Recensies·Recensies van Caro

De schaduw van mijn moeder – Nikola Scott “Een debuut zo mooi, dat moet je gewoon lezen!!”

De schaduw van mijn moeder – Nikola Scott

“Een debuut zo mooi, dat moet je gewoon lezen!!”

  • Uitgever: HarperCollins
  • Nederlandstalig
  • 480 pagina’s
  • 9789402700893
  • mei 2018

9200000085063758

Samenvatting:

Hoe ontdek je de waarheid over het verleden als de enige persoon die erbij was niet meer leeft?
1958. De jonge Elizabeth wordt naar het landgoed van de rijke familie Shaw gestuurd, zodat ze de laatste dagen van haar zieke moeder niet hoeft mee te maken. Daar wordt ze verliefd, zonder iemand in de buurt om haar te waarschuwen voor haar naïviteit.
Tientallen jaren later denkt Addie dat ze, ondanks hun moeizame relatie, alles weet over haar recent overleden moeder Elizabeth. Wanneer er een vreemde vrouw voor de deur staat die beweert dat ze Addie’s zus is, is ze verbijsterd. Is Addie’s hele leven dan één grote leugen?
Addie moet zien te achterhalen wat er tijdens die ene zomer is gebeurd, die zonovergoten zomer waar haar moeder nooit over sprak, en de nacht die het leven van een jong meisje voor altijd veranderde.
“Een intrigerend verhaal met verrassende wendingen, een grandioos begin en prachtige beschrijvingen. Ik ben er weg van.’
Dinah Jefferies, auteur van De vrouw van de theeplanter
“Een boeiende familiegeschiedenis… Magnifiek geschreven, je ziet de beelden van een Engelse zomer in de jaren vijftig voor je.’ Sheila O’Flanagan

Mijn leeservaring:

Een 478 bladzijden tellend boek met een erg mooie cover. Romantiek straalt ervan af en is zeer zeker ook in het eerste gedeelte genaamd 1958 te lezen. Ga je misschien denken dat het een zoetsappig verhaal is, dit is zeer zeker niet het geval. Romantiek en emoties worden afgewisseld met de keiharde realiteit van een jong meisje dat haar onschuld kwijt raakt en zo haar geluk tussen haar vingers ziet weg glippen.

De werkkamer van mijn moeder. Ik was er niet meer geweest sinds die keer dat Venetia en ik aarzelend het bureau hadden doorzocht op zoek naar het adresboekje, voor de rouwkaarten.

Het debuut van Nikola Scott is geweldig. Twee verhaallijnen die samen tot de plot komen. Heb je in het begin zoiets van ik weet hoe het gaat lopen, toch krijgt het verhaal hele andere wendingen en neemt je mee in het leven van de jonge Lizzy in het jaar 1958. Een verhaal verteld in de ik vorm. Een meisje zonder zussen of broers die wordt weg gestuurd om de grote vakantie door te brengen in een gigantisch huis met lieve mensen, maar in ieder geval weg van haar moeder, die op sterven ligt.

En het verhaal van Adele ook wel Addie genoemd, ook in de ik-vorm geschreven, die haar moeder verliest door een ongeluk. Samen met haar zus en broer proberen ze hun vader bij te staan. Wanneer het één jaar geleden is dat hun  moeder overleed en ze daar een herdenkingsdag van maken staat er ineens een vrouw voor de deur die hun moeder wil spreken. Deze vrouw, Poebe genaamd weet niet dat hun moeder dood is en zegt dat ze de dochter is van hun moeder. Een geheim kind wat ook nog dezelfde geboorde datum heeft als Adele. Is dit een leugen of is er iets gebeurd 40 jaar geleden, wat het daglicht niet kon verdragen.

“Sorry dat ik zomaar op de stoep sta, maar ik ben opzoek naar Mrs. Harington. Elizabeth Sophie Harington. Of Elizabeth Sophie Holloway, van huis uit. Ik vroeg me af of ik haar misschien kon spreken?”

“Ik denk dat ze….Of eigenlijk ben ik er net achter gekomen…Elizabeth. Nou kijk, ze is dus mijn moeder.”

Een prachtige roman met hele mooie zinnen en een omgeving beschreven, die je het gevoel geven er zelf bij te zijn. De verliefde keuze van een meisje dat haar hele verdere levensloop zal bepalen. Een problematiek die vroeger zoveel mogelijk in de doofpot werd gestopt en waar menig meisje in die tijd mee te maken kreeg.

Een boek zo mooi dat je het gewoon moet lezen. Dit debuut vraagt om meer.

Lieve leesgroet Caroline

photovisi-download