Recensies·Recensies van Caro·YA Mustreads or Not?

De Overlevenden – Alexandra Bracken “De keuze tussen het opgeven van een geliefde of vechten om te overleven.”

De overlevenden – Alexandra Bracken

Een mustread voor de fantasy lezers onder ons en de fans van de Hungergames.

 

Samenvatting:

The Darkest Minds-trilogie 1

In september 2018 gaat de film The Darkest Minds in première met in de hoofdrollen Amandla Stenberg (‘Rue’ in The Hunger Games), Mandy Moore en Gwendoline Christie (Star Wars en Game of Thrones

Als Ruby op haar tiende verjaardag wakker wordt, is iets in haar anders dan de dag ervoor. De verandering is voor haar ouders alarmerend genoeg om haar in de garage op te sluiten en de politie te bellen. De verandering zorgt ervoor dat Ruby naar Thurmond, een zwaar bewaakt heropvoedingskamp, wordt gestuurd. Ze heeft weliswaar de mysterieuze ziekte overleefd die als een epidemie onder de jongeren van Amerika rondwaarde, maar ze heeft er iets angstaanjagends voor in de plaats gekregen: bovennatuurlijke krachten die oncontroleerbaar zijn.

Nu Ruby zestien is, behoort ze tot de gevaarlijkste tieners in het land…

Mijn leeservaring: 

 

“De keuze tussen het opgeven van een geliefde of vechten om te overleven”

Van uitgeverij Karakter kreeg ik dit eerste deel van The Darkest Minds- trilogie toegestuurd.

Ruim 400 bladzijden spanning en huiveringwekkende gebeurtenissenen en dan was dit pas deel 1, wat zal er nog meer te gebeuren staan in de volgende delen.

De cover heeft een mooie groene kleur met op de voorgrond een meisje dat een teken op haar jas heeft. De covers zijn totaal anders dan de Engelse versies, maar ook erg mooi.

Al heel gauw in het verhaal kreeg ik de connectie met de Hunger Games. Kinderen die worden bespeeld en opgejaagd door volwassenen.

Dat dit boek wordt verfilmd, zie ik al helemaal voor me.

De kinderen, vanaf 10 jaar, worden onder verdeeld in kleur groepen zij werden naar heropvoedkampen gebracht. Niet dat dat nodig was, maar men was bang voor die kinderen. Kinderen overleden zomaar. Er was een vreemde ziekte waaraan kinderen van het ene op het andere moment overleden. En de volwassenen waren bang, niet voor de kinderen die dood waren, maar voor hen die bleven leven.

Soms kan het tonen

van je ware gezicht

je dood betekenen…

Het verhaal begint eigenlijk bij het sorteren van de kinderen op kleur. De kinderen worden naar ziekenhuizen gebracht en daarna naar kampen. Ieder kind moet een vragen lijst invullen en daar vanuit wordt een kind op kleur ingedeeld.

Het verhaal wordt verteld door Ruby, zij is de hoofdpersonage en wordt ook op kleur geselecteerd. Ruby heeft de kans bij de kleur groen te komen, die kinderen herbergt die geen hele heftige gave hebben. Eigenlijk is ze een oranje en die kleur samen met geel en rood ingedeelde kinderen, zijn gevaarlijk. De kinderen moeten werken en worden als slaven behandeld. Wanneer er een opstootje is krijgen de kinderen te maken met “witte ruis”.

Voor de overheid van de Verenigde Staten en het ministerie van PSI-jongeren was het het liefdeskind van een autoalarm en een tandartsboordje en dan zo hoog afgesteld dat het je oren liet bloeden.

Wanneer na een bloedige opstand enkele kinderen ontsnappen, ontdekt Ruby een groepje kinderen en sluit zich bij hun aan, maar niet zonder slag of stoot.

De kinderen moeten van alles doen om te overleven en worden opgejaagd om zo snel mogelijk weer gevangen te worden. Maar er is één plaats waar ze veilig zijn en daar gaan ze naar opzoek.

Op een gegeven moment vond ik het verhaal wat langdradig worden en dacht ik als dit nog 200 blz door gaat, dan kan ik beter een stukje overslaan, maar niets bleek minder waar. Het boek kreeg me weer in zijn macht en ik kon het niet meer weg leggen.

Ik zat echt in de personages en werd ook emotioneel mee getrokken in het verhaal.

Soms liepen de rillingen over mijn rug en was ik aangeslagen door de gebeurtenissen. Zeker aan het einde van het verhaal.

Ruby,

Ik heb gelogen. Ik zou gerend hebben.

-CG

Een verhaal met enkele plotwendingen en de plot wat ik echt niet zag aankomen.

Zijn er veel YA verhalen met een einde van ze leefden nog lang en gelukkig, bij dit verhaal was dat zeer zeker niet het geval.

Ik bleef ontgoocheld achter na het dichtslaan van “De Over Levenden”.

Een mustread voor de fantasy lezers onder ons en de fans van de Hungergames.

Ik wil zo gauw mogelijk in deel 2 beginnen, want ik kan me niet voorstellen dat het ooit nog goed gaat komen.

Wat gaat Ruby nog doen met haar krachten en kan ze de jeugd redden, zodat de heropvoedingskampen opgedoekt kunnen worden?

Lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (2)