Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Ellen Lina #BlogtourKoningslaan

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Ellen Lina?

Ik ben dus Ellen Lina, 34 jaar, moeder van twee zoons en vrouw van Jeroen. Ik ben geboren in Arnhem en heb vanwege het werk van Jeroen, die piloot is, drie jaar op Curaçao gewoond. Ik ben docent, voorheen op het MBO, maar sinds de emigratie werk ik als docent Inburgering. Mijn droom is om te kunnen leven van het schrijven, of in ieder geval te kunnen leven van boeken, op wat voor manier dan ook. Misschien start ik ooit mijn eigen uitgeverij 😊. Verder hou ik van mijn familie en vrienden, reizen, wintersport, voetbal kijken (Vitesse!), muziek, eten (eten, eten, eten en nog eens eten), en hier en daar een goed feestje. Ik ben een echt gezelligheidsmens!

photovisi-download (13).jpg

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan, of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Het was eigenlijk niet echt een wens, maar ik vond schrijven altijd wel leuk. Ik had nooit verwacht dat het zou lukken. Toen ik mijn eerste verhaal schreef, besloot ik het manuscript – dat nogal dik was – te gaan brengen bij de dichtstbijzijnde uitgeverij, die ook nog eens qua fonds perfect aansloot op mijn verhaal (Later werd dit ‘Ooit zal ik je weer zien’). Daarna ging ik op vakantie naar Canada en Amerika, we wachten het wel af, dacht ik. Gelukkig was het meteen raak, ik mocht aansluiten in de Ellessy stal en ben er niet meer weggegaan. Dat is ruim acht jaar geleden en ik ben Larry Iburg van Ellessy nog altijd heel erg dankbaar voor die kans.

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ja, ik kan me wel herinneren dat ik veel las, maar vooral toen ik jonger was. Tijdens mijn puberjaren was dat eventjes weg, haha! De kippenvel boeken las ik graag, en ik kan me iets herinneren over babysitter verhalen, al heb ik geen idee meer wie de auteur was. Natuurlijk hebben o.a. Blauwe plekken en Het verrotte leven van Floortje Bloem veel indruk gemaakt.

photovisi-download (18)Toen ik op de havo zat, vond ik Het hemelse gerecht van Renate Dorrestein volgens mij wel bijzonder. Ik was geen kind van dagboeken en verhaaltjes schrijven, maar toen ik eenmaal begon – op mijn zesentwintigste – ben ik niet meer gestopt.

th

 

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan en is hij of zij grote voorbeeld?

Ik ben niet echt fan van iemand, maar toen ik afgelopen jaar begon in Nachtschade van Karin Slaughter (dat boek vond ik in een minibieb) heb ik daarna de complete collectie aangeschaft. Iets met willen doorlezen en een Sara & Will verslaving, geloof ik. Verder lees ik graag Esther Verhoef en ik heb ook alle boeken van Sophie Kinsella, al lees ik dat soort boeken tegenwoordig niet echt graag meer.

photovisi-download (19)

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Nou, zie hierboven! Karin Slaughter dus! Ook heb ik heel veel boeken gekregen toen mijn ouders gingen verhuizen, dus ik heb érg veel Nederlandse schrijvers in mijn kast staan. Superleuk! Nu nog de tijd vinden om te gaan lezen. Dat doe ik meestal op vakantie, omdat ik thuis zelf veel aan het schijven ben.

 photovisi-download (20)

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Ik schrijf vrij snel. De meeste boeken die ik heb geschreven, waren binnen een half jaar klaar. Dan begint het echte werk pas, redigeren – samen met de redacteur – stukjes schrappen, stukjes herschrijven … Het is niet mijn favoriete klus, maar het hoort erbij. Het leukst aan het schrijfproces vind ik dat personages groeien en echt een leven gaan leiden. Daardoor verrassen ze me soms, en gaat het verhaal een hele andere kant op dan ik zelf had verwacht. Juist die wendingen, die ik niet altijd aan zie komen, maken het schrijven voor mij ook spannend. Soms gebeuren er dingen die ik van tevoren écht niet in de planning had! Dat vind ik gaaf, de personages inspireren me ‘on the way’!

photovisi-download (21).jpg

Research doe ik veel op internet, maar vaak vraag ik ook mensen in mijn omgeving of ze willen helpen. Standaard ‘hulpverleners’ zijn mijn tante Marry, zij is ambulanceverpleegkundige en adviseert me altijd over de medische aspecten (en dat is tot nu toe in ieder boek nodig geweest). Daarnaast mijn zwager Rick, hij is politieagent en adviseert me over allerlei politie-technische zaken. Mijn man heeft me enorm geholpen met Crash, de hele crash zelf en de oorzaak ervan kwamen uit zijn hoofd. Daarnaast vraag ik weleens op Twitter naar ervaringen van mensen. Bijvoorbeeld over volwassenen met ADHD, reclasseringswerk of drugsgebruik. Ik vind research een erg leuk onderdeel van het schrijfproces. Je leert er enorm veel van!

