Kinder Mustreads·Recensies·Recensies van Caro

Anja Vijfhuizen – de verhalen van Bollie en Pollie “De kabouters hebben mijn hart gestolen”

Anja Vijfhuizen – de verhalen van Bollie en Pollie

De kabouters hebben mijn hart gestolen

Auteur: Anja Vijfhuizen Ellen Legierse

  • Nederlands
  • 9789082693119
  • Hardcover
  • 32 pagina’s

Samenvatting:

9200000084147803Bollie en Pollie zijn per ongeluk in de auto van Grote Mensen terecht gekomen en reizen mee, naar een heel ander land. De mensen daar spreken een vreemde taal, maar gelukkig wonen er ook kabouters en die kunnen elkaar altijd verstaan. Bovendien leren ze makkelijk allerlei nieuwe woordjes. Ze ontdekken wat je allemaal kunt doen met walnoten en dat gaan ze zelf uitproberen zodra ze weer thuis zijn!

Lees- en voorleesboek voor kinderen en volwassenen. 32 pagina’s met een duidelijk leesbaar lettertype. Zo gemaakt dat het past in een oma-tas of dashboardvak.
De boeken over Bollie en Pollie zijn geschreven en samengesteld als voorleesboek voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar en als leesboek voor
beginnende lezers.
Aan de hand van de kabouters kunnen de lezers allerlei dingen leren. Zo worden de verhalen over Bollie en Pollie ook een ontdekkingsreis om samen met kinderen of kleinkinderen te beleven.

45642123_291601174793640_5236426536759853056_n

Mijn leeservaring:

Enkele weken geleden was ik bij auteur Anja Vijfhuizen op bezoek, zij vertelde mij over haar boekjes, die gaan over de kabouters Bollie en Pollie, die wonen op de Slikken van Goeree-Overflakkee.

Anja kon altijd al goed verhalen vertellen en op een keer zat zij met haar kleindochter Nona in de auto en was weer aan het vertellen over Bollie en Pollie. Het idee borrelde op om er een boekje van te maken, dat leek de kleindochter ook wel een erg goed idee. Dit ging natuurlijk niet over 1 dag ijs, want Anja wilde dat het boekje een harde kaft kreeg, de blaadjes niet al te makkelijk konden scheuren en dat het boekje gemakkelijk mee te nemen zou zijn in een hand- of luiertas. Haar ideeën werden opgepakt door haar man, die ook uitgever is en hij ging ermee aan de slag.

Illustrator Ellen Legierse was zo enthousiast over de plannen van Anja dat zij spontaan haar medewerking verleende en de kabouters een gezichtje gaf. En zo werd enkele maanden later “de Toverfluit van Bollie en Pollie” geboren. Tijdens ons gesprek kwam de man van Anja binnen en ik zag meteen een gelijkenis. Deze meneer met zijn rossige baard, ik had meteen Bollie voor me. Anja vertelde dat ze had gevraagd om kabouter Bollie op haar man te laten lijken en dat was zeer zeker gelukt.

45488895_697511157295463_4870284410181648384_n

In het eerste deel van de serie “de Toverfluit een avontuur van Bollie en Pollie” wordt er kennis gemaakt met het kabouterpaar, Bollie en Pollie. De kabouters zijn een beetje ondeugend geweest en moeten een tijdje ergens anders wonen. Ze komen terecht bij het Grevelingenmeer. Samen met de pollepel van Pollie, die toverkracht heeft, leven ze in een holle boomstam en maken ze de vier jaargetijden mee. Er wordt verteld wat de kabouters allemaal vinden bij het Grevelingenmeer om te eten en wat de handige Bollie maakt om hun boomstam bewoonbaar te maken. Alles wordt verduidelijkt met de tekeningen van Ellen. Een boekje wat je kunt voorlezen, maar wat ook door kinderen zelf gelezen kan worden. (Vandaar de harde kaft en de stevige bladzijden).

In het tweede deel  “Bollie en Pollie in het land van de Walnoten” komt het kabouterpaar per ongeluk in de auto van grote mensen terecht , waardoor ze in Frankrijk belanden. Samen verstoppen ze zich in de handtas van de mevrouw en kijken over de rand mee en zien wat er allemaal op de markt te krijgen is. Ook gaan ze naar Walnotenland en leren hoe walnoten groeien en wat je er allemaal van kunt maken. Aan het einde van het boekje staat een heerlijk recept voor Walnotenpasta. Ook staan er nog enkele Franse woordjes geschreven, met de betekenis en de uitspraak erbij. Dit vond ik een erg leerzaam boekje.

Het derde deel wat ik van Anja mee kreeg was het boekje “Bollie en Pollie en de Baard van Sinterklaas” De kabouters moeten Sinterklaas helpen, want de Pieten zijn verdwaald. Samen met Sinterklaas gaan ze pepernoten bakken, maar die moeten wel gezond zijn vind Pollie, al die suikers zijn slecht voor de tanden. Het recept van de gezonde pepernoten staat deze keer niet aan het einde beschreven maar midden in het boekje. Samen met Sinterklaas gaan de kabouters een supermarkt in, om de ingrediënten te vinden voor deze gezonde pepernoten, maar daar maken ze nog een ander avontuur mee. Dit was een heel grappig verhaal en weer eens een wat anders dan anders Sinterklaas verhaal. Leuk dat er weer een recept in voorkomt, die je samen met kinderen kunt maken.

Ondertussen is ook het vierde deel uit gekomen “Bollie en Pollie in de kerststal”. Hier de achterflap van het boekje:

45407003_724759174570301_8724769115958411264_n “Bij een boerenfamilie die vlak bij de Slikken woont, is juist op Kerstdag een kindje geboren. Het feest wordt ruw verstoord doordat opeens de stroom uitvalt! En dat terwijl het héél koud is en een beetje sneeuwt. Maar bij de dieren in de stal is er altijd warmte. En soms zijn daar ook twee kaboutertjes, die komen kijken of alles goed gaat met die mooie baby…”

Deze boekjes zijn aan het zwerven op Goeree Overflakkee via de kinderzwerfboekstations, maar kunnen natuurlijk gekocht worden via de link hieronder bij bol.com. Je kunt de kabouters ook volgen op hun eigen facebookpagina Bollie en Pollie. Ik vind het aanraders voor de komende feestdagen of voor bijvoorbeeld een kraamcadeautje.

Lieve leesgroet Caroline

 Koop bij bol.com

photovisi-download (2)