Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met Soraya Vink

Mustreads or Not in gesprek met Soraya Vink

 • Soraya Vink, is een welbekende naam in de wereld van recensenten, al jaren ben je vaste recensent voor Hebban. Toch voor degene die nog kennis met je willen maken kun je kort iets over jezelf vertellen?

Wat een mooie introductie om het interview mee te beginnen! In het dagelijks leven werk ik als redacteur bij boekenwebsite Hebban.nl waar ik bekend ben geworden als thrillerexpert. Voor mijn werk recenseer ik dus veel thrillers en True Crime, schrijf ik regelmatig artikelen of interview ik auteurs uit binnen- en buitenland. Kroon op mijn werk was de positie als jurylid voor de Gouden Strop bijvoorbeeld. Hiervoor heb ik op de Universiteit Utrecht de bacheloropleiding Spaanse Taal en Cultuur gedaan, gevolgd door een masteropleiding waarin ik mij heb gespecialiseerd in Educatie en Communicatie.

photovisi-download (2)

 • Van recensent naar schrijver? Hoe is dat zo gekomen? Had je altijd al ambitie gehad om een boek te schrijven?

Waar je mee omgaat, word je mee besmet; dat spreekwoord zou wel van toepassing kunnen zijn op mijn situatie. Het is heel inspirerend om te praten met talentvolle auteurs die prachtige of bloedstollende boeken hebben geschreven. Ik speelde al een tijdje met een aantal elementen voor een verhaal en begon in mijn vrije tijd wat scènes uit te werken. Mijn wens om een boek te realiseren werd daarmee enorm ondersteund. Toen ik door een samenloop van omstandigheden de kans kreeg om mijn idee te pitchen bij mijn huidige uitgever, HarperCollins Holland, heb ik die uiteraard gegrepen. Toen ik het contract ondertekende, was er stiekem geen weg meer terug.

photovisi-download (3)

 • Hoe is het om aan de andere kant te staan? Nu gaan recensenten jouw boek beoordelen, is het extra spannend?

Dat is zeker spannend, omdat ik het verhaal nu met andere lezers deel en zij ook een oordeel of mening hebben. Tegelijkertijd heb ik met dezelfde kritische blik die ik tijdens het recenseren gebruik naar mijn eigen verhaal gekeken. Eerlijk en objectief naar je eigen verhaal kijken is zeker aan te raden, hoewel er tijdens het schrijven ook gevoelens bij komen kijken. Nu ik aan de andere kant van de streep sta en in mijn rol als auteur dingen ervaar, heb ik al ontzettend veel dingen geleerd.

 • In het boek verwijs je meerdere malen naar Latijnse teksten? Heb je hier iets mee? Het is een originele twist in het verhaal, welke toch van flinke invloed blijkt te zijn, hoe kom je op het idee om er Latijns in te verwerken?

Het Latijn blijft altijd iets mysterieus houden, in geschriften vind je deze brontaal bijvoorbeeld veel terug waardoor het eeuwenoud kan zijn. Daarnaast is het Latijn de moedertaal/voorganger van het Spaans, veel woorden in het Castiliaans zijn afgeleid van het zuivere Latijn. De naam van mijn hoofdpersonage, Elvira, is ook een knipoog naar haar situatie. De naam is een verbastering van “de betrouwbare” uit het Latijn. Omdat de plot van mijn thriller wat linken heeft naar Spanje, heb ik me ook verdiept in bepaalde uitspraken uit het Latijn. Wat het verband is, ontdek je gaandeweg als je Persona aan het lezen bent.download (8)

 • Heb je tijdens het schrijven proeflezers gevraagd om je boek te lezen, Hoe lang heeft het geduurd eer je je boek naar de uitgeverij verstuurde?

Tijdens het schrijven van Persona heb ik met verschillende personen gespard; ik legde ze situaties voor of beschreef een tweestrijd. Ik vond het interessant om reacties te peilen maar liet niet volledige lappen tekst lezen aan deze personen. Met hun input kon ik verder stoeien met het verhaal. Toen ik onder contract kwam bij mijn uitgever, HarperCollins Holland, moest ik Persona nog afmaken dus eigenlijk was de bovenstaande situatie niet aan de orde. Op basis van een pitch die ik bij hen heb gehouden was er een klik en volgde een samenwerking. Binnen zeven maanden leverde ik een volledige eerste versie van het manuscript in waarna de redactierondes volgden.

 • Een boek schrijven doe je niet zomaar? Daar gaat een heel proces aan vooraf? Bij elke schrijver werkt dat weer anders? Hoe werkt het bij jou? Hoe komen jouw hersenspinsels samen en hoe ontstaat een boek? Heb je daar een heel ritueel voor met Mood-bords of ontspruit het zich vanzelf? Waar haal je je inspiratie vandaan?

