat wel iets terugkomen van het boek van Evert Hartman. Het bovennatuurlijke heeft me altijd geïnteresseerd ook al ben ik er knetter bang voor.yui

 • Je bent met Muurbloem een Blogtour gestart, waar wij aan mee mogen doen, super. Wat verwacht je van deze tour?

Dat het een feestje gaat worden! Niks is mooier en heerlijker dan die geweldig mooie recensies te ontvangen en te lezen. Niet dat ik allemaal 4 sterren verwacht, maar ik vind het mooi om te zien hoeveel tijd jullie bloggers erin stoppen, het is bijna een dagtaak. En ook de fraaiheid van de manier het wordt opgeschreven, met leuke plaatjes en quotes erbij. Het doet me bijna denken aan die poezie-albums van vroeger….

th

Nou, ik hoop ik natuurlijk ook dat door jullie enthousiasme mijn boek meer onder de aandacht zal komen, want dat blijft echt lastig. Hoe bereik je nu echt het grote publiek!? 

 • Je hebt nu een Spannend boek geschreven, maar hiervoor heb je een serie geschreven Like & Share, Follow & Share en Follow & Like, ben je dat weer van plan? Om van Psycholoog Patrick of van Daantje ook meerder verhalen te schrijven of is dit een standalone?

Even geen series meer, al mis ik Mila en Sebastiaan enorm. (Ik kan ze natuurlijk nog steeds volgen op Facebook). Overigens, zou er voor Julia & Julia nog een vervolg kunnen komen, dat sluit ik niet uit……(dat boek komt in september uit)

 • Hoe ontstaan de ideeën voor een verhaal? Kom je op ideeën door het nieuws, door beelden op tv of verhalen van mensen om je heen?

Geen idee. Opeens, plop, zit er een idee in mijn hoofd.th (11)

Ik schrijf dan twee zinnen op papier, leg het papiertje weg en wanneer ik de dag erna nog steeds blij wordt van het idee, dan komt er een boek.

 • Je hebt kinderen zouden die jouw boeken niet heel graag willen lezen? Dat kan niet omdat ze zo jong zijn en het niet voor hun leeftijd geschikt is, maar lezen ze toch stiekem stukjes uit je boeken?

Jazeker lezen ze stiekem stukjes. Sabijn de middelste (ze is 9) hing over mijn stoel mee te lezen toen ik in een mega spannend hoofdstuk van Julia & Julia zat. Ik kon niet stoppen met schrijven, was gewoon te zeer op dreef. Zegt ze opeens: ik zou dat woord daar weglaten. En ‘Mama, dat met die schroevendraaier hé, is dat echt?’ Ik laat mijn kinderen ook wel eens namen voor de personages bedenken, dat vinden ze leuk!

fghj

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers/ hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Mijn zoontje Sybren vroeg me laatst waarom mensen op straat geen handtekeningen aan mij vragen. ‘Kennen ze jou niet, mama? Je schrijft toch boeken en dan ben je toch beroemd?”

Jullie bloggers zijn ALLES voor mij en voor andere schrijvers. Zonder jullie zijn we niks. Onzichtbaar, onvindbaar. Zonder jullie zijn we stapels boeken in een magazijn. Jullie zijn onze spreekbuis naar de wereld. Ja, klinkt heftig, maar toch is het zo. En ik bewonder jullie. De manier waarop jullie recensies schrijven, ik zou het niet kunnen. Zo gedreven, zo professioneel. Ik ben jullie echt dankbaar. Ik laat ook best vaak een traan om een mooie recensie. Het raakt me. Het raakt me dat ik jullie heb kunnen raken met een boek…..

photovisi-download (77)

Zucht. Het is en blijft echt moeilijk hoor. Muurbloem krijgt echt mooie recensies, maar behalve bij de Bruna in Weert en bij Van Pierre in Eindhoven, zul je het boek nergens tegenkomen. En dat is jammer.  Het mooie is dan wel weer dat het boek wel overal online zichtbaar is, het wordt gedeeld op FB, is te zien op twitter en zelfs op Instagram en heel soms zie ik dan reacties van mensen die schrijven dat ze nieuwsgierig zijn geworden door een recensie en het boek hebben gekocht. Dat is prachtig.  Dat is jullie kracht. Ik vind eigenlijk dat jullie provisie zouden moeten krijgen. Ik wil niet rijk worden van mijn boeken, maar ik zou het wel fijn vinden wanneer mijn boeken door meer mensen gelezen zouden worden.  Ik deed een oproep op mijn FB met de vraag: hoeveel boeken denken jullie dat er al van Muurbloem zijn verkocht? Nou, de meeste van de antwoorden zaten er een paar honderd naast. Er zijn veel misverstanden bij mensen over het leven van een schrijver. Weet je dat ik mijn boeken ook gewoon zelf moet kopen (met korting, dat dan weer wel), en dat je echt wel heeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel boeken moet verkopen om er rijk van te worden. Maar nogmaals, dat hoeft niet, het enige wat ik wil is 1 keer met een van mijn boeken op zo’n poster staan in de stationshallen. Dromen mag toch, of niet?th (1)

 

 • Heb je nog iets dat je met ons wilt delen omdat we het niet aan je hebben gevraagd?

 Nee, jullie hebben leuke vragen gesteld. Ik ben benieuwd of jullie lezers nog vragen hebben. Dat kan en mag altijd. Jullie bedankt voor dit interview en alles wat jullie voor ons schrijvers doen!!!!