Recensies·Recensies van Caro

Tamara Haagmans – Sprong in het diepe “Niet nadenken maar gewoon doen, dan kom je nog eens ergens!”

Tamara Haagmans – Sprong in het diepe

“Niet nadenken maar gewoon doen, dan kom je nog eens ergens!”

Samenvatting:

9200000097153220Tessa heeft geen leuk jaar achter de rug. Ze verliest haar baan
én haar vriend op hetzelfde moment. Als haar moeder haar
een vakantie geeft omdat ze zelf niet kan gaan, neemt Tessa
die na enig twijfelen aan. Alleen… Ze zit op een golfresort in
Duitsland, en het is november. Alle winkels en restaurants zijn
gesloten en er is echt helemaal niemand, behalve de Nederlandse
badmeester Thomas die haar onder zijn hoede neemt.
Telkens als ze in zijn buurt is, gebeuren er hele vreemde dingen.
Aan het eind van haar vakantie haalt Thomas haar over om er
nog een paar dagen met hem aan vast te plakken. Hij moet dan
wel werken maar er blijft genoeg tijd over om leuke dingen te
doen. Omdat er thuis toch niemand op haar wacht zegt ze ja.
Het ene reisje loopt naadloos over in het andere en ondanks
alle vreemde gebeurtenissen groeien Tessa en Thomas steeds
dichter naar elkaar toe. Tot Thomas ineens helemaal van de
aardbodem verdwijnt, om op een héél onverwacht moment
weer op te duiken met een schokkende onthulling.
Tamara Haagmans won in 2017 de korte verhalenwedstrijd
van het Valentijngenootschap.
Het jurycommentaar:
Gerda van Wageningen:
“Een uitstekend verhaal.
Auteur in de dop…”
Marja Visscher:
“..steengoed verhaal..! ..Op alle
onderdelen goed!! Talent laat zich
niet verloochenen!”

Mijn leeservaring:

Via uitgeverij Ellessy kreeg ik het boek van Tamara Haagmans toegestuurd “Sprong in het diepe”. Mooie cover met prachtige kleuren en de Eiffeltoren op de achtergrond gaven mij al een heel romantisch gevoel. Een jong stel op de voorgrond in het zwart. Ik had de achterflap niet gelezen en wist dus niet waar het over ging, maar aan de cover te zien over een stelletje dat in Parijs is. Ik was dan ook verbaasd dat de reis naar Cochem ging in Duitsland en de hoofdpersonage Tessa alleen was. Gelukkig was de eenzaamheid gauw over, toen badmeester Thomas op haar pad kwam en ze uiteindelijk toch ook in Parijs beland.  Maar dat ze met Thomas om blijft gaan is me een raadsel, ik had hem allang weg gestuurd 😉 De aardige Thomas laat ook een andere kant van zichzelf zien. Hij is vergroeid met zijn telefoon en als Tessa denkt dat hij iets voor haar voelt en ze avances maakt, is hij ineens een koele kikker en is de aardige Thomas ver te zoeken.

Hij klopt het zand met een bruuske beweging van zijn knieën en veegt zijn handen schoon aan zijn zwembroek als hij wegloopt. Hij lijkt alweer boos. Dat is wel een rare eigenschap. Hij kan boos worden om de raarste dingen, maar het is ook weer voorbij voor je met je ogen kunt knipperen.

Nou moet ik bekennen dat ik tijdens het lezen de personage Tessa voor me zag en wel als de schrijfster zelf. Tamara ken ik van facebook en heb haar nog nooit in het echt ontmoet, maar de verhalen en foto’s van haar op facebook, ja dan ben je gewoon de Tessa uit het verhaal voor mij Tamara.

Het verhaal  leest lekker vlot weg, waar zeker de ya onder ons van kunnen genieten. De schrijfstijl is goed maar wel wat eenvoudig, toch zullen ook volwassen hiervan kunnen genieten, vooral door de hilarische en beeldende gebeurtenissen in het verhaal.  Je ziet het voor je en vooral de wat onhandige Tessa sluit je in je hart.

Ik wil een foto. Eentje die ik mijn moeder kan sturen om te zien hoe geweldig het hier is, en die ik meteen naar Thomas kan sturen omdat hij om een foto vroeg. Maar hoe ik ook naar links, en even later naar rechts draai, het lukt me niet om én mijn hoofd, én de Eiffeltoren met een stukje Parijs op de foto te krijgen.

De plot was wel heel anders dan ik had verwacht en ik leefde zeker mee met dit laatste, emotionele gedeelte. Tamara blijf ik volgen op facebook, maar zeer zeker ook als auteur. Ik ben dan ook heel benieuwd naar haar boek “Ctrl Alt Delete”, want daar hoor ik super goede verhalen over. Deze komt op mijn lijstje erbij in ieder geval.

Lieve leesgroet Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (10)