Recensies

Het weesmeisje – Anne Jacobs “Deze Mustread smaakt naar meer”

Het weesmeisje – Anne Jacobs

“Als vanzelf waan je je in de vorige eeuw, Anne Jacobs weet de lezer in het hart te raken, door het ontroerende verhaal van Marie. Ik kan er geen genoeg van krijgen”

De achterflap

9200000094662767Augsburg, 1913. Het jonge weesmeisje Marie voegt zich als keukenmeid bij het personeel van het imposante landhuis van de familie Melzer, die in de textiel hun fortuin hebben verdiend. Tussen de hardwerkende bedienden probeert Marie haar plek te vinden. Katharina, de mooie, jongste dochter van de Melzers, bereidt zich op datzelfde moment voor op het balseizoen. Eindelijk zal ze aan de buitenwereld worden voorgesteld. Haar broer Paul, de erfgenaam van de familie, lijkt zich afzijdig te houden en geeft de voorkeur aan zijn studentenleven in München… totdat hij Marie ontmoet.
Het weesmeisje is een heerlijke reis naar een prachtige villa uit de vorige eeuw, waar tussen de keurig gedekte tafels en de chic geklede dames liefdes, intriges en geheimen broeien.

Mijn leeservaring

“Zij brengt ongeluk als ze blijft. Zij brengt dit huis groot ongeluk, ik weet het…”

Wanneer de achttienjarige Marie vanuit het weeshuis in de villa van de familie Melzer komt werken, weet zij al snel de harten van sommige familie leden te stelen. Snel klimt zij op van keukenhulpje tot kamermeisje, niet iedereen is hier zo blij mee. Er hangen veel geheimen rondom het jonge weesmeisje, geheimen waar zij zelf ook geen weet van heeft….

“En haar ogen. Vooral haar ogen. Ze waren diepblauw. Blauw als een meer. Blauw als de lucht op warme zomerdagen als je het gevoel had tot aan het einde van de wereld te kunnen kijken.”

Anne Jacobs, weet de lezer in te pakken met de manier waarop ze de sfeer in “Het weesmeisje” neerzet. De combinatie van het verschil tussen arm en rijk, werklui en adelstand, maar vergeet zeker niet de romantische ambiance, welke Jacobs heel gedegen aan het verhaal toevoegt. Het is geen alledaags liefdesverhaal, het boek ademt en leeft, tot het einde aan toe heeft Jacobs grip op de lezer. Zij weet de wendingen in een prettig tempo elkaar op te laten volgen, hiermee weet ze de lezer te boeien en het houdt ze de lezer scherp. Er gebeurt veel in “Het weesmeisje” niet alleen wordt het leven van Marie belicht maar ook de andere karakters groeien in het verhaal, het vraagt eigenlijk om een vervolg, ik twijfel of het verhaal niet af voelt, of dat het verhaal mij zo heeft gegrepen dat ik meer wil, het is in allerwaarschijnlijkheid dit laatste. Gelukkig blijkt “Het weesmeisje” het eerste deel van een serie te zijn, dus word aan mijn gevoel gehoor gegeven en kunnen we ons hart nog open stellen voor meerdere delen.

De uit Duitsland afkomstige auteur weet zich met “Het weesmeisje” op de kaart te zetten, zij schreef al meerdere boeken maar brak door met dit verhaal. Het smaakt naar meer, want de manier waarop zij het verhaal neerzet, de sfeer, de karakters die allen hun eigen besognes hebben weet Jacobs te verbinden met elkaar op een manier die je niet vaak ziet, tot het einde aan toe blijven de karakters zich ontwikkelen er blijft beweging in het boek. Met haar trekkende schrijfstijl heeft Anne Jacobs mij in het hart geraakt ik ben gaan geven om de karakters waardoor het mij niet losliet. Deze Mustread smaakt naar meer.

Lieve leesgroet Moon Kager

Koop bij bol.com