Gast recensies·Recensies

Schrijf je loopbaan – Marianne Panneman “Durf jij het aan.. deze aanrader?”

Schrijf je loopbaan – Marianne Panneman

“Durf jij het aan.. deze aanrader?”

  • Titel: Schrijf je loopbaan
  • Auteur: Marianne Panneman
  • Uitgeverij: S2 uitgevers
  • Verschijningsdatum: Mei 2018
  • Genre: Solliciteren; Personeel en arbeid
  • Paperback – 91 Bladzijden
  • ISBN: 978 94 925 28 230
  • NUR: 809

OVER DE AUTEUR:
9200000092170380Marianne Panneman (1965) woont samen met haar vrouw in Amsterdam. Ze is loopbaancoach en trainer & ontwikkelaar van creatieve schrijfcursussen en – workshops gericht op persoonlijke groei.
Al ruim vierentwintig jaar begeleidt ze mensen in hun zoektocht naar werk dat bij ze past. Ze vindt het fantastisch om te zien hoe het schrijven over loopbaanvragen zorgt voor verrassende inzichten, nieuwe stappen en het uitwisselen van verhalen voor herkenning en verbinding.

OVER DE INHOUD EN MIJN MENING

Schrijven is uitvinden wat in je leeft
Rutger Kopland

Bovenstaande quote geeft weer waar dit boek overgaat: schrijf jezelf naar meer plezier en voldoening in werk en leven.
Vier korte aanbevelingen van deskundigen openen dit boek; allemaal trekken ze de conclusie: schrijven helpt om je diepere ‘ik’ te ontdekken.
Het voorwoord is van Reinekke Lenghelle; zij is een van de grondleggers van Career Writhing, een methode om via het schrijven je loopbaan identiteit te ontwikkelen. Ze legt onder andere uit hoe complex de arbeidsmarkt de afgelopen vijftig jaar is geworden.
Dit eenvoudig geschreven boek biedt je de mogelijkheid te ontdekken wat je mist in je werk en dagelijkse leven, hoe je het graag zou willen zien en hoe je dit kunt bereiken. Schrijvend vanuit je hart ga je op zoek naar waar jouw onvrede vandaan
komt. Wat zijn jouw dromen en verlangens? Wat houdt je tegen om ze te realiseren? Welke kant wil je op? Wat heb jij de wereld te bieden?
Acht hoofdstukken met schrijfopdrachten brengen je nieuwe inzichten, perspectief en spreken je innerlijke wijsheid aan. Door te schrijven ga je in gesprek met jezelf; je neemt jezelf serieus en komt bij de essentie wat echt belangrijk voor jou is.

Elk hoofdstuk begint met een korte inleiding over het betreffende thema, gevolgd door een schrijfopdracht. In elk hoofdstuk beantwoord je een vraag. Aan het eind van het boek zijn drie bonus schrijfopdrachten toegevoegd. Deze zijn bedoeld voor als je zin hebt om verder te schrijven; ze zijn afkomstig uit de online schrijfcursus ‘Woorden van betekenis’ De auteur geeft acht schrijftips om gemakkelijker vanuit je hart te kunnen schrijven.

Advies van de auteur is onder andere: ‘Luister naar Bach tijdens het schrijven en vraag aan de mensen om je heen hoe zij jou zien en welke kwaliteiten zij jou toedichten.’
Aan het eind van deze schrijfreis heb je een duidelijker beeld van jezelf. Je weet wie je bent en wat je wilt. Nu de uitvoering nog; stap voor stap ga jij je verlangen verwezenlijken. Je schrijft bijvoorbeeld op wat hiervoor nodig is, waar je je op gaat concentreren en aan wie je hulp vraagt. Een jaar later kijk je wat van je voornemen is uitgekomen en welke stappen er eventueel nog gezet moeten worden om daadwerkelijk je doel te bereiken.

Voor mensen met een complexere hulpvraag is dit boek niet meteen aan te raden; niet iedereen is in staat tot zelfhulp; sociale omgeving kan een rol spelen net zoals gebrekkige maakbaarheid, of psychische en/of lichamelijke beperkingen. Dan is hulp van een deskundige zoals een bijvoorbeeld een psycholoog toch verstandiger naar mijn gevoel.
In de inleiding legt Panneman uit waarom ze dit boek heeft geschreven en wat de kracht van schrijven is. In het nawoord staan enkele ideeën die je (nog) verder kunnen helpen; bijvoorbeeld een gesprek met je loopbaancoach, een psycholoog inschakelen of een workshop volgen.

De auteur heeft zich voor het schrijven van dit beknopte boek laten inspireren door verschillende bronnen die zijn opgenomen in de literatuurlijst achter in het boek.
Het boek is een aanrader, inspirerend en zet aan tot nadenken, mits je bereid bent tot zelfreflectie en durft te veranderen van leven en/of baan.

Ik besta in wat ik schrijf.
Hella S. Haasse

Lieve leesgroet Mieke Wijnants

download (15)
Koop bij bol.com

photovisi-download (34)