Recensies·Recensies van Moon

Kopiekat – Bert Bergs “Een boek welke niet op je Nog Te Lezen lijstje mag ontbreken”

KopieKat – Bert Bergs

“Een boek welke niet op je Nog Te Lezen lijstje mag ontbreken”

  • Auteur: Bert Bergs
  • Uitgever: Aquazz
  • Nederlandstalig 
  • Paperback 
  • 9789078459873 
  • juni 2018 
  • 290 pagina’s

De Achterflap

538379639In de Vinderhoutse bossen wordt het naakte lichaam ontdekt van een blond meisje. Ze is gewurgd en vaginaal gemutileerd. Iets verderop ligt een doodgeschoten man in een greppel. Het wordt een hele klus voor hoofdinspecteur Sara Vits en haar team. Het vermoorde meisje is een universiteitsstudente die op kamers verblijft in Gent. Tijdens de speurtocht naar de moordenaar wordt een tweede meisje, eveneens een studente, op dezelfde manier vermoord. Op haar naakte lichaam vindt men een aanwijzing: KOPIEKAT

Dan smijt Sara zich op een onopgeloste moord die vanonder het stof wordt gehaald. Ondertussen is Marc Ackein, freelancejournalist en partner van Sara, financieel gesjoemel op het spoor in een Gentse cement- en betonfabriek, eigendom van Gérard Laporte. Met de hulp van een hooggeplaatste EU-ambtenaar zou hij miljoenen hebben opgestreken. Twee van Laportes kinderen hebben een lucratief baantje in het bedrijf. De oudste zoon baat een nachtclub uit. Marc Ackein die per toeval in dat etablissement verzeilt, komt daar iets te weten over de eerste moord. Fraude- en moordonderzoek doorkruisen elkaar. Uiteindelijk komt de hele familie Laporte in het vizier. Wie deed wat?

Mijn leeservaring

Berts Berg schrijft met Kopiekat zijn zesde thriller en het derde verhaal met Marc Ackein en Sara Vits als hoofdpersonage. De cover heeft een duistere uitstraling, hier kan ik wel nieuwsgierig naar worden. Ik zou het boek zeker niet voorbijlopen wanneer ik dit zie liggen in de boekhandel. De achterflap zou in dit geval het verhaal afmaken en dit boek mag linea recta mee naar huis.

“We worden betaald voor een opdracht, man. Het is een contract. Het meisje wurgen en in het bos behandelen. Niet minder maar ook niet meer.”

Heerlijk wanneer personages terugkomen in boeken, dit is bij mij zeker favoriet. Bert weet de sfeer sterk neer te zetten, je zult geen moeite hebben om in het boek te komen, er is gelijk actie wat maakt dat je nieuwsgierig wordt. Deze sfeer weet Bergs vasttehouden, hij weet je op een meeslepende manier het boek in te trekken. Door de pittige details en de sappige ingrediënten wordt Kopie Kat al snel een indrukwekkend schouwspel. De beeldende beschrijving geven het boek extra input. Dit maakt dat het verhaal prettig doorleest en je geboeid blijft. De Vlaamse achtergrond van de schrijver is alleen te merken aan de manier waarop sommige zinnen zijn opgebouwd maar dit is heel summier, Bergs heeft hier duidelijk rekening mee gehouden, persoonlijk had er van mij wel wat meer Vlaams in mogen voorkomen. Maar ik denk dat dit een bewuste keuze is geweest voor de schrijver.

“Het venijn zit in het staartje, zei hij filosofisch

Meerdere scenario`s zijn de revue gepasseerd maar de plot welke Bergs zijn verhaal heeft gegeven was voor mij niet verwacht. “Zo zie je maar weer… van je familie moet je het hebben.” Kopie Kat, is het derde verhaal met Ackein en Vits, waar we hopelijk nog veel van mogen lezen, wanneer Bergs ze zo neer blijft neer zetten, kunnen we nog veel mooie avonturen met hen beleven. Een TV serie zou ook zeker niet misstaan.

“Werd er iets bedoeld met het woord Kopiekat in die merkwaardige spelling? Allemaal vragen die dringend een antwoord vereisten.”

Ben je fan van Vlaamse detectives? Dan mogen de boeken van Bert Bergs zeker niet ontbreken op je Nog te lezen lijst. En zeker Kopie Kat niet, dit boek bevat alle ingrediënten voor veel leesplezier, een goed opgebouwde verhaallijn, de juiste karakters en de beeldende schrijfstijl. De verhaallijn zal je meerdere keren op het verkeerde been zetten, alles wat een heerlijke Mustread nodig heeft.

PS. lees ook het dankwoord en met een glimlach om je lippen zul je het boek sluiten.

Lieve leesgroet Moon

Koop bij bol.com

photovisi-download (65)