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

Oei… Dat is een moeilijke. Geen idee. Liefde, denk ik! All you need is love!

 th

 • In Koningslaan komt ook Anna uit Crash weer even voorbij, mogen we meer verwachten van de karakters uit je boeken Crash en Koningslaan, kunnen we een serie verwachten met een rode draad?

 Haha, dat zou wel leuk zijn hè! Nee, het terugbrengen van personages begon eigenlijk met Ryan Marchena, de rechercheur uit Ooit zal ik je weer zien, die een bijrolletje kreeg als rechercheur in het volgende boek, Sky. Vervolgens liet ik Sky en haar moeder Elisa terugkomen in Crash. Toen werd het wel een dingetje. In Koningslaan komt Anna inderdaad terug uit Crash en zelfs Elisa uit Sky loopt rond op de basisschool waar Charlie in Koningslaan werkt.

Ik vind het grappig om ze terug te laten komen in volgende boeken, dus ook in het volgende boek kun je verwachten dat er personages uit Koningslaan tevoorschijn komen. Het leuke daaraan is, dat je op die manier een kleine sneakpeak krijgt in het huidige leven van de vorige personages. Hoe gaat het met ze? Hoe staan ze er inmiddels voor? Dus of het echt een serie wordt, nee, maar ze blijven altijd aanwezig. Dan hoef ik ze niet volledig af te sluiten, dat is ook zo 😊

 • Kunnen we nog een ander genre van je verwachten? Of ga je je eerste helemaal onderdompelen in de thriller scene?

Ik vind het schrijven van crossovers, dus in principe een romantisch verhaal met thrillerachtige lading, het leukst om te schrijven. Ik merk wel dat mijn nieuwe boek meer de thriller kant op gaat. Maar een echte, die hard thrillerschrijver ben ik niet. Andere genres heb ik tot zover nog niet geprobeerd!

 • Wat raad je je beginnende schrijvers aan? Heb je tips en tricks om een boek te schrijven hoe is jouw pad naar schrijfster verlopen?

Hoe het bij mij is gelopen lees je hierboven. Geluk dus, denk ik. Beginnende schrijvers hebben het zwaar tegenwoordig, uitgeverijen zijn zó kritisch geworden. Mijn advies is, deel je verhaal met zo veel mogelijk proeflezers. Laat ze je helpen met een logische verhaallijn, zinsbouw, spelling en de vorming van personages, en als ze kritiek hebben (hopelijk opbouwend) probeer er dan iets mee te doen. Ik had twee collega’s, zij lazen mijn eerste manuscript en hielpen me het te verbeteren voordat ik het inleverde. Heel belangrijk!

 photovisi-download (22).jpg

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers/ hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik zie bloggers als een ongelofelijk grote kracht achter de schrijvers van nu. Vraag mij waar ik mijn informatie over boeken vandaan haal, en het antwoord is; internet. Ik lees geen kranten of tijdschriften, ik kijk nauwelijks televisie. Alles wat ik voorbij zie komen aan informatie over boeken, komt via social media. Bloggers zijn van enorm belang voor ons schrijvers, ze bereiken een hele grote doelgroep! Ik ben héél erg dankbaar voor alle lieve bloggers waar ik ieder jaar weer mee mag samenwerken. Heel bijzonder en ook erg nodig. Samen kun je een boek neerzetten, promoten, laten zien. Zeker wanneer een auteur geen grote uitgever achter zich heeft staan, die tienduizenden euro’s in promotie stopt. Ik hecht er dus superveel waarde aan, zonder bloggers en social media, was ik nergens!

 • Heb je nog iets dat je met ons wilt delen iets wat we het niet aan je hebben gevaagd?

Uhhh…. Ja. Ik ga nu weer verder mijn nieuwste boek, die ik – denk ik – eind februari ga inleveren bij mijn redacteur. Tot zover heet ie ‘De grens over’ en het wordt een lekker controversieel boek, waar ik helemaal in los kan gaan. Heerlijk om aan te werken!

Lieve dames, bedankt voor dit interview. Ik hoop dat jullie hebben genoten van Koningslaan!

photovisi-download (15).jpg