In gesprek met

Mustreads or Not in gesprek met Liesbeth van Kempen

Mustreads or Not in gesprek met Liesbeth van Kempen

 

  • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Liesbeth van Kempen?

Een gedreven vrouw van boven de vijftig, met als belangrijkste passie schrijven! Met name thrillers, maar columns schrijven vind ik ook bijzonder leuk om te doen.

kempen-van-liesbeth-m

Ongeveer zeven jaar geleden ben ik samen met mijn hond vanuit het drukke westen des lands verhuisd naar het mooie Friesland, en daar heb ik nog geen dag spijt van gehad.

  • Na Gevaarlijk spel je debuut, kom je nu met Verpest weer een thriller, zou je weleens een ander genre willen proberen? Zo ja, welk genre.? Of ligt je hart bij de thrillers, en juist waarom dit genre?

Een roman schrijven lijkt mij zeker een leuke uitdaging en ik ben er ook wel eens download (7)voorzichtig aan begonnen, maar ik kan het niet helpen, het wordt dan toch weer een thriller. En waarom juist dit genre? Tja, waarom lezen zoveel mensen graag thrillers, dat is ook zo’n vraag. Misschien zijn we gewoon thrilllseekers of toch een beetje ‘prettig gestoord’… 😉

  • Een boek schrijven doe je niet zomaar? Daar gaat een heel proces aan vooraf? Bij elke schrijver werkt dat weer anders? Hoe werkt het bij jou? Hoe komen jouw hersenspinsels samen en hoe ontstaat een boek? Heb je daar een heel ritueel voor met Mood-bords of ontspruit het zich vanzelf? Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik begin met het laatste: inspiratie. Dat kan bij mij van alles zijn: een tot de verbeelding sprekende plek; een gesprek tussen twee mensen in de treincoupé naast me; de geur en lichtinval van bijvoorbeeld een gebouw; iets wat ik in de krant lees. Of, zoals bij Verpest, eigen (levens)ervaring.images (5)

Dat begint dan te borrelen en te gisten in mijn hoofd, iets waarmee ik een tijd helemaal niets doe, maar dan opeens open ik in Word een leeg document en begin te schrijven. Geen moodboards (argh!), geen post-its op de muur (veel te onrustig), geen raamwerk (te beperkend), nee, ik begin gewoon met een bepaalde setting en dan gebeurt het: personages dienen zich aan, ik geef ze vorm en het verhaal begint te lopen.

  • Je bent medeoprichter van de Moordwijven, kun je ons daar iets meer over vertellen, wat hebben jullie gemeen en waarom zijn de moordwijven eigenlijk ontstaan?

In navolging van Killer Women in Engeland zijn we in 2015 het schrijverscollectief gestart, om onze krachten te bundelen en ons zodoende te onderscheiden in de overvloed aan thrillers op de boekenmarkt. We doen dat o.a. door middel van gezamenlijke presentaties, signeersessies en workshops. Daarmee én door actieve promotie van de groepsleden (bijv. op social media), proberen we ‘Moordwijven’ een herkenbaar gezicht te geven richting lezers, boekhandels en pers.

Verder hebben we in ieder geval gemeen dat we alle vijf natuurlijk zeer gedreven, creatieve moordwijven zijn! 

Ontwerp zonder titel (4).jpeg

  • Kun je een korte pitch geven waarom iedereen jouw boek moet gaan lezen?

De setting is tot de verbeelding sprekend: een bijzonder pand in een herfstig en guur Noord-Frankrijk; de plek waar Barbara’s workshop totaal anders verloopt dan ooit tevoren. De zeven deelnemers geven je een grimmig kijkje in het nog steeds actuele fenomeen ‘pesten’. En het maakt niet uit of je als lezer wel of niet gepest bent, of zelf hebt gepest…, dit is een thriller die je bij de hand neemt en vlot het verhaal in sleurt, om je vervolgens bij de keel te grijpen… liesb 2