Recensies·Recensies van Moon

Vaarwel – Jesper Stein ” Deze auteur heeft mijn volledige aandacht, hier wil ik meer van lezen” #Moon

Vaarwel – Jesper Stein

“Jesper Stein, een meesterlijke auteur die de lezer het verhaal inzuigt, zijn beeldende schrijfstijl neemt bezit van je en laat je pas los na de laatste punt in Vaarwel.”

De achterflap

9200000095605064.jpgCommissaris Axel Steen krijgt op een dag het telefoontje waarop hij al jaren wacht.DNA-sporen uit een nieuwe verkrachtingszaak komen overeen met die van een oude, onopgeloste zaak. Vier jaar eerder werd een vrouw vermoord. Axel Steen leidde dit onderzoek, waarbij hij zeer betrokken was en zichzelf steeds slechter onder controle had.
Uiteindelijk kostte deze zaak hem zijn huwelijk. Terwijl de politieleiding zich concentreert op afrekeningen tussen bendeleden en de strijd tegen terrorisme, duikt Axel Steen in stapels vergelijkbare verkrachtingszaken. Al snel vindt hij een link naar een extreem gewelddadige dader die het tot dan toe gelukt is om onder de radar te blijven.
Axel Steen komt steeds dichterbij, maar de zaak blijkt ingewikkelder te zijn dan gedacht.

Mijn leeservaring

De Deense journalist en juridisch misdaadverslaggever, Jesper Stein, schreef in 2008 zijn eerste autobiografie, in 2012 is hij gestart met de serie over Axel Steen. Vaarwel is het vierde boek in deze serie over de eigenzinnige, en zeer gedreven hoofdinspecteur.

Wanneer er enig uitzicht is op een aanknopingspunt tussen een nieuwe zaak en de zaak waarbij Marie Schmidt vier jaar geleden bij om het leven kwam, vervalt Axel Steen al snel in zijn obsessieve drang om achter de waarheid te komen. Hij bijt zich helemaal vast in de zaak en dreigt zichzelf daarbij te verliezen.

Lukt het hem deze keer wel om de dader van de Merel-zaak in te rekenen?

Een trekkend proloog zet de lezer meteen op scherp, je wordt meegezogen terug in de tijd, naar 2004 waar het levenloze lichaam van Marie Schmidt gevonden wordt. Dit begin, trekt je niet alleen het boek in maar geeft de lezer ook een zeer goed beeld van de hoofdkarakter Axel Steen. Gedreven, vasthoudend en eigenzinnig.

Wat mij op valt wanneer ik start in Vaarwel? De prachtig beeldend beschreven zinnen. De woorden zijn bijna tastbaar, de omgeving verschijnt als vanzelf op je netvlies. Jesper Stein beschrijft het als of je mee wandelt in het boek. Het boek leest niet heel vlot, er gebeurt zoveel in de zinnen dat je a, niets wilt missen en b, je gewoon zoveel details binnen krijgt dat je dit even moet verwerken. Het is echt genieten

Bronstig Bellevue, cabrio`s met jeugd uit Hellerup die op de Strandvejen raceten tegen blingblingauto`s met donkere jongeren, de geur van geroosterde worstjes, barbecuemarinade en wegwerpbarbecues op het strand, zwaluwen en vleermuizen, schreeuwende en zingende tieners in de ijle nachtlucht en duisternis die eerder diepblauw en doorzichtig dan zwart was. Het was nog steeds ruim twintig graden en de lucht stond stil.”

Vaarwel is deel vier in deze serie, maar ze zijn goed los van elkaar te lezen. Het was mijn eerste kennismaking met Stein en ik miste geen informatie uit eerdere delen, wel ben ik getriggerd want het smaakt naar meer. De zinnen zijn zo mooi gedetailleerd geschreven, Stein lijkt te kunnen schrijven als een liedjesschrijver, zo tastbaar, zo vol emoties en beelden. Hier ben ik diep van onder de indruk. Axel Steen krijgt het zwaar te verduren in Vaarwel, op werkgebied maar zeker in zijn privé situatie heeft Axel het niet gemakkelijk, deze intrigerende karakter maakt mij nieuwsgierig, Axel Steen zou een heel goede hoofdpersonage zijn in een gelijknamige serie, mede door de schrijfstijl van Stein is dit een prachtig script voor een serie of verfilming. Niet alleen de personages zijn van hoogstaand niveau, ook de verhaallijn laat je niet los, net als Axel Steen heb je als lezer de neiging om alles op alles te zetten om de dader te ontmaskeren, dit boek gaat onder je huid zitten.

Deze auteur heeft mijn volledige aandacht, hier wil ik meer van lezen.

Lieve leesgroet Moon Kager

 Koop bij bol.com