Muziek en beelden helpen mij om in de juiste sfeer te komen voor het schrijven. In Persona staan twee songteksten van Danny Vera, zijn album The Outsider heb ik heel veel gedraaid tijdens het schrijven omdat het een soort soundtrack voor mijn hoofdpersonage was. Ik schreef eigenlijk in ieder vrij moment dat ik om handen had, waardoor ik snel de knop om moest kunnen zetten om af te dalen in de wereld van mijn boek. De muziek van Danny Vera hielp daarbij maar ook foto’s die de sfeer van het boek benadrukten. Ik moet iets voelen bij wat ik schrijf, anders gaat het niet werken. Zo moet ik ook mijn personages eigenlijk voor me zien zodat ik ‘figuurlijk’ met ze meeloop door het verhaal.download (11)

 • Wat kunnen we na je debuut nog meer van je verwachten? Ben je alweer bezig met een nieuw boek of liggen er nog andere leuke dingen op de to do stapel?

Ik wil zeker een tweede boek schrijven, maar eerst zet ik mijn tijd en aandacht in voor de promotie van Persona. Je debuteert maar één keer en daar wil ik van gaan genieten. Er ligt wel een nieuw notitieboekje klaar voor ‘boek #2’, en wie weet vullen de eerste bladzijdes zich binnenkort. Ik heb wel een idee voor een thema uit de onderwereld dat ik verder wil onderzoeken, daarvoor zal ik veel research moeten doen. Dat vind ik in ieder geval geen straf!

 • Kun je beginnende schrijvers nog wat tips mee geven? Wat zou jij ze aanraden?

Lees boeken van auteurs die je bewondert en probeer voor jezelf op te sommen waarom je hun boeken goed vindt, daar kun je veel van opsteken. Probeer dus met een andere blik naar een verhaal te kijken waardoor je een techniek of opvallende eigenschap uit het verhaal weet te halen. Vanaf dat moment begint de fase om je eigen ‘stem’ te ontwikkelen die jou bijzonder maakt tussen alle andere duizenden boeken die verschijnen. En stop nooit met lezen, het brengt je zoveel.

 • Er verschijnen wekelijks mooie nieuwe, prachtige boeken, welk boek is jouw favoriet van 2018? Welk boek had jij graag zelf geschreven? En waarom?

Gevaarlijke vraag, want 2018 is nog niet helemaal voorbij! Zo ben ik erg benieuwd naar de nieuwe thriller van Lars Kepler bijvoorbeeld. Een boek dat veel indruk op mij heeft gemaakt, is De nachtploeg van Michael Connelly. Ik lees zijn boeken heel graag en was blij verrast dat hij een vrouwelijk hoofdpersonage verzon waarmee hij een nieuwe reeks boeken zou kunnen starten. Dat element in combinatie met een bloedstollend verhaal waarbij verschillende zaken aan elkaar gelinkt worden, maken deze thriller van Connelly tot een ‘mustread’.

download (2)

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan, wie is jouw grote voorbeeld?

Ik heb meerdere favoriete auteurs, maar als ik er echt maar eentje mag uitkiezen dan is het met stip op nummer 1 de Spaanse auteur Carlos Ruiz Zafón. Zijn vierluik van Het Kerkhof der Vergeten Boeken heeft veel voor mij betekend en laat naar mijn mening zien wat een begenadigd verhalenverteller hij is. Als je het voor elkaar krijgt om binnen één boek meerdere genres te verwerken zodat je boek eigenlijk niet in een hokje te vangen is, lever je een bijzondere prestatie.

photovisi-download (4).jpg

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Toen ik jong was betekende woensdagmiddag voor mij dat ik direct na school door ging naar de bibliotheek. Ik kon er uren doorbrengen en mijn moeder vond me vaak ergens tussen de boekenkasten terug waar ik zittend op de grond een keuze moest maken omdat er maximaal zes boeken op mijn lenerspas konden. Een reeks kinderboeken die mij nog erg goed bijstaat: de ‘Wolf’-boeken van Jan Postma. De hoofdrol was weggelegd voor de herdershond Wolf die samen met twee jongens allerlei misdaden oploste. Toen had ik al een voorkeur voor spannende boeken en de reeks heeft nog steeds een ereplek in mijn boekenverzameling.

photovisi-download (5).jpg

 • Kun je een korte pitch geven waarom iedereen jouw boek moet gaan lezen?

Heb je de televisieseries Narcos en Penoza met plezier gevolgd en zijn helaas alle afleveringen al in een paar dagen “gebingewatched” dan mag je Persona niet overslaan. Durf jij het aan om af te dalen naar de onderwereld?

photovisi-download (1)